logo
Imprimir
18-12-2018 | 17:33hs
•LLEIDA

L’Obra Social 'la Caixa', l'Ajuntament de Lleida i Creu Roja Lleida previndran les situacions de soledat no volguda entre la gent gran

Sempre acompanyats, que arrencarà al barri de Balàfia, vol donar resposta a un repte creixent: cada vegada són més les persones que arriben a una edat més avançada. A Lleida, les persones majors de 65 anys representen el 17,34% de la població

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa; el subdirector general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Marc Simón; i la presidenta local de la Creu Roja a Lleida, Dolors Curià i Torrades, han presentat aquest matí el projecte Sempre acompanyats, que pretén pal·liar les situacions de soledat no volguda entre les persones grans. El projecte arrencarà al barri de Balàfia.

Cada vegada són més les persones que arriben a una edat més avançada. A Lleida, les persones de més de 65 anys representen el 17,34% de la població. A més, 6.188 persones grans de Lleida viuen soles i, d'aquestes, el 29,7% té més de 85 anys.

Davant la possibilitat que augmentin les situacions de soledat no volguda entre aquest col·lectiu, i davant el convenciment de què cal fomentar comunitats que siguin amigables i protectores amb les persones del seu entorn, el programa de Gent Gran de l’Obra Social "la Caixa" ha posat en marxa Sempre acompanyats, un programa que vol sensibilitzar al conjunt de la població sobre el fenomen de la soledat no volguda i construir una xarxa sòlida dins la comunitat per enfortir el suport social i acompanyar a les persones grans.

A Lleida, el projecte arrencarà el gener i les primeres passes seran una ronda de contactes amb tots els agents, l'elaboració d'un diagnòstic compartit, i la construcció d’un grup de treball per tal de donar una resposta integral i coordinada a aquestes situacions, ja que aquest sentiment de solitud, mantingut durant el temps, pot afectar la salut de la persona gran, i comportar una pèrdua de qualitat de vida.

Sempre Acompanyats s’ha anat consolidant i estenent pel territori fins arribar a 9 ciutats (Terrassa, Girona, Tortosa, Tàrrega, Santa Coloma de Gramenet, Jerez de la Frontera, Logronyo, Palma i, ara, Lleida). El desplegament ha anat acompanyat d’un procés d’avaluació a càrrec de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquesta avaluació ha constatat la fortalesa del programa en la creació d’espais inèdits de reflexió i treball conjunt entre una diversitat d’agents, tant de l’àmbit professional com de la ciutadania, i en donar visibilitat i resposta a una realitat que és complexa i que necessita un abordatge específic i comunitari, que posi a la persona en el centre de l’atenció i adapti les respostes a les seves necessitats.

Una soledat no desitjada problemàtica
Durant el mes de maig, el projecte Sempre acompanyats ha realitzat una enquesta per conèixer quina és la percepció de l'envelliment i de les situacions de soledat en els 8 territoris on es desplega el programa, amb una mostra de 1.688 individus. Un dels resultats més rellevants és que al 75% dels enquestats els preocupa la soledat i més del 90% consideren que la soledat és un problema per a la gent gran.

La família continua sent el suport principal per a les persones, tant per puntuacions més elevades que la xarxa social en el suport, com per a la importància que se li dona en la responsabilitat a actuar davant dels problemes de soledat. Precisament quant a l'abordatge de la soledat, se li atribueix una elevada responsabilitat a les famílies (8,65 punts) i l'Administració (8,51) i força menys a les entitats socials (6,35), la pròpia persona (6,10) i els veïns (5,21). L’enquesta constata una prevalença important del sentiment de soledat en tots els grups d’edat, doncs un 34,36% de persones entre 20 i 39 anys tenen soledat emocional, sentiment que augmenta amb l’edat disparant-se a partir dels 80 anys, edat en què gairebé el 50% de les persones senten soledat.

Destaca també que els homes experimenten major soledat que les dones, i tenen un major risc d’aïllament social per una xarxa d’amics que comença a fer fallida en el moment de la jubilació.
L’enquesta també revela que la presència de soledat és major entre les persones que viuen soles, tot i que una de cada dues persones que viuen acompanyades senten soledat. Aquest sentiment de soledat s’accentua quan el nivell educatiu és menor.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/82650_lobra-ociallacaixalajuntamentdelleidaicreurojalleidaprevindranle-ituacion-de-oledatnovolgudaentrelagentgran-1.htm