logo
Imprimir
02-12-2018 | 17:06hs
•BESALú, VILA COMTAL

Carme Gelis fa doblet i guanya el concurs de ratafies de Besalú i el de dolços

Durant la 26a fira s'ha presentat el llibre commemoratiu del primer quart de segle de l'esdeveniment

Carme Gelis s'ha endut el vint-i-sisè concurs de ratafies casolanes de Besalú, que s'ha celebrat avui en el marc de la Fira de la Ratafia, una de les cites més tradicionals del calendari firal gironí. Gelis, que ja havia guanyat el concurs l'any 2016, ha fet doblet aquest any, ja que ahir també es va proclamar vencedora del concurs de dolços casolans elaborat amb ratafia Russet per davant de les altres onze propostes presentades.

En el tradicional tast hi han participat vint digestius elaborats per besaluencs d'"una qualitat extraordinària", destaca la regidora Fina Surin, que fa una valoració molt positiva de la fira. En segona posició ha quedat el licor de Carme Anglada, que va morir fa uns mesos, i que ha estat presentat pel seu fill, Josep Reixach. "Tant a ell com a tothom li ha fet molta il·lusió el premi, perquè la seva mare es presentava cada any i ha sigut la manera de tenir-la present", destaca Surina, que assenyala que en tercera posició ha quedat l'elaboració de Xicu Grau, una altra de les persones que no sol fallar a la cita.

"Tenim molt a prop unes herbes de qualitat excel·lent i hi ha gent que fa anys que es presenta, l'experiència es nota en la qualitat de les ratafies. A més, veiem que es presenta gent gran però també joves, i això és fantàstic, perquè vol dir que els més grans transmeten el saber i que cada cop hi ha més interès de la joventut per preservar el que han vist a casa. Cada cop s'aprecia més el producte de proximitat i la ratafia n'és un bon exemple, tothom es pot atrevir a fer-ne", apunta.

Com manen les bases del concurs, Gelis veurà com l'any vinent el seu licor és embotellat i comercialitzat com la ratafia de la fira. Durant la jornada d'avui s'ha obert la ratafia de Besalú vencedora del concurs 2017, obra de Francisco Márquez, que és la del 25è aniversari. Se n'han fet més ampolles que altres anys i, a més, s'ha comercialitzat amb un gotet commemoratiu per recordar el primer quart de segle de l'esdeveniment. "De moment s'està venent molt bé, així com la resta de productes elaborats amb el licor per artesans del poble, com dolços o torrons", diu l'edil.

Recordant els 25 anys

Les primeres activitats de la fira van ser ahir a la tarda, amb el concurs de dolços casolans elaborats amb ratafia Russet i la presentació del llibret "25 anys de la ratafia de Besalú", que va anar acompanyada d'un recull d'imatges i records dels 25 anys de la ratafia de Besalú. La presentació de la publicació la va fer el periodista i gastrònom Salvador Garcia-Arbós i Xavier Codina, dues persones que "sempre hi han estat i aporten la seva expertesa", destaca Surina. Al llibre, que ha despertat molt d'interès, explica, s'hi poden trobar les imatges dels 25 guanyadors del concurs i de la seva recepta del digestiu.

Per acabar, també hi va haver una degustació de productes artesanals de Besalú elaborats amb el tradicional digestiu, com coca de ratafia amb crema i panses, trufes de ratafia o torrons elaborats amb el destil·lat, tot per gentilesa de la pastisseria Surroca i Supermercats Vidal.

Com sempre, però, el dia fort de la fira ha estat avui, quan la plaça de la Llibertat s'ha omplert de parades per a la degustació i venda del licor i el Prat de Sant Pere ha acollit un mercat artesanal i de productes. La música també ha estat present en la fira, amb l'actuació de The Puppy Thoughts a les dotze del migdia i l'audició de sardanes de la cobla Baix Empordà a les cinc.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/81774_carmegeli-fadobletiguanyaelconcur-deratafie-debe-aluieldedolco--2.htm