logo
Imprimir
08-11-2018 | 10:54hs
•BAIX EMPORDà

Calonge enalteix la figura de Ricard Viladesau amb un concert biogràfic inèdit

Entre els diferents estils del músic i compositor calongí, hi trobem alguns ballables, havaneres però sobretot, sardanes

Diumenge 11 de novembre, a les 18 h a la Sala Fontova de Calonge, la Cobla Ciutat de Girona i la cantant gironina, Susanna del Saz, oferiran un recorregut per la vida i obra de Ricard Viladesau a través de la seva música. El concert "De músic a mite", esdevindrà un espectacle musical que, juntament amb un seguit d'imatges il·lustratives, aprofundirà en el catàleg del Ricard Viladesau compositor. Entre els diferents estils del músic i compositor calongí, hi trobem alguns ballables, havaneres però sobretot, sardanes.

Aquest homenatge ens ajudarà a conèixer els inicis de Viladesau a Calonge, el pas per diverses cobles-orquestres, la docència o la seva tasca com a compositor. També se centrarà en la seva destacada trajectòria com a instrumentista de tenora o, inclús, en la relació personal i familiar. Propiciat i impulsat per la Confederació Sardanista de Catalunya, l'espectacle "De músic a mite", en una versió reduïda, es va estrenar a Alcanar el 12 de maig de 2018, com a concert final de la Sardana de l'Any. En aquesta ocasió i, en motiu de la Festa Major de Calonge, la Cobla Ciutat de Girona i Susanna del Saz interpretaran l'espectable complet amb algunes de les composicions més conegudes del "Príncep de la Tenora".

El concert, coordinat artísticament per Francesc Sánchez Carcassés i sota la direcció musical de Jesús Ventura, compta amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Girona i de la Confederació Sardanista de Catalunya. A continuació, escrivim el programa d'aquest espectacle emmarcat dins de l'Any Viladesau i organitzat per l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni:

Viladesau "De músic a mite" · Diumenge 11 de novembre · Sala Fontova de Calonge · 18 h
El meu poble
Follia (Autor: Josep Serra i Bonal)
Girona 1808
Boleros Marineros (El mar y tú - Enamorado del mar)
La sardana de Llafranch
A en Josep Coll (Tenora solista: Josep Coll i Ferrando)
Sa Palomera (Trompeta solista: David Hidalgo)
Fragància (Pasdoble)
Havaneres empordaneses (Gavina bonica / Ulls verds)
Girona a Pep Ventura
Alt Empordà
Marinesca
Esperit calongí
Girona m'enamora

Tot i que l'entrada és gratuïta, les places son limitades. És imprescindible la prèvia recollida d'una entrada acreditativa d'accès a l'Oficina de Cultura de Calonge (Plaça Major, 2).

Any Viladesau

Coincidint amb el centenari del seu naixement, l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, en col·laboració amb la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya, programa per aquest any un conjunt d'activitats per commemorar i difondre la figura i l'obra d'un dels personatges més importants del sardanisme modern. L'Any Viladesau presenta més d'una vintena d'activitats culturals que giren al voltant del que fou definit per Pau Casals com a "Princep de la Tenora", virtuós d'aquest instrument i compositor destacat amb una producció sardanista que inclou més de 200 peces, algunes tan populars i destacades com Girona m'enamora, Esperit Calongí o Sa Roncadora.

L'Any Viladesau ofereix durant tot aquest any i fins al febrer del 2019 una programació que inclou concerts i ballades de sardanes que tindran com a eix central les peces del compositor calongí, així com també taules rodones i una exposició per aprofundir en la figura de Viladesau. Però Viladesau no va centrar-se únicament en el món de la sardana, de manera que dins de la programació també s'han inclòs activitats musicals per donar a conèixer la música de ball, boleros i havaneres del músic i compositor calongí.

Ricard Viladesau Caner (1918 – 2005) va néixer a Calonge el 18 de gener de l'any 1908. Fou una de les figures més importants del sardanisme modern, combinant unes aptituds excel·lents per a la interpretació de la tenora, una dilatada estada a la primeríssima La Principal de la Bisbal i una fecunda producció com a compositor. Considerat l'instrumentista més important de la història de la sardana, fou qualificat per Pau Casals com el "Princep de la tenora". La producció sardanista de Viladesau amb més de 200 sardanes és prou coneguda i interpretada, amb composicions populars com Girona m'enamora, Esperit Calongí, El tutut de l'avi, Pic, repic i repicó, Oca amb naps, Sal i pebre, Calongina o Sal i pebre, entre d'altres, però també cal esmentar música de ball, boleros i havaneres molt populars com Enamorado del mar, El mar y tú, Gavina bonica o Ullets verds. A més va compondre cant coral i música de cobla com Danses Catalanes o el pasdoble Fragància.

L'any 1991 fou distingit amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, així com també fou reconegut amb la medalla al mèrit sardanista, i fou nomenat Fill Predilecte de Calonge.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/80154_calongeenalteixlafiguradericardvilade-auambunconcertbiograficinedit-1.htm