logo
Imprimir
05-10-2018 | 11:49hs
•SALUT

L'Hospital Dr. Josep Trueta, referent estatal en la pràctica d'ostomies

Avui s'ha celebrat el Dia Mundial del Pacient Ostomitzat

L'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta compta des de fa 21 anys amb una consulta d'infermeria específica per als pacients portadors d'una ostomia, als quals s'ha hagut de desviar cap a l'exterior del cos el curs natural del circuit d'orina, femta o gasos. Durant el període 2014-2017 al centre, que és un referent estatal en aquest camp gràcies a la formació especialitzada d'aquesta Unitat d'Infermeria encapçalada per Glòria Vaquer, s'han atès més de 910 pacients a través de 3.000 visites successives i s'ha donat resposta a més de 600 consultes telefòniques.

Aquest equip està format per infermeres estomaterapeutes amb una àmplia experiència professional en el camp de la cirurgia digestiva i urològica.

Aquestes consultes tenen com a objectiu reduir al màxim l'impacte físic i emocional de portar una ostomia i ajudar el pacient a ser al més autònom possible. Així mateix, s'encarreguen d'ajustar el dispositiu que sigui més adequat per a cada pacient i en un 70 % dels casos han de resoldre els problemes de la pell que envolta aquest dispositiu. La complexitat de la situació que es planteja als pacients ostomitzats fa que moltes vegades també es treballi en coordinació amb els equips de dietistes, psicoterapeutes i dermatòlegs de l'Hospital Trueta, a més a més del de cirurgians i especialistes.

La realització d'una ostomia constitueix un canvi en la vida dels pacients, que necessiten uns professionals qualificats que els orientin per superar les dificultats que dia a dia es troben, tant ells com els familiars i els cuidadors. Més d'un 65 % de les ostomies són provocades per malalties oncològiques del sistema digestiu i urològic, que obliguen els cirurgians a extirpar una part dels intestins o de la bufeta urinària. A molta més distància, les causes de les ostomies són les malalties inflamatòries intestinals, seguides dels traumatismes, les isquèmies intestinals i les malformacions congènites en nadons, especialment entre els grans prematurs.

El Servei de Cirurgia General i Digestiva del Trueta compta amb una unitat de cirurgia colorrectal que és referent a la Regió Sanitària de Girona, igual que el Servei d'Urologia i la Unitat Oncoginecològica. En conjunt s'hi fan cada any unes 200 ostomies, ja siguin temporals o definitives. Als pacients candidats a una ostomia se'ls prepara a la consulta d'estomateràpia abans d'anar a quiròfan i se'n fa un seguiment un cop donats d'alta.
 




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/78070_lho-pitaldrjo-eptruetareferente-tatalenlapracticado-tomie--1.htm