logo
Imprimir
17-07-2018 | 14:52hs
•LA SELVA

Gran remodelació i revitalització del centre històric d'Arbúcies gràcies al Pla de Barris

El projecte ha permès reformar diferents carrers i equipaments municipals

Quan l'any 2009 el Ple de l'Ajuntament d'Arbúcies va aprovar per unanimitat el Pla de Barris, poc es podia imaginar que aquesta iniciativa ajudaria a canviar una bona part de la fisonomia del municipi. Un projecte per ajudar a la revitalització de desenes de poblacions de tot Catalunya que venia de la mà del llavors conseller socialista de Territori i Sostenibilitat, Joaquim Nadal. El Pla, que a Arbúcies va estar liderat pel regidor d'Urbanisme, Antoni Ronda, ha permès una inversió al centre de la vila de 5.000.000 d'euros durant aquests últims 9 anys (2009-2018).

Les actuacions que el Pla de Barris ha permès tirar endavant a Arbúcies se centren en equipaments municipals com les Naus Ayats i Can Delfí, i els carrers, principalment, Castell, Camprodon i Sorrall i diversos programes de dinamització i promoció comercial, turística i cultural i de la gent gran.

El Ple del 29 de setembre del 2009 va acceptar per unanimitat la subvenció per valor de 3.750.000 euros del Pla de Barris amb els vots d'Entesa (5 regidors), ERC (4 regidors), CUPA (2 regidors), PSC (1 regidor) i Independents per Arbúcies (1 regidor).

L'alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga, explica: "El Pla va néixer el 2009, però no va ser fins el 2012 que s'hi va començar a treballar de veritat". En aquest sentit, cal dir que el govern municipal d'Entesa va canviar alguns dels objectius i partides pressupostàries inicials del Pla de Barris "per adequar-ho a les necessitats reals d'arbúcies", diu Garriga. Per la seva banda, Ronda explica: "La importància que té el Pla de Barris és claríssima i es veu en com ha canviat el poble aquests darrers anys". I Garriga afegeix: "És molt gran la satisfacció de la feina feta quan veus la transformació del poble".

Entre els anys 2009 i 2011, s'havia executat un 14 per cent del pressupost total del Pla de Barris. Va ser a partir del 2012 quan es comença la seva implantació real i es decideix iniciar la remodelació del carrer Camprodon.

A partir dels anys 2014 i 2015 que es van posar en marxa els nous projectes de Can Cassó, Camprodon i Castell, així com diverses actuacions de promoció i dinamització turística, comercial i cultural com la Fira del Tió o les Jornades de Recreació Històrica del Combat d'Arbúcies.

Pel que fa a la recuperació de l'espai de Can Cassó, cal dir que en un prinicipi no estava previst en el pressupost del Pla de Barris, ja que en el seu lloc s'havia d'adaptar la plaça de Ca l'Ànima, "però el desembre de 2013 el Ple de l'Ajuntament va aprovar la modificació d'aquesta actuació per tal d'adequar l'espai de Can Cassó en el seu lloc" assenyala Garriga, que afegeix: "Aquesta modificació es va consensuar en el seu dia amb els veïns de la plaça de Ca l'Ànima".

Amb les obres de recuperació i adequació, s'ha volgut que Can Cassó retornés a l'esplendor dels seus millors anys, quan des de principis del segle passat hi era habitual fer-hi berenars, sardanes, balls, els envelats de la Festa Major i el vermut de les Enramades.

Al 2014 van començar les primeres actuacions amb l'ampliació de la pista, la instal·lació de les llotges al lateral, la recuperació del bar i la construcció dels lavabos i es va ampliar la zona de magatzem. Però va ser al 2017 que van finalitzar les obres de millora amb l'ampliació de l'escenari i de la pista i la recuperació de la font de Can Cassó. Així com també es va fer de nou la vorera i l'aparcament de davant de les Naus Ayats. "La reforma de Can Cassó ha permès la recuperació l'espai ludicofestiu més emblemàtic de la vila", assegura Garriga.

Al gener del 2015 també van començar les obres de reurbanització del carrer Camprodon, que van consistir en l'ampliació les voreres fins als 2,10 metres, refer tota la xarxa d'aigua potable, la millora del clavegueram, fer la separació d'aigües blanques i negres i la reordenació de l'aparcament de vehicles. També es van deixar els tubs preparats per a possibles futures instal·lacions, un fet que evitarà haver d'obrir el carrer. També es van soterrar els contenidors i es van posar arbres al llarg de tots dos carrers, així com bancs i papereres noves. Aquestes obres han permès recuperar un dels espais amb més història del poble, la placeta dels Encantats, la part que uneix el Camprodon i el Pont amb el carrer del Sorrall.

Pel que fa al carrer Castell, les obres van començar el primer trimestre del 2014 i van acabar la tardor del 2015 i van consistir en la remodelació de tot el carrer, per tal d'oferir un millor pas per a les persones i millor mobilitat per als vehicles en una de les trames més antigues del municipi. Amb la reforma es va canviar el ferm de tota la via, es va substituir l'empedrat original per lloses. Aprofitant aquestes obres, l'Ajuntament també va finançar les remodelacions del carrer Montseny i de la travessia Montseny. Una trama urbana que la qual durant 50 anys no s'hi havia actuat.

El 2014 es va aprovar el nou projecte de les Naus Ayats per convertir aquest espai (juntament amb Can Cassó) en el Centre Cultural Polivalent d'Arbúcies. Amb la nova proposta s'hi distribueixen el nou teatre, els bucs d'assaig, l'Escola de Dansa, Ràdio Arbúcies i l'espai d'assaig de les corals.

Les obres es van centrar en l'arranjament d'una part de la segona planta de l'edifici per tal de situar-hi els bucs d'assaig, que l'abril del 2015 es van inaugurar. L'espai actual consta de 4 bucs de 12,84 metres quadrats, un d'ells és una sala de control i, a més a més, hi ha una sala de gravació de 21,29 metres quadrats. L'espai també compta amb 8 armaris en els quals els músics que en fan ús hi poden guardar els instruments. Es tracta d'un espai que funciona independentment de la resta del complex de les Naus Ayats.

La tardor del 2016 es van iniciar les obres a la nau petita d'aquest gran complex cultural. Les obres que s'hi van dur a terme van estar encaminades a la construcció de dues sales perquè en pugui fer ús l'Escola de Dansa. Aquest espai es va posar en funcionament el setembre del 2016. Des de llavors, també s'han dut a terme les obres a la nau gran, que acollirà el teatre. La reforma de l'espai ja està pràcticament acabada. El projecte inicial de les Naus Ayats es va canviar per complet el 2013, per intentar treure un millor rendiment a tot l'espai. Ha estat gràcies a això que s'han generat els espais per a les dues sales de dansa i s'ha millorat l'aforament del teatre, que ara se situarà amb més de 300 persones. També s'ha pogut habilitar una gran sala al pis de dalt, sobre la recepció, que s'utilitza pels assajos de les corals.

Aquest 2018 s'han fet diverses obres als carrers Ramon Pagès, Vicenç Bosch i Sorrall, i s'estan executant les obres del nou ajuntament, situat a l'edifici de Can Delfí - Molí del Roquer.

A principis d'any van començar les obres del Ramon Pagès i Vicenç Bosch. Una reforma integral que ha consistit en la col·locació de llosa de pedra i, al centre de la via, formigó de color. Tot això amb l'objectiu que l'aspecte d'ambdós carrers s'unifiqués amb la resta de carrers del centre històric de la vila. A banda d'aquestes obres, al carrer Ramon Pagès també s'ha aprofitat per refer tota la xarxa d'aigua potable i realitzar la separació d'aigües brutes i netes.
Acabades aquestes obres, al mes de març es van iniciar les del carrer Sorrall, l'últim tram de la via que estava pendent de reformar. S'ha dut a terme la nova pavimentació i s'han fet les voreres noves. D'aquesta manera tot el carrer segueix la mateixa estètica. A més, també s'ha aprofitat per fer la separació d'aigües i fer de nou la xarxa d'abastament d'aigua potable. "Ara hem de començar a posar fil a l'agulla per refer el carrer Havana", explica l'alcalde.

Finalment, en l'apartat d'obres, actualment s'estan executant les del nou ajuntament, situat a l'edifici del Molí del Roquer, conegut com a Can Delfí. En un principi, aquest equipament estava pensat com un nou espai de museïtzació, però l'actual govern municipal va decidir canviar-ne l'ús i convertir Can Delfí en el nou ajuntament.

Els treballs de reforma avancen a bon ritme i aquesta tardor, l'actual ajuntament de la plaça de la Vila farà el trasllat a la nova seu del consistori. El nou ajuntament, que constarà de 4 plantes, s'organitzarà de la següent manera:

A la planta de sota la plaça, a nivell de la riera, s'hi ubicaran els arxius municipals i la maquinària de funcionament de l'edifici com ara l'ascensor.

A la planta baixa s'hi accedirà per la nova plaça que passarà a anomenar-se plaça de l'U d'octubre, on abans hi havia la vivenda coneguda amb el nom de Can Quiquet. Aquesta serà l'entrada principal de l'edifici. A més, en aquest nivell s'hi instal·laran els serveis d'administració i recepció de l'ajuntament, així com també hi haurà la sala d'actes.

La primera planta, a l'alçada del carrer Estenedor, acollirà els serveis d'Atenció a les Persones, el Jutjat de Pau, Secretaria i Alcaldia.

Finalment, al segon pis s'hi instal·laran els serveis urbanístics, així com l'Oficina d'Habitatge, l'Oficina de Promoció Econòmica, els serveis informàtics i de noves tecnologies i les regidories i els serveis tècnics municipals (cultura, gent gran, medi ambient, joventut, governació, salut, educació, participació ciutadana, comunicació, pagesia...).

El nou ajuntament comptarà amb molt més espai per a cada un dels serveis i diferents sales de reunions. Actualment, l'ajuntament ocupa espais en diferents edificis i, amb les obres, s'unificaran tots els serveis en un sol lloc per millorar els serveis a la ciutadania.

Dins el projecte del Pla de Barris també s'han dut a terme diversos programes enfocats a la promoció comercial, turística i cultural del municipi.

Pel que fa al programa de dinamització de l'activitat comercial, s'han dut a terme diferents accions com la posada en marxa de la Fira del Tió el 2014, la campanya Barris antics molt per oferir, molt per descobrir i també la Fira de cooperativisme, que es va engegar el 2016 i aquest estiu es col·locaran les noves pantalles LED que oferiran informació als arbuciencs i als visitants dels propers esdeveniments.

Totes aquestes iniciatives tenen per objectiu dinamitzar l'activitat comercial, sempre amb col·laboració amb l'associació de comerciants, per oferir un ventall d'activitats que puguin captar l'atenció i atraure nous visitants a la vila i nous clients als establiments comercials.

El programa del Pla de Barris té com a objectiu reivindicar els elements culturals, entre d'altres, de la vila. Amb aquesta finalitat des de l'Ajuntament i també mitjançant el Museu Etnològic del Montseny s'organitzen activitats de tots tipus encarades a dinamitzar la vila i, en especial, el seu barri antic des d'una vessant cultural i turística.

En aquest sentit, s'ha dut a terme l'arranjament de les centenàries fonts de bomba (2012), que formen part del patrimoni històric i cultural d'Arbúcies per tal que els visitants puguin gaudir-ne tot recorrent un itinerari pel barri antic. Per altra banda, des del 2014 s'organitzen les Jornades de Recreació Històrica del Combat, que recreen els fets que tingueren lloc a Arbúcies el 1714. També s'han ideat un seguit d'activitats lúdiques i culturals per tal de promoure un turisme creatiu i participatiu, com ara el cicle de teatre Teatrefest o el cicle de música Arbsons. En la vessant cultural, el 2017, es va organitzar el Cassònia. Una jornada pensada per a tota la família amb activitats per a tots els gustos i per a totes les edats. Degut a l'èxit de la primera edició, enguany es repetirà i se celebrarà el dissabte 15 de setembre.

Finalment, també s'està fent el programa de dinamització de la gent gran, que organitza i proposa activitats que afavoreixin les relacions humanes i la millora de les seves capacitats tant físiques com psíquiques buscant que puguin gaudir d'una vida més sana, autònoma i feliç. Algunes d'aquestes activitats són: escola d'esquena, activitat física per a la gent gran, aquagim, itineraris saludables i tallers pràctics al parcs urbans de salut.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/75379_granremodelacioirevitalitzaciodelcentrehi-toricdarbucie-gracie-alpladebarri--1.htm