logo
Imprimir
05-07-2018 | 23:41hs
•OLOT 'CIUTAT DELS DETALLS'

Noves oportunitats a Olot per a persones en situació d'atur crònic

Serveis de neteja en l'àmbit forestal, brigades especialitzades en petites reparacions i un negoci vinculat a neteja i cures, possibles idees de negoci per donar resposta a les persones amb atur de llarga durada. És el resultat d'un estudi encarregat per DinàmiG que identifica les persones de més de 45 anys en situació d'atur crònic com a possibles candidats a formar-ne part

Olot es manté com la segona ciutat de més de 30.000 habitants de Catalunya amb l'atur més baix i la que més l'ha reduït en els últims anys (el 7,9% actual enfront del 15'14% de l'any 2013). Des de l'Àrea d'Ocupació de l'Ajuntament d'Olot s'ha fixat com a prioritat continuar treballant per reduir la taxa d'atur, garantir una millora de la qualitat dels llocs de treball i buscar fórmules que permetin ajudar a les persones que fa temps que estan a l'atur. Entre les primeres accions impulsades hi ha hagut, per una banda, l'encàrrec d'un estudi per determinar les característiques del mercat de treball que es va presentar el passat mes d'abril i del qual ja s'han començat a implementar accions i, per l'altre, un projecte dirigit als col·lectius amb dificultats de trobar feina. Són persones que, tot i seguir processos d'orientació laboral, tenen dificultats a l'hora de trobar i mantenir una feina. Per això, necessiten d'un acompanyament especialitzat.

En relació a aquest segon projecte, l'Àrea d'Ocupació de DinàmiG es va presentar a la convocatòria de projectes Innovadors del Servei d'Ocupació de Catalunya per poder iniciar una prova pilot amb un grup de 8-10 persones. Amb "Una nova Oportunitat i disseny d'una empresa amb impacte social", l'Àrea d'Ocupació preveu iniciar un projecte d'acompanyament i suport a la inserció laboral de caràcter innovador per donar una oportunitat a aquest col·lectiu. El projecte també inclou un estudi que pretén trobar un nínxol de mercat que pugui donar ocupació a aquestes persones a través d'una empresa amb impacte social. La mateixa diagnosi ha de determinar la tipologia i característiques de l'empresa que caldria posar en marxa.

Aquest estudi -realitzat per Tandem Social- ha consistit en entrevistes individuals especialistes en l'orientació laboral i l'atenció social i amb agents clau en la identificació d'oportunitats a nivell sectorial. També s'ha portat a terme una anàlisi dels estudis i d'informes de les necessitats socials d'aquests col·lectius i s'han identificat les oportunitats de negoci i línies estratègiques perquè, en una segona fase, puguin generar idees de negoci. També s'han analitzat casos d'èxit i bones pràctiques per comprovar que siguin possible implantar-los a la ciutat i comarca. En total, s'han entrevistat en profunditat unes 10 persones que han aportat una visió àmplia de la situació d'aquest col·lectiu i de les possibilitats de generació de llocs de treball.

L'estudi també ha analitzat les oportunitats de negoci a partir dels sectors d'activitats prioritzats (turisme, serveis a les empreses i organitzacions, indústria agroalimentària, serveis a col·lectivitats i comerç) i la seva possible rèplica al nostre territori.

"A partir de les necessitats socials identificades i de les idees de negoci prioritzades, s'ha acordat impulsar un projecte per ajudar a trobar feina a persones de més de 45 anys i a un col·lectiu més concret de dones amb dificultats d'inserció" ha explicat el regidor de Promoció Econòmica, Estanis Vayreda. Com a possible idea de negoci es proposa, segons Vayreda "la creació d'una empresa que ofereixi els serveis de neteja en l'àmbit forestal amb baix grau de tecnificació i de brigades especialitzades en petites reparacions. També s'aposta per iniciar un negoci de servei vinculat a la neteja i les cures". Cal aclarir que l'objectiu central del projecte és resoldre les necessitats socials i laborals d'aquests col·lectius i no entrar en competència amb empreses que ofereixen serveis similars.

Properament s'obrirà el concurs públic perquè empreses d'àmbit social puguin presentar les seves propostes a tirar endavant aquesta proposta de negoci que ajudi a trobar feina a persones amb dificultats d'inserció. Serà l'empresa guanyadora la que portarà a terme la prova pilot del projecte d'acord amb els objectius marcats.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/74568_nove-oportunitat-aolotperaper-one-en-ituaciodaturcronic-2.htm