logo
Imprimir
29-06-2018 | 22:28hs
•+ NOTíCIES

Tots tenim talents diferents

Pedro Duque, Ministre de Ciència, Innovació i Universitats: "Els països que més van invertir en ciència són ara els més rics"

Després de la cerimònia de lliurament ahir nit dels Premis FPdGi 2018, l'Hotel Camiral de Caldes de Malavella ha acollit avui una jornada de networking centrada en el talent jove, la trobada anual de "Rescatadors de talent", on les empreses vinculades a la Fundació, mentors i joves del programa han tingut l'oportunitat de compartir i intercanviar continguts i propostes innovadores orientades a l'ocupabilitat dels joves enfront d'un mercat laboral com l'espanyol desestructurat en relació a altres països d'Europa. L'error com a mecanisme de canvi i aprenentatge ha estat una de les constants referències per tots els ponents. 

La presència i implicació de SS els Reis en aquesta jornada - i amb els programes de la fundació- és "fonamental per l'impuls i la visibilitat que ens dóna", en paraules de Francisco Belil, president de la FPdGi. El programa dedicat a promoure accions i mesures concretes en favor d'una millor ocupabilitat dels joves ha estat el protagonista de les sessions, conferències, tallers i trobades informals de l'agenda d'avui, amb més de 400 participants dels prop de 3.000 inscrits a "Rescatadors de talent". 

Belil que ha animat els joves a alçar la seva veu. "Sabeu que un dels objectius de la Fundació és el d'augmentar la presència social dels joves: volem revertir la paradoxa que, sovint, aquells que amb prou feines tenen res a aportar gaudeixen de gran rellevància i influència, enfront de la invisibilitat de aquells que realment tenen la capacitat de canviar el món ". 

A més, el president de la FPdGi ha analitzat com "el mercat canvia molt ràpid i l'educació sovint no pot evolucionar a la mateixa velocitat" i ha apostat per "reduir el desajust entre mercat laboral i l'escola o universitat". Belil ha encoratjat els joves "a marcar la diferència i a fer una societat i un país millor". 

750 persones en els actes de la Fundació a Girona 
Els actes organitzats per la FPdGi aquests dos dies han congregat 750 persones en total, que suposen la capacitat màxima dels espais de celebració d'aquest any, una xifra d'assistents que l'organització valora positivament i que ha permès consolidar el creixement dels projectes i iniciatives de la FPdGi: promoure referents socials i professionals a través dels premiats, generar oportunitats laborals per als joves, desenvolupar projectes educatius per a ells i acompanyar-los a través del mentorin

AMBER CASE: “ La tecnologia només té sentit si ens informa i ens calma”
L'antropòloga cíborg nord-americana Amber Case ha interpel·lat a una audiència molt motivada amb una pregunta inicial que ha aconseguit seduir a tot el públic: "Sabeu que tots sou ciborgs?". D'aquesta manera ha començat la seva xerrada, en la qual durant gairebé una hora ha defensat una mirada més humana de la tecnologia.

Case ha incidit en la dualitat existent sobre si els humans estem controlant la tecnologia, o bé és la tecnologia la que controla als humans. Un fet que podrem començar a constatar a partir de 2020, quan es preveu que al món ja hi hagi més dispositius tecnològics que persones, i estiguem abocats a pensar en una tecnologia menys invasiva.

L'arribada d'una tecnologia més amable ha d'acabar amb uns aparells que passen factura fins i tot a la salut humana, i una de les claus d'aquesta nova tecnologia és que, a part de ser el mínim intrusiva, ha de "informar i calmar", i ajudar-nos a aconseguir els mateixos reptes amb menys esforç mental. Un "aliat" per alimentar la curiositat humana, segons ha considerat Amber.

Case ha finalitzat la seva ponència amb una altra pregunta, interpel·lant als joves a omplir les seves vides amb més experiències i menys tecnologies: "Recordaràs l'última publicació o quan et vas enamorar?". 

PEDRO DUQUE: “la FPdGi demostra que en aquest país hi ha hagut un canvi de tendència en l'interès pel coneixement”

Fer de la ciència i el coneixement el futur de molts joves d'aquest país. Aquest és, segons Pedro Duque, un dels seus objectius a llarg termini al capdavant del ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. “No és que els països més rics inverteixin més en ciència, és que els que abans més van invertir en ciència són ara els més rics”, ha declarat. 

El ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, ha posat d'exemple la Fundació Princesa de Girona com un canvi de tendència en l'interès pel coneixement en la societat. Una tendència que s'està produint i que vol empènyer des de l'administració, introduint alguns canvis que facilitin les aportacions a títol personal en el finançament de projectes científics i tecnològics. 

En ciència, frenar la fugida de talents és un altre objectiu que es vol solucionar fent “créixer el sistema perquè càpiguen més científics”“Els científics són llestos, no tornaran si aquí no hi ha recursos per crear laboratoris i això implica l'increment de recursos”, explica. 

TALLERS: L'ocupabilidad dels joves, el principal objectiu dels tallers
La responsable de l'Àrea de Selecció i Employer Branding de Lidl, Eva Ortega, juntament amb els membres del seu equip, David Garrote i Alicia Bender, han impartit el taller «Comunicació i influència» en el qual han explicat les claus perquè els assistents “reflexionin i treballin sobre com aconseguir una comunicació influent”. Així han detallat els diferents estils de comunicació i influència que existeixen actualment perquè els joves puguin aplicar-los tant en l'àmbit professional com a personal. I, per exemple, han fet una pràctica que consistia a elaborar un argumentari basat en evidències.

D'altra banda, Accenture ha dedicat el taller «Play with the future NOW» a explicar els continguts digitals d'última generació i les tendències tecnològiques del futur, basant-se en l'estudi «Technology Vision 2018: Alliberant l'empresa intel·ligent», elaborat per aquesta empresa. Els membres de l'equip d'Accenture han mostrat com fer una anàlisi de dades i com incorporar tecnologies immersives en els àmbits professionals més diversos.

Sota el nom «Descobreix el teu potencial amb el mètode Insights Discovery», l'equip d'Enagás, format per Óscar Gómez del SazAntonio Manzanera i Ignacio Muñumer han ensenyat com aplicar el mètode Insights Discovery per fomentar l'autoconeixement els assistents de cara a enfocar la cerca de treball, perquè, sobre la base del que percebin, actuïn d'una manera o una altra. I els han donat consells i pautes per ajudar als assistents en la cerca de treball, i per desmuntar creences o pensaments limitants. 

Finalment, el taller «La cerca de candidats ha canviat. Estàs preparat per al social recruiting?» impartit pel director de Sartia i professor de social selling & digital selling, Alex López ha repassat les necessitats digitals que són determinants per garantir l'èxit, revelant les claus en temes com el Indbound Màrqueting o Indbound Recruting, amb les fases d'atracció, conversió, tancament i delit. López ha suscitat un intens debat amb els joves després d'alertar que qualsevol pot seguir la seva activitat a les xarxes socials i com aquest fet pot perjudicar-los.

Paral·lelament, la directora de l'Escola de Mentoring, María Luisa de Miguel ha impartit un taller dedicat als mentors titulat «La intel·ligència emocional en la mentoria». Durant l'activitat, de Miguel ha ensenyat com s'ha de construir una relació de mentoring amb engagement a través de les 12 habilitats de la intel·ligència emocional. En aquest sentit, ha explicat com distingir entre la conversa verbal i l'emocional i com gestionar les necessitats, expectatives i rols que es donen en tota relació de mentoring. 

 DIÀLEG: Ignacio Hernández Medrano i Luz Rello animen als joves a canviar el món
Davant la presència d'uns 400 joves el neuròleg i cofundador i CEO de Savana, Ignacio Hernández Medrano i la lingüista i fundadora de Change Dyslexia i Premi FPdGi Social 2016, Luz Rello han revelat com han aconseguit llaurar-se unes trajectòries reeixides contribuint a construir una societat més justa. 

En un diàleg titulat «Vull ser com ells. Dos emprenedors que ens inspiren, cara a cara.» i moderat per l'ambaixadora d'Ashoka Espanya, Antonella Broglia, els dos convidats han detallat com i per què van crear les seves respectives empreses. 

Rello ha recordat que quan era petita es va obsessionar amb les faltes d'ortografia perquè "odiava" els seus errors. Una fixació que, de major, la va portar a analitzar les faltes d'ortografia que cometien les persones que, com ella, tenen dislèxia. "Descobrim que les faltes d'ortografia que cometien les persones amb dislèxia seguien uns patrons que, alhora, ens donaven molta informació sobre la dislèxia que no se sabia abans" ha indicat durant el diàleg. 

D'altra banda, Hernández Medrano ha explicat com un dia va decidir tancar la seva consulta de neuròleg per anar-se a Sillicon Valley (Califòrnia, EUA) a aprendre sobre la intel·ligència artificial. I quan va tornar va crear, juntament amb dos socis, l'empresa Savana: una gran base de dades mèdics que permeten predir successos clínics, avaluar resultats en salut i prendre decisions en temps real basades en millores pràctiques. 

Tant Rello com Hernández han animat als joves a canviar tot allò que no els agradi. "No fa mancada ser un geni, només dedicar temps i energia per canviar les coses" ha afirmat el neuròleg que també ha recordat la importància de "descansar i desconnectar". En aquest sentit, Rello ha confessat que va acabar ingressada en la UVI per excés de treball. "jo estic aprenent, però és molt important parar i sobretot cuidar-se a un mateix".  

CAFE TERTÚLIA: "Tant de bo nosaltres haguéssim tingut una oportunitat com aquesta quan vam ser joves" 

Onze experts en diferents especialitats han explicat als joves participants en la tertúlia de tancament quines són les eines per garantir-se l'èxit en la cerca de treball. La pregunta que volia respondre aquest any el cafè tertúlia era si els joves d'avui ho tenien més difícil per accedir al seu primer treball. Moderats pel soci fundador de The Passion Generation, Marcos García, han compartit les seves experiències i consells amb els joves. 

Per al Director General de Recursos i Persones d'Enagás, Javier Perera, la paraula clau és "confiança". Perera creu que "tots tenim talents diferents" que fan falta en les empreses "perquè fa falta cada vegada més diversitat". El directiu rebutja donar consells als joves i prefereix "compartir experiències", fins i tot els errors. "Dels errors és dels quals més s'aprèn", explica Perera. Per Enagás, participar al programa «Rescatadores de talent» és una oportunitat per «retornar a la societat fent que els joves aportin futur». 

Álex López, que també ha participat en els tallers del matí donant claus sobre el pes de les xarxes socials per trobar ocupació, ha participat també en un cafè tertúlia. López porta quatre anys treballant amb la Fundació i considera que "poder ajudar a una persona que és la primera en la seva família que fa una carrera universitària per a mi era importantíssim", compte López. 

L'autor del primer llibre sobre social selling conclou que "tant de bo nosaltres haguéssim tingut aquesta oportunitat quan érem joves". Una realitat que també comparteix Joan Clotet, Innovation Talent Manager de Ferrovial. Clotet explica que "tots estan molt preparats, més que jo a la seva edat". El seu objectiu és donar-los una mica de llum en un moment incert. "Estan molt centrats en el que falta més que en el que tenen", comenta. Per això, arribar a l'entrevista de treball conscients dels seus punts forts és clau per Clotet. "Cal donar-los un bany d'energia", assegura el reclutador. 

"Hi ha tres idees que els ha d'arribar als joves que busquen treball: esbrinar el que els agrada, pensar en la seva capacitat i talent per finalment passar a l'acció", comenta José Manuel de Haro, director de Desenvolupament de Persones a Suez Water Spain. De Haro respon amb un sí rotund a la pregunta del cafè tertúlia sobre si els nous llocs de treball demanaran "molta competència" i la intel·ligència artificial "va a suplir llocs de treball". El directiu es mostra sorprès del "nivell" de tots els participants i aplaudeix els contactes que es generen entre ells i els mentors. "No conec cap fundació que organitzi programes de mentors que tinguin l'èxit d'aquesta", assegura de Haro. José Luis Blasco coincideix que aquesta generació és la que ho té més difícil. Blasco és Global Head a KPMG Sustainability Services i soci de KPMG donis del 2008 però mostra una posició esperançadora per a ells: "potser el mercat està oferint ocupacions del segle XX a gent del segle XXI, cal tenir perspectiva". El membre del World Business Council for Sustainable Development subratlla que la bondat del programa és que "les empreses ens hem posat a treballar per solucionar el problema de l'ocupació juvenil".

Blasco creu que la comunitat creada gràcies a la FPdGi i  «Rescatadors de talent» donarà en molt poc temps" idees i iniciatives comunes. A més d'ells, entre els ponents del cafè tertúlia també es trobaven Ignasi Belda Reig, emprenedor en biotecnologia i premi FPdGi Empresa 2014; la directora executiva de l'escola de Mentoring, María Luisa de Miguel; la cap d'equip de BBVA Espanya, Elena Tomico; la directora de la Fundació Tomillo, Mercedes Valcárcel; el director general de l'Associació Educativa Ítaca i Premio FPdGi Social 2013, Felipe Campos i el General Manager d'Equip Singular, Paco Caro.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/74122_tot-tenimtalent-diferent--1.htm