logo
Imprimir
15-05-2018 | 10:20hs
•LA SELVA

El govern de Tossa vol construir una nova biblioteca més gran i amb més serveis

Proposa com a terreny idoni un solar situat al carrer Josep Maria Folch i Torres que té una superfície de 1.100 metres quadrats

L'Ajuntament de Tossa aprovarà demà per ple ordinari el programa funcional de la biblioteca municipal que ha de permetre la futura construcció d'una nova biblioteca més gran i amb més serveis. En aquest sentit, la voluntat de l'equip de govern és construir el nou equipament en un solar del carrer Josep Maria Folch i Torres que té 1.100 m2 de superfície, fet que permetria ampliar l'actual biblioteca amb, per exemple, una sala polivalent o crear nous serveis externs com la biblioplatja.

I és que actualment Tossa disposa des de l'any 1999 de la biblioteca Manuel Vilà i Dalmau, situada davant la plaça de la Concòrdia, una zona propera als centres educatius i altres equipaments com el CAP, la llar de jubilats o el mercat municipal. Aquesta biblioteca té unes dimensions reduïdes, amb una superfície total de 316 m2 i 366 metres lineals de prestatges. Té 47 punts de consulta. El fons de la biblioteca és de 24.077 documents (any 2017) amb un 90% llibres, 7% audiovisuals i 3% documents sonors. La biblioteca disposa de 85 títols de publicacions periòdiques.

Durant l'any 2017 es van realitzar 12.597 préstecs de documents, dels quals un 70% van ser préstec de llibres, 15% audiovisuals, 14% exemplars de publicacions periòdiques i només un 0,7% documents sonors. Pel que fa al préstec interbibliotecari es van servir 511 documents i se'n van demanar 1.206. El nombre d'usuaris actius va ser de 1.152, que significa un percentatge del 21% de la població.

Al llarg del 2017 s'han comptabilitzat 30.478 visites. El nombre d'usuaris actius anuals dels serveis d'Internet i ofimàtica va ser de 814 que van realitzar 4.885 sessions. L'espai Wi-Fi va tenir 1.856 usuaris.
Pel que fa a les activitats es van realitzar 132 sessions amb un total de 2.438 assistents.

A banda del fons general, la biblioteca té actualment en les seves dependències la major part del fons de l'escriptor i editor Fèlix Ros. Es tracta d'un fons que aplega un nombre aproximat de 7.000 documents dels quals no s'ha realitzat cap tractament tècnic.

Per tot això, el programa funcional que es vol aprovar demà -elaborat per l'ajuntament amb el suport del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona i del Servei de Biblioteques de la Generalitat- ha de servir de base per a la planificació i gestió dels serveis i el funcionament del futur equipament. En aquest sentit, ha de proporcionar el model de biblioteca que Tossa necessita.

Així, la proposta de l'equip de govern és tenir un espai atractiu, acollidor i flexible, que respongui a necessitats canviants d'un públic heterogeni. Un espai que reflecteixi la nova concepció de biblioteca com a referent cultural, informatiu i formatiu del territori. En concret, s'apostaria per un equipament de 820 metres quadrats amb espai polivalent, espai de suport, espai de formació, àrea de fons general, àrea de música i imatge, àrea de diaris i revistes, zona infantil, zones de treball intern amb magatzem i despatx, i un patí, jardí o terrassa.

El regidor de Cultura, Sergio Bruna, afirma que "un dels objectius essencials de la biblioteca és que tothom s'hi senti acollit i interpel·lat. Amb l'ampliació de l'espai, dels serveis i dels recursos, seria més factible cobrir els requeriments dels usuaris i trobar noves fórmules per arribar a usuaris potencials que no fan ús o fan poc ús de la biblioteca. Amb el nou equipament la biblioteca podria consolidar-se com l'eix central de la vida cultural de Tossa".




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/70324_elgoverndeto-avolcon-truirunanovabibliotecame-graniambme-ervei--1.htm