logo
Imprimir
08-05-2018 | 14:58hs
•+ NOTíCIES

El Ministeri de Sanitat i la Fundació Bancària 'la Caixa' renoven el compromís que ha permès atendre 1.348 gironins al final de la vida

El president de la Fundació Bancària "la Caixa", Isidre Fainé, i la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, signen un conveni per promoure l'atenció integral al final de la vida i la humanització de la salut

El president de la Fundació Bancària "la Caixa", Isidre Fainé, i la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, han signat avui un conveni de col·laboració per impulsar a tot l'Estat una atenció de qualitat que garanteixi una cura integral a les persones que es troben al final de la vida, amb una atenció especial a la població infantil.

Aquest acord es vehicula a través del Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de la Fundació Bancària "la Caixa". Emmarcat en l'Estratègia de Cures Pal·liatives del Sistema Nacional de Salut, aquest programa, que complirà 10 anys de recorregut, complementa el model actual d'atenció a persones que es troben al final de la vida per aconseguir cobrir diferents aspectes psicosocials, tant pel que fa a l'esfera emocional, social i espiritual del pacient i la seva família, com pel que fa a l'atenció al dol i el suport als professionals de cures pal·liatives. En aquest sentit, les avaluacions científiques dutes a terme conclouen que l'atenció integral que ofereix el programa millora les dimensions psicològica, social i espiritual del pacient. El 92 % de les persones ateses pel programa qualifiquen d'excel·lent o molt bona l'atenció rebuda.

A Girona desenvolupa el Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades un equip d'atenció psicosocial (EAP) de Mutuam Girona que actua a l'Hospital Josep Trueta, l'Hospital Santa Caterina, el Centre Sociosanitari La República, el Centre Sociosanitari Mutuam, i a una unitat de suport domiciliari. Fins avui, han estat atesos 1.348 pacients i 1.907 familiars.

A nivell estatal el programa s'implementa en 124 hospitals de totes les províncies espanyoles i 130 unitats de suport domiciliari, a través de 42 equips d'atenció psicosocial (EAPS) formats per psicòlegs, treballadors socials, malalts, metges, agents pastorals i voluntaris. Així, fins avui, aquests equips ja han atès 134.700 pacients i 187.700 familiars.

Dos dels 42 EAPS són equips pediàtrics que estan especialitzats en l'atenció integral infantil i que actuen en hospitals de Madrid, València i Alacant. Paral·lelament, cada any més EAPS del programa, sense estar especialitzats en pediatria, van ampliant la seva activitat i donen suport també a diferents recursos de cures pal·liatives pediàtriques, de manera que beneficien els petits i les famílies que ho necessiten. En total, s'han atès 2.439 nens i nenes amb malalties avançades.

Des dels seus inicis fins avui, la Fundació Bancària "la Caixa" ha destinat al programa un pressupost de 86,5 milions d'euros. I aquest any l'entitat hi aportarà prop de 10 milions d'euros.

Seguint aquesta línia, i amb l'objectiu d'arribar a la població infantil de tot Espanya, el present conveni vol impulsar l'atenció pediàtrica a totes les comunitats autònomes a través de diferents iniciatives. La primera es concreta en la posada en marxa d'un curs de formació en el qual s'abordaran els criteris d'atenció i els diferents models organitzatius, amb la finalitat d'impulsar, promoure i facilitar l'atenció pal·liativa pediàtrica en el Sistema Nacional de Salut. També està previst el posterior desenvolupament d'una plataforma en línia de formació.

Impuls a l'atenció integral de col·lectius vulnerables

A més de l'ampliació del Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i la Fundació Bancària "la Caixa" acorden impulsar conjuntament els programes de l'entitat dirigits a la humanització de la salut, partint del paradigma d'atenció centrada en la persona:

• CaixaProinfància. Programa que treballa per trencar el cercle de la pobresa que es transmet de pares a fills i promoure noves formes d'atenció enfocades en el desenvolupament social i educatiu. Des que es va posar en marxa fa deu anys, ha atès 282.991 menors i 165.107 famílies en situació vulnerable.

• Incorpora. Només el 2017, el programa va facilitar més de 30.000 llocs de treball a persones en risc d'exclusió social, gràcies a la implicació de 10.000 empreses espanyoles en aquest projecte de responsabilitat social corporativa i a la col·laboració de 395 entitats socials, encarregades de desenvolupar Incorpora a tot el territori.

• Intervenció Comunitària Intercultural. Aquest programa, que actua en 37 territoris de l'Estat, en col·laboració amb diferents administracions i entitats socials, és una iniciativa d'intervenció preventiva que fomenta les relacions interculturals, afavoreix la cohesió social i pretén l'apoderament de la societat en pro de la convivència i el desenvolupament comunitari.

• Gent Gran. Programa que ha acompanyat nombroses generacions de persones grans, actualitzant i adaptant les propostes a les seves necessitats, i evolucionant de l'atenció assistencial al lideratge i la participació de les persones grans en la societat. Cada any, 821.000 persones grans participen en les més de 17.500 activitats de promoció de la salut i el benestar, entre d'altres, organitzades per l'entitat.

«La salut és el bé més preuat, i a la Fundació Bancària "la Caixa" estem fermament compromesos a garantir l'atenció integral de les persones que passen per situacions difícils. Volem estar al costat de totes elles, des de la infància hospitalitzada fins a les persones que es troben a la fase final de la vida», ha assenyalat Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària "la Caixa", que ha impulsat i promogut de forma molt personal aquest programa.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/69827_elmini-teride-anitatilafundaciobancarialacaixarenovenelcompromi-quehaperme-atendre1348gironin-alfinaldelavida-2.htm