logo
Imprimir
11-04-2018 | 15:46hs
•+ NOTíCIES

Tres estudiants gironins reben una beca de 'la Caixa' per cursar estudis de postgrau a l'estranger

Tres estudiants gironins han rebut de mans de Ses Majestats els Reis la seva beca de postgrau a l'estranger corresponents a la 36a edició del programa

Ses Majestats els Reis d'Espanya van presidir ahir el lliurament de les beques "la Caixa" als 120 candidats seleccionats en la convocatòria de l'any 2017 per cursar estudis de postgrau a l'estranger. Es tracta de la trenta sisena edició del programa.

L'acte també va comptar amb l'assistència de Román Escolano, ministre d'Economia del Govern d'Espanya; Íñigo Méndez de Vigo, ministre d'Educació, Cultura i Esport del Govern d'Espanya; Isidre Fainé, President de la Fundació Bancària "la Caixa", i Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària "la Caixa".

Javier Ventura-Traveset, becari d'Estats Units en 1990, s'ha dirigit als assistents en representació del col·lectiu de ex becaris de "la Caixa". Aquest enginyer de Telecomunicacions treballa des de fa més de 25 anys a l'Agència Espacial Europea (ESA), on actualment és secretari executiu del Comitè científic assessor del programa Galileu (GSAC) de l'ESA, Director de l'Oficina Científica de Navegació per satèl·lit de l'ESA, Assessor al Director d'ESAC i Portaveu de l'ESA a Espanya. Ventura-Traveset ha estat immers en múltiples programes espacials: en comunicacions per satèl·lit, observació de la Terra, programa científic, microgravetat, programa de transferència de tecnologia i navegació per satèl·lit.

La distribució de les 120 beques concedides en aquesta edició ha estat la següent:



L'edat mitjana dels becaris en aquesta convocatòria és de 24,6 anys i, per sexes, el 46,7 % són dones i el 53,3 % són homes.

En la convocatòria de l'any 2017 s'han concedit beques a candidats de 32 disciplines diferents. Les més representades han estat enginyeries i tecnologia (19), economia i empresa (15), biologia (7), física (7), arquitectura (6) i filologia i lingüística (6). A més, per tipologia d'estudis, 76 alumnes reben la beca per cursar un màster, 43 per a un doctorat i 1 per a una estada de recerca.

Pel que fa a la procedència dels becaris, la promoció de l'any 2017 comprèn a estudiants de 30 províncies espanyoles i 1 país estranger (França). Barcelona i Madrid, amb 35 i 30 becaris, respectivament, encapçalen la llista de províncies amb major nombre de becaris, seguides per València (6), Granada (5) i Burgos (4).

Tres estudiants gironins

MARC DE LA BARRERA, de Sils, ha obtingut una beca amb la que cursa un doctorat en Economia a la Universitat de Harvard (Estats Units). Graduat en Enginyeria Civil i en Enginyeria en Tecnologies Industrials pel Imperial College de Londres (Regne Unit) i màster en Economia per la Barcelona GSE (Graduate Schoolf of Economics), on va estudiar l'efecte de les conferències de premsa del Banc Central Europeu sobre les expectatives d'inflacció. Actualment treballa al departament d'Estratègia de Sacyr Construcciones, en Bain & Co, i com a professor en el CFIS i en la Universitat Pompeu Fabra.

SAIMA MALIK, de Girona, ha destinat la seva beca a la realització d'un doctorat en Biociència i Tecnologia de la Parla i l'Escolta a la Universitat de Harvard (Estats Units). Graduada en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha ampliat la seva formació a la Universitat de Califòrnia San Diego (Estats Units) i al Basque Center for Cognition Brain and Language (BCBL) de San Sebastià, on va obtenir un màster en Neurociència Cognitiva del Llenguatge. També ha participat en una investigació sobre els canvis neuronals produïts arran de l'aprenentatge de la lectura en població adulta analfabeta.

SANDRA VERDAGUER, de Cassà de la Selva, cursa un doctorat en Salut Pública a la Universitat de Harvard (Estats Units). Graduada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat Ramon Llull, màster en Nutrició Humana i Qualitat dels Aliments per la Universitat de les Illes Balears i màster en Salut Pública i Nutrició per la CUNY School of Public Health de Nova York. Actualment treballa en un projecte de recerca sobre nutrició i tecnologia en el Hunter College i implementant i avaluant programes d'educació nutricional a Nova York.

Un programa referent

El Programa de Beques de "la Caixa" és un referent entre la comunitat universitària. Diferents aspectes ho fan especialment valuós per als estudiants:

• És el programa que convoca un major nombre de beques per realitzar estudis de postgrau a l'estranger.

• Les beques "la Caixa" estan obertes a totes les disciplines d'estudis.

• El programa cobreix la totalitat del cost de la matrícula i una assignació mensual en la moneda del país de destinació. A més, les beques de "la Caixa" es fan càrrec de les despeses de desplaçament i d'un curs d'orientació, gràcies al qual els estudiants de cada promoció tenen l'oportunitat d'establir vincles personals i acadèmics abans d'incorporar-se a les seves respectives universitats.

• Tots els becaris de "la Caixa" formen part de l'Associació de Becaris de "la Caixa" (http://www.becarioslacaixa.net). Aquest col·lectiu, format per més de 4.500 persones altament formades en totes les disciplines gràcies a una beca de "la Caixa", s'ha convertit en un clúster d'excel·lència i en una referència acadèmica i professional, tant a Espanya com a l'estranger.

Selecció en règim de concurrència competitiva

A aquesta edició de les beques de "la Caixa" s'han presentat 1.364 estudiants i 120 d'ells han obtingut beques, que s'atorguen en règim de concurrència competitiva. Les sol·licituds han de superar una primera fase d'avaluació mitjançant el sistema de revisió paritària (peer review), i totes aquelles que reben les millors qualificacions són convocades a una entrevista personal.

En el procés de selecció intervenen professors universitaris amb experiència internacional en aquest tipus de processos d'avaluació. Tant el nombre de sol·licituds rebudes com el rigor i nivell d'exigència dels processos de selecció garanteixen que els candidats finalment seleccionats acreditin uns nivells d'excel·lència excel·lents. L'eficàcia del sistema es tradueix, de fet, en l'èxit dels becaris de "la Caixa" en la consecució d'admissions a les millors universitats del món.

Tres dècades apostant pel futur de les noves generacions

Des de l'inici del Programa de Beques de postgrau internacional, l'any 1982, fins a la convocatòria de l'any 2017, "la Caixa" ha destinat una inversió acumulada de més de 151 milions d'euros a la formació de 3.215 estudiants espanyols a l'estranger. En el seu primer any, el programa va comptar amb una dotació de 368.000 euros. La inversió per part de "la Caixa" en la convocatòria de l'any 2017 ha estat de més de 8,6 milions d'euros.

Estats Units és el país que copa les beques concedides històricament pel Programa de Beques de "la Caixa", en rebre a 1.500 becaris. Li segueixen el Regne Unit, Alemanya i França, països que han rebut, respectivament, a 616, 463 i 325 becaris de "la Caixa" entre 1982 i 2017.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/67752_tre-e-tudiant-gironin-rebenunabecadelacaixapercur-are-tudi-depo-tgrauale-tranger-2.htm