logo
Imprimir
23-03-2018 | 22:56hs
•BESALú, VILA COMTAL

La Processó dels Dolors genera un esclat de devoció a Besalú

La desfilada religiosa d'enguany ha comptat amb la participació del Pare Abat de Montserrat

Silenci sepulcral i una enorme devoció. Així s'ha manifestat aquest vespre l'atmosfera de Besalú, una vila comtal que ha estat fidel a aquestes dates i que ha acollit novament la Processó dels Dolors de la Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Besalú, unes de les congregacions en actiu més longeves de Catalunya. Enguany, la processó besaluenca ha marcat els passos amb la presència del Pare Abat de la Badia de Montserrat, Josep Maria Soler, qui ha assistit a la processó acompanyat per altres autoritats religioses, comarcals i municipals.

La desfilada religiosa d'aquest 2018 ha comptat amb el Pas de la Veracreu, recuperat l'any passat després de més d'un segle absent. El secretari de la congregació besaluenca, Josep Lagares, ja detallava l'any passat la seva importància: "És un vertader orgull i un honor per a tots els besaluencs i garrotxins que la Veracreu, l'arbre on fou clavat el Salvador, ens torni a acompanyar pels nostres carrers durant la Processó dels Dolors, una veritable manifestació de l'espiritualitat col·lectiva que tants devots de la Verge Dolorosa han professat durant molts segles a la vila comtal".

Com cada any, la festa de la Mare de Déu dels Dolors ha originat un esclat de fervor col·lectiu entre els congregants i devots. Enmig d'uns carrers emmudits, la processó ha arrencat a les nou des del monestir de Sant Pere, el lloc des d'on s'ha resseguit l'itinerari habitual pels carrers i places del municipi sota el control dels arrengladors amb vesta i l'ordre dels passos dictaminat pel Mestre de Cerimònies. A la plaça de la Llibertat, ha protagonitzat un dels moments àlgids amb el cant de la Salva, acompanyat aquest cop per l'Orquestra Costa Brava. Tot seguit, s'ha lliurat un present a Eduard Juncà, del Grup d'Arrengladors, pels seus 15 anys de participació en l'acte, un reconeixement que ha servit d'avantsala al punt final, quan la processó ha acompanyat la Priora de la Festivitat d'enguany, Rosa Colom, a casa seva, des d'on la protagonista ha llegit el discurs d'agraïment i de comiat.

D'altra banda, durant la jornada també s'ha reconegut la trajectòria d'Albert Pla, del Maniple de Manaies, i d'Eloi Masoliver, del Cos d'Estaferms, pels seus 15 anys de participació en la Processó dels Dolors de la Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Besalú.

Els actes previs

La Festivitat dels Dolors s'ha iniciat a dos quarts de dotze del matí amb una missa solemne oficiada pel Bisbe de Girona, Francesc Pardo, i amb acompanyament d'orquestra i cant dels Goigs. Seguidament, el Prior de l'any passat, Isidre Pagés, ha fet el lliurament del penó a la Prior d'enguany, la ja citada Rosa Colom.

A les cinc de la tarda, l'església de Sant Vicenç ha albergat la conclusió del Quinari amb Corona dels Dolors i el sermó i cant de la Salve pel Cor d'Apòstols amb acompanyament de l'Orquestra Costa Brava. Tot seguit, hi ha hagut l'entrada de Novicis i la Professió de Congregants. Dues hores més tard, a les set de la tarda, el Mossèn Miquel Oliveras ha oficiat una missa amb l'acompanyament del Cor Parroquial, mentre que a dos quarts de vuit del vespre el Cos d'Estaferms i el Maniple de Manaires han desfilat pels carrers de la vila fins que han anat a cercar la Prior i les autoritats del municipi garrotxí. Seguidament, a la plaça de la Llibertat, s'han lliurat els premis del Novè Concurs de Dibuix de la Processó de la Mare de Déu dels Dolors de Besalú.

Una llarga història

La història de la Processó dels Dolors de Besalú, una de les manifestacions espirituals més emblemàtiques de la Quaresma Catalana que va ser guardonada l'any 2005 amb la Creu de Sant Jordi, es remunta molts anys enrere. Exceptuant el parèntesi bèl·lic que va representar la Guerra Civil, l'acte religiós ha exhibit durant segles uns atributs genuïns des que l'Orde dels Servents de Maria, o Servites, fos instituïda amb la fundació de la Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Besalú.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/66375_laproce-odel-dolor-generaune-clatdedevocioabe-alu-2.htm