logo
Imprimir
21-03-2018 | 16:40hs
•PLA DE L'ESTANY

El Consorci de l'Estany ha netejat 2.000 embarcacions durant el primer any de funcionament

El balanç s'ha fet públic avui durant la neteja d'una plataforma flotant de pilotatge de 15 metres de llargada que ha de treballar en el nou embarcador de la barca Tirona

El Consorci de l'Estany ha netejat 2.000 embarcacions durant el primer any de funcionament de l'Estació de desinfecció del musclo zebrat. Aquest dimecres ha netejat una embarcació de 15 metres, la més gran que s'ha desinfectat fins ara. Es tracta d'una plataforma flotant de pilotatge que ha de treballar en el nou embarcador de la barca Tirona. És una actuació preventiva, ja que no hi ha presència del musclo zebrat a l'Estany. Tanmateix, des de fa un any una estació de desinfecció del musclo zebrat neteja totes les embarcacions que hi han d'entrar.

Un any de l'Estació de neteja per prevenir el musclo zebrat

Durant el 2017 es van netejar un total de 1.343 embarcacions, en els 10 mesos de funcionament de l'Estació. D'aquest total 1.202 eren bots de rem, 125 bots de piragua, 11 llaüts i 5 bots de Dragon Boat.

Les dades dels primers 3 mesos del 2018 són 657 bots, dels quals 7 de caiac polo, 162 de piragüisme, dues màquines, 2 de llaüt i 484 de rem.

Segons ha explicat el regidor de Medi ambient de Banyoles i director del Consorci de l'Estany, Jordi Bosch, "no hi ha presència de musclo zebrat a l'Estany ni als recs de Banyoles i treballem perquè continuï així amb la neteja de tots els elements o embarcacions que hagin d'entrar a l'Estany; creiem que és una bona pràctica".

Quines afectacions pot tenir el musclo zebrat?

L'expansió i colonització del musclo zebrat a noves masses d'aigua fluvials o lacustres és una realitat indiscutible a casa nostra. Forma poblacions de milers d'exemplars que entapissen el fons provocant importants alteracions en la cadena tròfica desplaçant als bivalves autòctons. La seva enorme activitat filtradora modifica la transparència de l'aigua i provoca creixements massius d'algues i altres plantes. També modifica la biodiversitat de l'ecosistema que colonitza.

El musclo zebrat és un bivalve de forma allargada i triangular amb bandes transversals fosques sovint amb forma de ziga-zaga. Pot créixer fins a 4 cm i una sola femella pot arribar a produir un milió de larves a l'any. Es subjecta al substrat mitjançant un bis similar al dels musclos marins formant colònies de milers d'individus. Viuen en aigües dolces, tolerant certa salinitat. És poc habitual en aigües corrents però pot ser molt abundant en embassaments i llacs.

L'estació de desinfecció, tot i que és mòbil, està pensada per a poder funcionar de forma fixa a una de les entrades a les instal·lacions del Club Natació Banyoles, on s'ha adaptat una plataforma de formigó amb un desaigua cap a la xarxa d'aigües residuals, endollada a la xarxa elèctrica i utilitzant aigua de la xarxa potable.

Un procés de desinfecció específic

En el marc del projecte europeu LIFE Potamo Fauna "Conservació de fauna fluvial d'interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga" es va crear aquesta estació mòbil de desinfecció del musclo zebrat (Dreissena polymorpha) per embarcacions a l'Estany de Banyoles.

L'equip mòbil per a la desinfecció està compost per un remolc de transport, un dipòsit de 1.000 litres de capacitat en polietilè d'alta densitat, un grup de pressió amb els seus respectius complements, 2 hidronetejadores d'aigua a pressió, un dipòsit extra de polièster, un generador d'electricitat, dues bombes d'aigua i material fungible (clor, guants de plàstic i de cuir, mascaretes d'un sol ús, rotllos de paper industrial, etc.).

La desinfecció de les embarcacions es realitza amb dues hidronetejadores a pressió que utilitzen aigua clorada a una dosi específicament estudiada per a resultar efectiva. L'operari de l'estació ha de ruixar les embarcacions, especialment aquelles zones on es pot emmagatzemar aigua o incrustar algun organisme viu. També està equipada amb un dipòsit per a submergir vestits de neoprè i altres estris utilitzats o necessaris per dur les activitats esportives.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/66164_elcon-orcidele-tanyhanetejat2000embarcacion-durantelprimeranydefuncionament-1.htm