logo
Imprimir
20-03-2018 | 14:31hs
•LA SELVA

S'inaugura l'exposició commemorativa dels 50 anys de la presa de Susqueda

El president del Consell Comarcal, Salvador Balliu, i el conseller de Turisme, Quim Vivas, varen participar en l'acte en representació de l'ens comarcal

Dins dels actes de commemoració dels 50 anys de la presa i de l'embassament de Susqueda, divendres passat al matí es va inaugurar a la sala de columnes de la presa de Susqueda una exposició sobre la història del complex hidroelèctric i el seu entorn.

A la inauguració de l'exposició, que va tenir lloc a la mateixa sala hipòstila de la presa, per part del Consell Comarcal de la Selva hi van assistir el president del Consell, Salvador Balliu, i el conseller de Turisme, Quim Vivas. A més de Balliu i Vivas no es van voler perdre l'acte la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, Marta Subirà; el director general d'Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat, Pere Palacín; el director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Jordi Agustí; la directora general d'Endesa a Catalunya, Isabel Buesa; el director general de la Fundació Endesa, Carlos Gómez-Múgica; l'alcaldessa de Susqueda, Eva Viñolas; l'alcalde d'Osor, Joan Pla; l'alcalde de Sant Hilari Sacalm, Joan Ramon Veciana; el president del Consorci del Ter, Joaquim Roca.

La mostra, patrocinada per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), en col·laboració amb Enel Green Power (la branca d'energies renovables d'Endesa), té com a objectiu compartir amb el visitant les peculiaritats d'aquesta singular infraestructura i la seva ubicació.

L'exposició està dividida en 5 àmbits temàtics diferents (l'embassament de Susqueda, la construcció de la presa, els aprofitaments hidroelèctrics, el riu Ter, i el patrimoni del mateix riu: fauna i flora) a través de plafons que aglutinen fotografies, il·lustracions, gràfics i textos, i que conviden a fer un recorregut visual, còmode, intuïtiu i agradable per als visitants. Tot, dins d'un espai amb un atractiu arquitectònic únic.

La mostra es complementa amb vint-i-tres peces del Fons Històric d'Endesa procedents de diverses centrals hidràuliques del territori (algunes de les antigues Hidro Empordà i HECSA) que representen l'evolució i la trajectòria tècnica d'aquest tipus d'infraestructures i esdevenen un testimoni material d'arqueologia industrial. Així, podrem trobar diferents quadres de comandament (de marbre i de pissarra), un regulador, un controlador, un reòstat (una resistència que pot variar el corrent d'un aparell), un parallamps, un transformador d'oli, i diferents instruments de mesura com un decibelímetre, un teodolit (mesura angles verticals i horitzontals), un fasímetre (mesura la diferència de fases entre dues magnituds elèctriques) i un paral·lelògraf (mesura paral·lels), entre d'altres.

En el marc d'aquest acte, el president de l'ens selvatà, Salvador Balliu, va fer la presentació del vídeo 3D de la Central Hidroelèctrica. En la seva intervenció, Balliu va incidir en el sacrifici que va fer el poble de Susqueda en bé de l'interès general a l'hora de construir aquesta infraestructura. Pel que fa al vídeo 3D, va assenyalar que "aquesta eina permetrà que tots els ciutadans ho puguin visualitzar des de qualsevol indret del món". Així mateix va destacar la implicació del Consell des del minut zero ja que, segons va dir, "aquesta efemèride l'hem de tenir molt present en la nostra memòria ja que forma part de la nostra història, de la història de la comarca de la Selva". Finalment va agrair la tasca que ha fet el conseller Vivas, membre escollit per part del Consell per formar part d'aquesta comissió.

Una visita virtual en 360º del complex, mitjançant un codi QR, permetrà realitzar una visita virtual tant per la central com per l'embassament per conèixer tots els detalls d'aquells punts i indrets més interessants i sorprenents. Aquest projecte ha comptat amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Selva, l'Associació de Turisme La Selva, lcomarca de l'Aigua i Enel Green Power.

Finalment, aquesta museografia també compta amb una maqueta del poble de Susqueda que s'ha instal·lat a la banda esquerra de la presa, a l'aire lliure, i que reprodueix orogràficament la vall on s'ubica la infraestructura, i en la qual hi ha col·laborat la Diputació de Girona.

L'exposició romandrà oberta els dissabtes i diumenges de 10 a 14 hores, fruit d'un conveni entre Endesa i l'Ajuntament de Susqueda, mitjançant el qual la companyia ha cedit al consistori selvatà la sala de columnes de la presa per organitzar i gestionar les visites. Aquest acord, idèntic al que Endesa ha fet amb espais expositius similars ubicats a les centrals de Talarn (Pallars Jussà) i de Camarasa (Noguera), té una vigència d'un any, prorrogable.

La comissió del 50è aniversari

Amb l'objectiu de commemorar els 50 anys de la presa, s'ha creat una comissió formada per Endesa (propietària del salt) i la seva Fundació, els municipis de Susqueda, Sant Hilari Sacalm i Osor, el Consell Comarcal de la Selva i el Consorci del Ter, que ha treballat per dissenyar una sèrie d'activitats, distribuïdes al llarg de tot el 2018, i que reivindiquen la importància d'una infraestructura d'aquestes característiques.
 




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/66012_-inauguralexpo-iciocommemorativadel-50any-delapre-ade-u-queda-2.htm