logo
Imprimir
19-03-2018 | 22:34hs
•OLOT 'CIUTAT DELS DETALLS'

Primeres accions del PIAM del nucli antic d'Olot

La mobilització d'habitatge, repensar diferents zones de l'espai públic i un projecte per dinamitzar el carrer dels Sastres, primeres actuacions del PIAM. Entitats, associacions i partits polítics signen aquest vespre el compromís amb l'estratègia de transformació urbana de manera integral i participativa al centre d'Olot

Aquest vespre ha tingut lloc als Catòlics la presentació dels resultats del procés participatiu del PIAM de Nucli Antic. En un acte que ha comptat amb els representants de les entitats, associacions, partits polítics i tècnics municipals que han participat del procés i que ha coordinat l'oficina d'innovació urbana Paisatge Transversal, on s'ha donat a conèixer el treball del PIAM i les primeres accions que es portaran a terme. A l'acte d'avui, s'ha signat el document de conclusions com a compromís amb el Pla Integral d'Accions de Millora del Nucli Antic d'Olot que va començar a principis de 2017.

L'elaboració del PIAM del Nucli Antic d'Olot s'ha desenvolupat en tres fases:

1. CONSTITUCIÓ D'ESPAIS PERMANENTS DE PARTICIPACIÓ (abril - maig 2017) que suposa la creació:

Un grup motor, format per ciutadans i ciutadanes representants de diferents àmbits, socials, veïnals, econòmics, culturals.

Un grup interdepartamental, amb tècnics municipals de les àrees implicades.

Una taula política, amb representació dels partits polítics de l'Ajuntament d'Olot.

S'han realitzat entrevistes en profunditat a entitats i persones que formen part del grup motor i personal tècnic municipal i s'ha elaborat un document marc per detectar les debilitats i oportunitats del Nucli Antic. Al mateix temps s'han determinat les temàtiques a treballar en quatre àmbits (l'habitatge i la inclusió; el patrimoni i la identitat; la convivència i la connectivitat i la diversitat d'usos) i s'han fixat les eines per a la participació ciutadana.

2. IMPULS PARTICIPATIU (del juny a l'octubre de 2017)
S'han recollit 1.520 comentaris de ciutadans sobre el Nucli Antic a través de les bústies distribuïdes per diferents equipaments públics i mitjançant un qüestionari online a la pàgina web del PIAM (nuclianticmesb.cat). Aquestes opcions a més del treball fet amb els tècnics municipals han determinat 58 indicadors d'aspectes a analitzar en temes d'habitatge, mobilitat, qualitat de l'espai públic, comerç i activitat econòmica...
També s'han organitzat activitats obertes a tota la població per redescobrir el Nucli Antic amb un recorregut històric que, al mes de juliol, van seguir una cinquantena de persones. Activitats per conèixer la visió dels infants i joves sobre el centre, una acció al carrer amb l'objectiu de conèixer els valors que busca la gent per a instal·lar-s'hi a viure i una jornada d'habitatge han estat algunes de les activitats d'aquesta fase.

Les accions puntuals i el treball continu amb grups motor, polític i interdepartamental han permès elaborar el diagnòstic participatiu que conclou que cal actuar en tres grans directrius estratègiques:

1. Viure al Nucli Antic: habitatge, espai públic i igualtat d'oportunitats

2. Generar noves centralitats: reequilibrar i dinamitzar l'activitat econòmica, social, cultural, del Nucli Antic, tenint en compte àrees d'oportunitat i noves propostes

3. Reconèixer el Nucli Antic: el paisatge urbà, el patrimoni històric, cultural i natural.

3. PLA D'ACCIONS (del novembre de 2017 a març de 2018)

Durant aquesta fase s'han concretat les actuacions a desenvolupar per a aconseguir la millora i la regeneració del Nucli Antic. Una feina que s'ha portat a terme amb els tres espais de participació per buscar el consens social, polític i tècnic. Així s'arriba al document definitiu del PIAM que conté tres directrius prioritàries,12 línies estratègiques i un total de 94 accions recollides en 39 actuacions a desenvolupar en els propers anys.

De totes les iniciatives definides, s'ha començat a treballar en les accions següents:

La mobilització d'habitatge per promoure la rehabilitació d'edificis, la consolidació de la població al Nucli Antic i atraure'n de nova.

"La galeria dels Sastres", un projecte que vol recuperar l'eix d'activitat en aquest sector amb la dinamització de locals buits i la instal·lació de tallers de creadors i professionals joves en matèries com el tèxtil, la fotografia, el disseny gràfic.

Repensar diferents zones de l'espai públic: les places perquè siguin més utilitzades com a espai de lleure i estada i l'ordenació d'altres llocs com per exemple el solar del costat del santuari del Tura resultat de l'enderroc de l'antic magatzem Sau del carrer Valls Nous.

Aquestes són les primeres accions que s'inclouen en la partida de 150.000 euros que el pressupost de l'Ajuntament d'Olot d'aquest 2018 destina al PIAM de Nucli Antic. També són accions dins d'aquesta àrea d'influència, la creació d'un espai de coworking, les inversions realitzades i les que s'han de fer a les instal·lacions de l'Escola d'Art, les subvencions en temes d'habitatge i la possible ubicació en aquest espai d'una residència d'estudiants.


Junt amb l'execució de les accions, un dels aspectes que es desenvoluparan a partir d'ara són els mecanismes de seguiment del PIAM. Així, es treballarà en:

La constitució del Consell de Barri per donar seguiment al Grup Motor i en la línia del Consell de Barri del PIAM de Sant Miquel del qual formen part diferents entitats, associacions, veïns i veïnes.
La celebració del Dia del Pla, una activitat per a fer difusió de tots aquests treballs i resultats, on la ciutadania podrà visualitzar-ho.
Un Espai Expositiu que recollirà el material elaborat i estarà situat al nou local de l'Associació de Veïns del Barri Vell que també s'obre coincidint amb les primeres accions del PIAM.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/65969_primere-accion-delpiamdelnuclianticdolot-1.htm