logo
Imprimir
19-03-2018 | 14:13hs
•BESALú, VILA COMTAL

Besalú ja es prepara per a la Processó dels Dolors

Enguany estarà presidida per l'Abat de Montserrat i comptarà amb els Manaies de Sant Daniel

La Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Besalú ja està immersa en els actes del Quinari i la Festivitat dels Dolors, que s'allargaran durant tota la setmana de Passió. El punt culminant serà el divendres 23, amb la celebració de la Festivitat de la Mare de Déu dels Dolors, que enguany tindrà com a prior Rosa Colom. Colom, que prendrà el relleu a Isidre Vergés, és nascuda a Sant Iscle de Colltort (Sant Feliu de Pallerols) l'any 1951 i professà de congregant el 25 de març del 88.

L'ofici del migdia serà presidit pel Bisbe de Girona, monsenyor Francesc Pardo, que és congregant dels Dolors de Besalú i comptarà amb l'acompanyament d'orquestra i cant dels Goigs. El moment més esperat, però, serà la Processó dels Dolors, que enguany estarà presidida per l'Abat de Montserrat, Josep Maria Soler. El Pare Abat de la Badia estarà acompanyat per les autoritats religioses i garrotxines en la que és una de les celebracions més importants de la Quaresma Catalana.

"És un veritable orgull i honor per a tots els besaluencs i garrotxins que ens acompanyi l'Abat de Montserrat, veritable símbol de l'espiritualitat de Catalunya, tot pregant pels nostres carrers durant la Processó dels Dolors, una manifestació de l'espiritualitat col·lectiva que tants i tants devots de la Verge Dolorosa han professat durant molts segles a la Vila Comtal", assenyala Josep Lagares, secretari de la Congregació besaluenca.

També acompanyarà la processó la Companyia de Manaies de Sant Daniel, la formació històrica dels armats de Girona, en el que serà la segona desfilada del maniple en un acte religiós des de la seva refundació. Els Manaies de Sant Daniel, que es va estrenar l'any passat a la processó dels Dolors de Banyoles, desfilarà a Besalú tan sols una setmana abans de tornar a sortir a la processó del Sant Enterrament de Girona al costat de la Reial Confraria de la Puríssima Sang, com havia fet entre 1723 i 1931.

D'altra banda, es consolidarà el Pas de la Veracreu, que tornarà a sortir en processó pels carrers de la vila acompanyant la Verge Dolorosa després de la celebració del Mil·lenari de la seva arribada a Besalú de mans del Comte Bernat Tallaferro l'any 1017.

La sortida de la processó serà a les 9 del vespre del monestir de Sant Pere, seguint l'itinerari habitual. A la plaça de la Llibertat el Cor d'Apòstols cantarà la Salve, enguany acompanyada de l'orquestra Costa Brava. Eduard Juncà, del Grup d'Arrengladors, rebrà un obsequi pels seus quinze anys de participació en l'acte. Finalment, la Processó acompanyarà la Priora a casa seva per escoltar el seu discurs d'agraïment i de comiat.

Des del dia 14 i fins al 23

El programa d'actes del Quinari i la festivitat va començar dimecres passat amb la celebració comunitària de la Penitència a l'església de Sant Vicenç. A partir d'avui s'inicia el Quinari amb els actes habituals: de dilluns a dijous, a les vuit del vespre, es farà la Corona dels Dolors i la Missa amb homilia, un acte que comptarà com a predicadors amb Jordi Cervera, Jesús Romero, Jordi Font i Jordi Callejón.

El dia 23 serà el dia gran. Després de la missa solemne, a les cinc de la tarda s'iniciarà la conclusió del Quinari a l'església de Sant Vicenç amb la Corona dels Dolors, el sermó i el cant de la Salve pel Cor d'Apòstols acompanyats per l'orquestra Costa Brava. Tot seguit hi haurà l'entrada de Novicis i Professió de Congregants.

A les set del vespre, mossèn Miquel Oliveras oficiarà una missa amb l'acompanyament del Cor Parroquial, i poc després, a dos quarts de vuit, el Cos d'Estaferms i el Maniple de Manaies desfilaran pels carrers de la vila comtal. Serà una hora més tard, a dos quarts de nou, quan aniran a cercar la Prior d'enguany i a les autoritats del municipi.

Tot seguit, a la plaça de la Llibertat, es lliuraran els premis del Novè Concurs de Dibuix de la Processó de la Mare de Déu dels Dolors, a més de reconèixer la trajectòria d'Albert Pla, del Maniple de Manaies, i d'Eloi Masoliver, del Cos d'Estaferms, pels seus quinze anys de participació en la processó besaluenca, que arrencarà a les nou.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/65890_be-alujae-preparaperalaproce-odel-dolor--1.htm