logo
Imprimir
14-03-2018 | 16:45hs
•CATALUNYA

Castelló d'Empúries, gran protagonista de l'Any Fages de Climent

L'ajuntament castelloní destina 30.000 euros a una celebració que té com a objectiu donar a conèixer l'autèntica dimensió de l'escriptor

L'any passat, el Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar el 50è aniversari de la mort de Carles Fages de Climent com a commemoració oficial de l'any 2018, amb l'objectiu de situar la figura i l'obra de Carles Fages de Climent en un context referencial del cànon literari català del segle XX. "L'objectiu és donar a conèixer l'escriptor més enllà de l'Empordà", ha explicat Mariàngela Vilallonga en representació de la Institució de les Lletres Catalanes en una presentació on també s'ha referit als "llocs literaris" que tenia el poeta, narrador i dramaturg alt-empordanès: Castelló d'Empúries, on és enterrat, i Figueres, on va néixer i morir.

De Castelló, precisament, n'és el comissari de l'Any Fages de Climent, Jordi Canet, llicenciat en Filologia per la Universitat de Barcelona (1998); director del Museu d'Història Medieval de Castelló d'Empúries i responsable del Centre d'Estudis Trobadorescos de l'Ajuntament de Castelló. Segons Canet, coordinador tècnic del projecte i de la Comissió Fages de Climent des del 2013, un dels grans inconvenients que presenta l'autor és la gran quantitat d'inèdits que té, tot i que ha remarcat que publicar aquests treballs "és un dels objectius de l'Any". "Ens interessa molt donar a conèixer la dimensió de Fages de Climent i d'estudiar-lo en relació als seus contemporanis", ha afegit el castelloní.

Els actes. La commemoració d'enguany té com a principal línia estratègica la celebració oficial de l'Any Fages de Climent 2018 a tot el territori català i tot el que això porta implícit: des de divulgar la figura i l'obra de l'autor fins a prosseguir l'edició dels treballs encara inèdits.

Així ho detalla l'alcalde de Castelló d'Empúries, Salvi Güell, que d'altra banda també ha agraït al Govern que hagi declarat el 2018 Any Fages de Climent: "Aquest any ha de servir per donar a conèixer l'escriptor i la seva obra a tots els Països Catalans".

El Projecte i la Comissió Carles Fages de Climent formada per l'Ajuntament de Castelló d'Empúries, l'Ajuntament de Figueres, la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona, la Diputació de Girona, l'editorial Brau Edicions i Carles Fages Torrents, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, té com a objectiu principal revalorar l'obra literària de l'escriptor empordanès. El fons documental de l'Arxiu Fages de Climent de Castelló d'Empúries conserva el fons literari de Fages de Climent, i actualment, amb el traspàs dels drets d'autor al seu nét Carles Fages i Torrents, l'arxiu de l'escriptor s'ha obert a la consulta.

Catalogar, digitalitzar i exposar. Al llarg de l'Any està prevista la catalogació, digitalització i exposició del fons Carles Fages de Climent i la dinamització de la figura de l'escriptor amb festivals i premis literaris, activitats culturals, jornades, conferències i taules rodones, accions a les biblioteques i clubs de lectura, publicacions, actes acadèmics entre els quals una jornada acadèmica a l'IEC i la versió digital dels itineraris literaris sobre Carles Fages de Climent, exposicions, un catàleg d'espectacles relacionats i rutes i itineraris literaris.

Per fer-ho possible, la Institució de les Lletres Catalanes destina un pressupost de 35.000 euros a l'Any que s'ha de sumar als 30.000 que hi destina l'Ajuntament de Castelló d'Empúries, als 20.000 de l'Ajuntament de Figueres i a la dotació de la Càtedra que Mariàngela Vilallonga no ha concretat.

Una figura polifacètica. Carles Fages de Climent (Figueres, 1902-1968), va ser un poeta, narrador, dramaturg, articulista i traductor, és a dir, una figura amb múltiples interessos que va cultivar des de la poesia fins al teatre. La seva obra, influenciada per Eugeni d'Ors i emmarcada en la geografia física i humana de l'Empordà, beu de les fonts clàssiques i les tradicionals. Amb només 22 anys va guanyar el Premi extraordinari als Jocs Florals de Barcelona, mentre que l'any 1958 va obtenir el premi Ciutat de Barcelona.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/65534_ca-tellodempurie-granprotagoni-tadelanyfage-decliment-1.htm