logo
Imprimir
06-03-2018 | 11:13hs
•LLEIDA

Sant Jordi, un repàs a la tradició

El 23 d'abril de 1929, amb motiu de l´Exposició Universal de Barcelona, els llibreters van decidir col·locar paradetes als carrers per vendre els seus llibres en un ambient festiu

Roses, petons i llibres; són els tres ingredients fonamentals de la Diada de Sant Jordi, la data del calendari més estimada pels catalans. Sant Jordi no és festiu, almenys, de moment, però com si ho fos. Any rere any, milers i milers de persones surten als carrers de viles i ciutats per celebrar la festa de l'amor i gaudir d'un ambient entranyable. La jornada atrau a nombrosos visitants de fora, que observen amb curiositat el moviment de persones amb llibres i flors.

¿Què té d'especial Sant Jordi?, ¿per què s'ha convertit en una festa coneguda i reconeguda arreu del món? Cada persona té les seves motivacions, però l'èxit té a veure amb l'amor i la seva manera d'expressar-lo: les roses i els llibres. La Diada de Sant Jordi és per als catalans el dia dels enamorats. Sant Valentí hi és i trepitja amb força, però entre els catalans, l'espasa de Sant Jordi sempre guanya.

¿Què diu la llegenda?

La llegenda neix a la localitat de Montblanc, tot i que cada versió la situa a un lloc diferent. Segons les veus populars, allà hi vivia un drac molt ferotge que atacava la població i que exigia carn fresca cada dia per satisfer la seva gana. Un dia, li va tocar el torn a una jove princesa. Quan la dirigien cap a la cova del drac per oferir-la en sacrifici, va aparèixer un jove cavaller anomenat Jordi i la va defensar. El jove va matar el drac amb la seva espasa; de la ferida no va brotar sang, sinò una rosa vermella que Sant Jordi va oferir a la princesa.

Per això, tots els 23 d'abril, festivitat de Sant Jordi, els enamorats es regalen una rosa. L'any passat, la xifra va superar els 6 milions d'unitats. La data coincideix amb l´aniversari de la mort de Cervantes i és també la diada del llibre. Llibres i roses s'uneixen i donen a la festivitat una significació molt especial.

Paradetes de roses i llibres

El 23 d'abril de 1929, amb motiu de l´Exposició Universal de Barcelona, els llibreters van decidir col·locar paradetes als carrers per vendre els seus llibres en un ambient festiu. La iniciativa va tenir tant d'èxit que es va repetir posteriorment i es va convertir en tradició.

Des de llavors, les paradetes de llibres i roses omplen els carrers de totes les poblacions catalanes. A Barcelona, el lloc més emblemàtic és 
la Rambla. Des de primera hora del matí, llibreters, editorials i asociacions de tot tipus ofereixen als visitants les seves publicacions entremig de paradetes de roses. És una jornada molt intensa per als escriptors, que fan un periple per diferents punts de la ciutat estampant les seves signatures.

Dia reivindicatiu

La Diada Sant Jordi és una reivindicació de la catalanitat. Per això les roses acostumen a portar una petita senyera i una espiga. Les senyeres omplen també molts balcons i les institucions polítiques obren les portes dels edificis més emblemàtics perquè la població els pugui conèixer de prop.

Diversos països del món han importat la celebració catalana de la Diada de Sant Jordi. L'èxit ha portat als governants catalans a sol·licitar que Sant Jordi sigui ser declarat Patrimoni Cultural Inmaterial de la Humanitat.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/64746_-antjordiunrepa-alatradicio-2.htm