logo
Imprimir
08-02-2018 | 17:09hs
•PLA DE L'ESTANY

El pianista i compositor Marco Mezquida oferirà quatre concerts a l'Ateneu de Banyoles

Compositor brillant i improvisador versàtil, Mezquida és un dels noms més destacats i eclèctics que ha aparegut a l'escena musical peninsular en els darrers anys.

El pianista i compositor Marco Mezquida serà l'artista resident de l'Ateneu – Centre Municipal d'Estudis Musicals 2018. Compositor brillant, improvisador, eclèctic i versàtil, Mezquida és una de les figures musicals que ha irromput amb més força les últimes dècades a l'escena peninsular. Tot i la seva joventut, el seu talent s'ha més que confirmat i és reclamat per crítica, públic i col·legues.

El nucli de la seva residència artística el conformaran quatre concerts que oferirà a l'Auditori de l'Ateneu de Banyoles i que reflecteixen els múltiples matisos del músic. Banyoles gaudirà de Mezquida en format clàssic, dansa, flamenc i com a brillant improvisador i pianista jazz.

El 24 de febrer s'enceta la residència amb Marco Mezquida: Els somnis de Ravel. En aquest primer concert, el pianista proposa un viatge oníric per l'imaginari musical i personal de Maurice Ravel: un somni a través de la modernitat del seu llegat i de l'eclecticisme de les músiques que el van influir. El recorregut passarà del classicisme francès als virtuosos romàntics, i de la música popular al jazz.

L'11 de maig, Mezquida pujarà a l'escenari amb la dansa de Sol Picó. Cita a cegues és un viatge musical amb sinestèsia de moviment i sons. Una trobada a través del xat permet que es coneguin els protagonistes d'aquesta història d'amor. Un espectacle que ajunta dos autèntics animals escènics. Per una banda, Sol Picó, una de les coreògrafes i ballarines de dansa contemporània més aplaudides i, de l'altra, les interpretacions sofisticades i lluminoses de Mezquida.

Mezquida també és sinònim de flamenc. Ho demostrarà el 22 de setembre, quan presentarà Conexión amb Juan Gómez Chicuelo. El guitarrista és un dels escollits de l'àmbit flamenc: guanyador d'un Goya i brillant com a solista però també com a soci, entre d'altres, de Poveda o de Duquende.

L'últim concert de la residència, el 15 de desembre, tindrà accent banyolí. M.A.P. és l'acrònim de Mezquida-Aurignac-Prats i també és un viatge energètic pel talent i compositiu i interpretatiu d'aquests tres joves, units en un trio que explora sense límits els sons en els dotze temes que integren el seu primer disc junts. Marco Mezquida (piano), Ernesto Aurignac (saxo alt) i Ramon Prats (bateria) han guanyat, amb aquest treball, el Premi Enderrock de la crítica al millor disc de jazz.

Les entrades per al concert es poden comprar a través del web www.cultura.banyoles.cat i a l'Oficina d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament de Banyoles (al passeig de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i divendres de 8:30 a 17:45 h).

UN MAG DEL PIANO

Nascut el 1987 a Maó i llicenciat en piano jazz el 2009 a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), als seus trenta anys Marco Mezquida s'ha convertit en un dels músics més valorats i sol·licitats del panorama jazzístic i les músiques improvisades a Espanya, tal com demostra la seva intensa i versàtil activitat concertística, discogràfica i creativa al costat dels millors músics del país i col·laborant amb artistes de renom mundial com Lee Konitz.

Elogiat per la seva versatilitat i el seu potent magnetisme musical, és un dels artistes més complets i expressius de la seva generació. Ha gravat més de cinquanta discos: catorze com a líder amb la seva pròpia música (composicions, improvisacions i arranjaments) i trenta-sis discos més com a sideman o col·laborador en influents grups del panorama actual. Ha actuat en festivals i cicles de vint-i-cinc països en quatre continents, en auditoris i clubs de jazz emblemàtics. Compta amb una desena de premis reputats (Altaveu 2015, premi Enderrock, quatre anys premiat Músic de l'Any per l'AMJM de Catalunya, etc.) que impulsen encara més la seva carrera musical, que combina amb la docència a l'Escola Superior d'Estudis Musicals i al Conservatori Superior del Liceu de Barcelona. El 2017 ha estat el primer artista resident en la història del Festival Internacional de Jazz de Barcelona, el més antic de l'Estat.

ACTIVITATS PARAL·LELES

Al costat dels quatre concerts, s'han programat diverses activitats paral·leles, concebudes per arribar al gran públic i als estudiants de l'Escola Municipal de Música de Banyoles (EMMB). L'11 de desembre s'organitza el taller de lectura d'El perseguidor, el llibre de Julio Cortázar que se situa al París dels anys 50 i que té com a protagonista Johnny Carter, un saxofonista de jazz inspirat en la figura de Charlie Parker. El 15 de desembre, hi haurà un taller d'improvisació amb Marco Mezquida i Ramon Prats. També s'organitzaran assaigs oberts amb alumnes de l'EMMB previs als concerts.

LES RESIDÈNCIES ARTÍSTIQUES DE L'ATENEU - CMEM

Nascut l'any 2011, la residència artística de l'Ateneu - CMEM és un projecte pioner a Catalunya que pretén oferir un acostament diferent entre els intèrprets i el públic, establint una relació continuada durant tot un any a través d'un complet programa de concerts i activitats. Als artistes se'ls dóna carta blanca per suggerir un mínim de tres concerts amb les formacions i repertoris que ells escullin i que permetin oferir un retrat de les seves diverses facetes artístiques.

En les quatre primeres edicions s'havia optat per formacions i artistes clàssics: Trio Mozart Deloitte, actualment Trío Lorca, (2011), Miguel Colom (2012), Quartet Gerhard (2013) i Pau Codina (2014). L'any 2015 es va apostar per primer cop per sortir de l'àmbit de la música clàssica amb la figura de la cantaora de Huelva Rocío Márquez, una de les grans del flamenco del moment. L'any 2016 l'escollit va ser el baríton Josep-Ramon Olivé, mentre que el 2017 va ser el torn de la prestigiosa pianista veneçolana Gabriela Montero.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/62654_elpiani-taicompo-itormarcomezquidaoferiraquatreconcert-alateneudebanyole--2.htm