logo
Imprimir
18-01-2018 | 21:32hs
•ANDORRA

El programa Engega 2018 augmenta els ajuts a les furgonetes elèctriques fins a 10.000 euros

Saboya ha considerat que l'estructura d'ajuts establerta l'any passat ha tingut els resultats buscats

El Programa Engega 2018 incrementarà els ajuts a la compra de furgonetes elèctriques pures fins als 10.000 euros, per tal de potenciar aquest tipus de vehicles. Aquesta és una de les novetats que ha anunciat el ministre d'Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, en el marc del balanç del programa 2017 i de l'evolució de les matriculacions.

Saboya ha valorat l'èxit del programa Engega 2017 que ha fomentat la matriculació de 154 vehicles elèctrics i híbrids endollables. Així, durant el 2017 s'ha observat un gran augment dels vehicles elèctrics purs, que s'emmarca en la modificació que va patir el programa per potenciar més els elèctrics purs que els híbrids endollables, amb ajuts de fins a 8.000 euros per als turismes elèctrics purs i de fins a 4.000 per als híbrids endollables. Així, la matriculació de vehicles elèctrics purs ha augmentat un 39%, mentre que la d'híbrids endollables s'ha reduït en un 30%.

En aquest sentit, Saboya ha considerat que l'estructura d'ajuts establerta l'any passat ha tingut els resultats buscats.

Pel que fa als tipus de vehicles, mentre que s'observa que les matriculacions de turismes i de motocicletes de mobilitat elèctrica han anat en augment, durant el 217 s'ha experimentat una davallada de la matriculació de furgonetes elèctriques. Tenint en compte l'impacte que tenen aquests vehicles en la qualitat de l'aire per les emissions que desprenen i perquè normalment circulen bastant, s'ha decidit apostar per augmentar els ajuts a aquests vehicles.

Així, el Programa Engega 2018 incrementa l'ajut del Govern de 9.000 a 10.000 euros per a la compra de furgonetes elèctriques pures, a més dels 1.000 euros que aporta el concessionari. D'altra banda, per afavorir la renovació de les furgonetes, també s'incrementa l'ajut al desballestament d'aquests vehicles, passant dels 750 als 1.250 euros.

Pel que fa al pressupost del programa 2017, es manté en 850.000 euros, amb la voluntat de seguir potenciant la mobilitat elèctrica.

El ministre Saboya ha volgut analitzar l'impacte del Programa Engega també en relació amb l'evolució de les matriculacions de vehicles, que durant el 2017 han crescut un 18,2%. A més, s'observa que en els darrers anys s'ha incrementat el pes dels vehicles de gasolina per sobre dels dièsel, que al 2017 han assolit el percentatge més baix dins del total de matriculacions des de l'any 2000.

L'augment del global de matriculacions fa que tot i l'increment dels vehicles de mobilitat elèctrica, el percentatge de penetració es manté en el 3,4%, situant Andorra al quart lloc del rànquing mundial.

Finalment, el ministre Saboya també ha anunciat com a novetat per al 2018 l'eliminació d'un incentiu actual en la taxa de tinença de vehicles que afavoreix els vehicles dièsel davant dels de gasolina en el càlcul dels cavalls fiscals. Això, però, s'haurà de fer mitjançant una modificació legislativa i per tant es durà a terme en els propers mesos.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/60873_elprogramaengega2018augmentael-ajut-ale-furgonete-electrique-fin-a10000euro--1.htm