logo
Imprimir
10-01-2018 | 17:55hs
•ENTREVISTES

Jaume Busquets: 'El pressupost del 2018 és un pas endavant, però forma part de la solució del problema'

El president del Consell Comarcal del Gironès recorda que el context en matèria de Serveis Socials continua essent preocupant

L'alcalde de Sant Martí de Llémena, Jaume Busquets, afronta el seu setè any com a president del Consell Comarcal del Gironès. Durant aquest temps li ha tocat batallar de valent contra un context de crisi que encara es fa notar al territori representat, entre d'altres exemples, per l'elevat nombre de beques menjador. No obstant això, Busquets valora la capacitat del Consell d'adaptar-se a la situació actual per tal de gestionar amb bona mà els seus recursos. “Si toquem de peus a terra les coses funcionen, el que no podem fer és embolicar-nos a fer coses que no ens pertoquen o que simplement no toca fer-les, perquè després es troben les conseqüències”, diu.

Quin balanç fa de la feina feta pel Consell Comarcal del Gironès durant el 2017?

Jaume Busquets: Tanquem l'any 2017 força satisfets del curs i de com l'hem tancat, i encara que no hi hagi hagut una millora de la situació econòmica ens hem acostumat a treballar amb la realitat que tenim. S'ha de dir que en tema de Serveis Socials la situació continua essent crítica igual que en anys anteriors, malauradament, però tots els recursos van arribant més a l'hora, és a dir, no hi ha aquell retard de pagaments que havíem tingut temps enrere. Això facilita molt més el treball.

Quina és la situació actual de les beques menjador?

J.B. La situació durant el 2017 ha estat dolenta. La Generalitat ha augmentat la partida en aquest àmbit, i això vol dir que la situació social en aquests moments continua essent complicada. Ara bé, en aquest cas els pagaments provinents des de la Generalitat també han estat més àgils que en els últims anys.

I l'Escola de Música?

J.B. Hem tingut un gran interrogant durant tot el curs que sempre ens ha fet anar amb l'ai al cor: no hem tingut resolució de la subvenció per part de la Generalitat per finançar escoles de música i no ha arribat fins a última hora. Això ens ha perjudicat tant a nivell de tresoreria com a nivell des gestió, el fet de no saber si tindríem o no tindríem la subvenció ens ha causat problemes, però finalment hem pogut acabar tancant l'Escola de Música tal com tocava.

S'està caminant lentament cap a la normalització o encara queden barreres per anar saltant?

J.B. Queden barreres per anar saltant, tot i que ens hem acostumat en aquesta situació. No obstant això, hauríem de tenir les coses molt més clares.

Passem al 2018. Fa poc l'ens va aprovar un pressupost superior als 23 milions d'euros. És un pas endavant?

J.B. És un pas endavant però forma part de la solució del problema, perquè la gran part de l'augment d'aquest pressupost ve promogut per l'ampliació del contracte-programa dels Serveis Socials i dels programes de promoció econòmica i de recollida d'escombraries. O sigui, la Generalitat destina més diners als programes de promoció econòmica que desenvolupem des del Consell, i això vol dir dues coses: una, que tenim més recursos i feina, i dues, que si això és així és perquè la situació al carrer és complicada.

Tenint en compte el context econòmic, quina ha de ser la recepta del Consell Comarcal per assolir la bona gestió dels seus recursos?

J.B. Hem de tenir molt clar el que ens pertoca fer i amb quins recursos. Si toquem de peus a terra les coses funcionen, el que no podem fer és embolicar-nos a fer coses que no ens pertoquen o que simplement no toca fer-les, perquè després es troben les conseqüències. El Consell Comarcal és un ajuntament d'ajuntaments i ha de prestar el servei allà on no arriben els ajuntaments, ens hem de dedicar a fer aquesta funció i a brindar un servei de qualitat i ajustat a les necessitats. Si fem això, el Consell Comarcal és una administració àgil, lleugera i eficaç a l'hora de buscar solucions a dues bandes: allà on no arriben els ajuntaments i allà on no arriben les altres administracions per un tema de proximitat.

En quin estat de salut es troba l'economia del Consell?

J.B. És bona, estem sanejats i l'endeutament pràcticament és gairebé zero. En aquests moments el període mig de pagament als proveïdors a una mitjana de 19 dies.

Abans hem parlat de les polítiques ocupacionals. Són una de les grans prioritats del Consell?

J.B. Sí, fem una aposta important per la promoció econòmica, que desenvolupem a partir dels programes que crea la Generalitat de Catalunya, que també ens marca les pautes en matèria de Serveis Socials: partim del seu contracte-programa, que contempla el nou concurs de teleassistència o l'augment de la partida d'atenció primària, entre d'altres mesures.

Una de les novetats dels nous comptes és la creació d'un servei d'obertura i manteniment de les franges de protecció dels incendis forestals.

J.B. Exacte, aquest projecte té el punt de partida a partir de l'any 2012, arran dels tràgics incendis de l'Empordà, quan veiem que ens hem de posar les piles en un tema que ha d'estar a la primera pàgina de l'agenda de tots els alcaldes. I aquí, des del Consell Comarcal i conjuntament amb la Diputació de Girona i la Generalitat, es crea aquest servei. Nosaltres redactarem el projecte de delimitació de franges als pobles i, a més a més, també volem donar el servei respectiu en els municipis que estiguin interessats en contractar-lo.

Quines altres novetats contempla la partida?

J.B. També a l'àrea de Medi Ambient redactarem un estudi de cada municipi per saber quin és el millor model de recollida de residus. És a dir, farem un estudi que determinarà si és millor tirar endavant el servei porta a porta, la recollida selectiva o el sistema mixt. El que volem és facilitar als ajuntaments la tria de model més òptima per a cada municipi: no és el mateix un poble concentrat en un nucli o un municipi disseminat, per exemple.

D'altra banda, en Joventut ampliem els tècnics compartits -tècnics que realitzen les tasques a diferents municipis- a quatre municipis més del Gironès.


El Consell Comarcal del Gironès des de sempre ha apostat per la cultura. Aquest 2018 mantindrà la tendència?

J.B. A nivell cultural continuarem fent les apostes que ja tenim consolidades, com 'Escenaris', 'Gironès Llegim' o 'Emergent', un festival que té una gran acceptació. De fet, en aquests moments estem estudiant la proposta de fer un 'Emergent' d'hivern, un esdeveniment que seria més petit, ja que es faria en un interior, però que pot ser una oportunitat important per als pobles i artistes.


Fins a quin punt és important el treball comú entre l'ens i els ajuntaments de la comarca per tirar endavant els objectius marcats?

J.B. El suport dels ajuntaments és clau, ho és tot. La funció del Consell ha de ser la de donar respostes a les necessitats dels ajuntaments, i per això cal que hi hagi una bona unió i relació, treballar al dia a dia.


Ningú viu aliè al procés polític de Catalunya, i menys una institució com la que presideix. Quin serà el rol del Consell Comarcal del Gironès en aquest sentit?

J.B. Nosaltres hi serem i hi serem pel que faci falta, estarem al costat del Govern de la Generalitat quan toqui i pel que pertoqui. Ara bé, no podem deixar de banda ni deixar de mirar els serveis bàsics perquè hi hagi un procés independentista: pels serveis socials, per l'ensenyament o per la gestió de residus s'hi ha de ser, aquesta és la nostra prioritat. A partir d'aquí, estarem al costat del Govern pel que calgui.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/60135_jaumebu-quet-elpre-upo-tdel2018e-unpa-endavantperoformapartdela-oluciodelproblema-2.htm