logo
Imprimir
03-12-2017 | 18:52hs
•BESALú, VILA COMTAL

Francisco Márquez guanya el 25è concurs de ratafies casolanes de Besalú

La fira celebra un quart de segle homenatjant els licorers que l'han acompanyat durant aquests anys

Francisco Márquez González s'ha endut el vint-i-cinquè concurs de ratafies casolanes de Besalú, que s'ha celebrat avui en el marc de la Fira de la Ratafia, un esdeveniment que ha festejat el seu quart de segle d'història homenatjant els licorers que l'han acompanyat en aquests anys. En el tradicional tast hi han participat 22 digestius elaborats per besaluencs i la ratafia de Márquez s'ha proclamat vencedora per davant de la de Dolors Bronsó.

La regidora de Turisme, Fina Surina, destaca que el de Márquez és un premi a la constància, ja que feia molts anys que es presentava al certamen i finalment n'ha sortit vencedor en un concurs tan renyit que ha calgut una ronda extra per a desempatar entre les dues primeres ratafies.

Com manen les bases del concurs, Márquez veurà com l'any vinent el seu licor és embotellat i comercialitzat com la ratafia de la fira. Durant la jornada d'avui s'ha obert la ratafia de Besalú vencedora del concurs 2016, obra de Carme Gelis, i que ha tingut molt bona acceptació entre els qui l'han tastat.

Tribut als ratafiaires

A banda de la ratafia de Besalú, els altres grans protagonistes del dia han estat els ratafiaires, que han rebut un homenatge en el marc de la commemoració de les noces de plata de l'esdeveniment.

Una quinzena de professionals del licor d'herbes han rebut un tribut públic, juntament amb altres persones que han impulsat la fira en aquests anys, com Maria Fauró, de l'Ajuntament i el periodista i gastrònom Salvador Garcia-Arbós. Se'ls ha entregat una medalla commemorativa de bronze per reconèixer la seva dedicació a una de les cites més consolidades del calendari firal gironí, de la qual s'ha repassat breument la història.

Amb tot, els actes commemoratius del 25è aniversari van començar ahir, amb una xerrada de Xavier Codina, de Ratafia Russet, i la presentació de productes artesanals fets a Besalú amb la ratafia com a ingredient clau. Els assistents van poder degustar galetes de xocolata amb ratafia, coca de ratafia, mousse de foie amb gelatina de ratafia i nous caramel·litzades amb ratafia o pomes al forn amb botifarra dolça i ratafia i altres productes que els artesans de Besalú elaboren i venen tot l'any. A més, també hi va haver el concurs de dolços fets amb ratafia, que va guanyar Remei Expósito.

Un any de celebració

Avui també s'ha presentat un calendari pel 2018 dedicat al digestiu, disponible a les oficines i al web de l'Ajubtament. Al calendari s'hi poden trobar dites relacionades amb el licor, les dates clau de la celebració del quart de segle durant els propers mesos i informació per poder-lo elaborar a casa.

I és que la commemoració d'aquests 25 anys de la fira de la ratafia s'allargarà fins l'any que ve, quan es pugui degustar la 25a ratafia de Besalú, de Francisco Márquez.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/57140_franci-comarquezguanyael25econcur-deratafie-ca-olane-debe-alu-4.htm