logo
Imprimir
22-11-2017 | 17:11hs
•+ NOTíCIES

La Diputació de Girona i l'Obra Social 'la Caixa', compromeses amb la salut de l'ecosistema i la reinserció social

Aquesta aliança permetrà la inserció al món laboral de 60 persones en risc d'exclusió social al llarg de 2018

El president de la Diputació de Girona, Pere Vila; el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana, i el director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària "la Caixa", Àngel Font, han renovat avui a la Diputació de Girona el seu compromís anual amb la conservació i millora del patrimoni natural i el foment del treball de persones en risc d'exclusió social a la demarcació de Girona.

L'acord, que s'ha formalitzat mitjançant la signatura d'un conveni, té un triple objectiu: d'una banda, desenvolupar actuacions per a la conservació i defensa del medi natural a la demarcació de Girona; d'una altra, encapçalar algunes línies de recerca innovadores que tinguin per objectiu detectar i preservar serveis ecosistèmics valuosos per a la societat gironina i, finalment, afavorir la integració de col·lectius en risc d'exclusió social.

El conveni, que estableix una inversió de 450.000 euros, vol tenir també una repercussió positiva enl benestar de les persones i la seva salut, mitjançant accions encaminades a conservar ecosistemes naturals estables, lliures d'invasions biològiques que representin un risc per a la salut humana, preservar els serveis ecosistèmics que ens ofereix la natura, i disminuir riscos naturals com riuades i incendis forestals, entre altres accions de conservació.

Durant l'acte de signatura, Pere Vila ha destacat que el conveni permetrà seguir treballant en la conservació d'espais naturals d'alt interès paisatgístic de les comarques gironines. "Els espais naturals de la província de Girona són un dels principals reclams turístic de les nostres terres, i ben gestionats generen recursos econòmics sostenibles per als habitants del territori"; a més, ha dit "generen benestar als seus visitants i habitants". Pere Vila ha volgut destacar que des del 2006 fins avui, els treballs emmarcats en aquest conveni entre la diputació i la Fundació "la Caixa" s'han centrat en la preservació dels valors naturals i paisatgístics del territori i la recuperació d'àrees afectades per desastres naturals, actuacions amb una clara repercussió positiva envers la salut i el benestar de les persones.

En aquest sentit, Àngel Font ha remarcat la incidència social del conveni, ja que per dur a terme les actuacions mediambientals es treballa amb centres especials de treball, la qual cosa implica assegurar el manteniment de llocs de treball i, al mateix temps, la professionalització d'aquestes persones en tasques de conservació de la natura. Al mateix temps, Jaume Masana ha posat especial èmfasi en la repercussió positiva que aquests projectes tenen sobre el manteniment d'algunes activitats tradicionals, com la ramaderia, en el cas dels projectes de recuperació d'espais oberts i pastures.

L'entitat financera destinarà un pressupost anual de 450.000 euros a dur a terme diverses actuacions que tenen com a objectius preservar i transmetre els valors intrínsecs del patrimoni natural a la societat, i investigar sobre quins serveis ecosistèmics poden estar en perill i quines mesures correctores cal aplicar-hi, entre d'altres accions.

Les accions concretes previstes són molt diverses. En destaquen l'estudi de l'efecte d'herbicides i pesticides sobre abelles i ocells, i la incorporació d'aquests productes a la xarxa tròfica, l'estudi sobre la viabilitat de les nàiades com a sentinelles de malalties infeccioses; els treballs forestals per a la conservació de boscos madurs, l'eliminació de la flora i la fauna exòtiques invasores; la gestió de la vegetació de ribera i la conservació d'espècies de flora i fauna amenaçades o en perill d'extinció, entre moltes altres accions.

Balanç de les actuacions del 2016-2017

El conveni de l'any 2016 (executat entre el 2016 i el 2017) ha permès dur a terme 16 actuacions en què han participat més de 70 persones en risc d'exclusió. Els projectes, molt diversos, s'han centrat en la millora de la qualitat de l'aigua i de la vegetació de ribera als rius Ter i Manol, la recuperació de pastures i espais oberts per afavorir la ramaderia de muntanya a l'Alta Garrotxa, l'estudi sobre el maneig i la gestió de prats de dall a l'Albera, l'eliminació de flora exòtica invasora al cap de Creus i al Montgrí, la creació i recuperació d'itineraris saludables a l'estany de Banyoles i a les Gavarres, la integració dels rat-penats en el control de mosquits i altres plagues en arrossars del Baix Empordà, entre d'altres actuacions.

11 anys tenint cura de la natura a les comarques gironines

Al llarg d'11 anys, s'han desenvolupat 133 projectes en què han participat més de 800 persones en risc d'exclusió social. Aquests projectes, que han estat molt diversos, s'han repartit al llarg de tota la geografia gironina i han arribat a totes les comarques de la demarcació.

Cadascun d'aquests projectes s'ha centrat en dos o més dels objectius següents: la millora dels hàbitats naturals i/o d'espècies de flora i fauna, la divulgació dels valors naturals i de la necessitat de preservar-los mitjançant una gestió adequada de l'ús públic, la restauració dels hàbitats degradats i la investigació sobre noves metodologies per millorar la conservació del patrimoni natural.

En concret, cal destacar l'esforç que es va fer en recuperar els espais cremats a l'Alt Empordà just després dels grans incendis produïts l'any 2012, mitjançant diversos projectes de millora dels boscos de ribera afectats prop dels municipis de la Jonquera, Cantallops, Capmany, Biure d'Empordà o Pont de Molins, entre d'altres.

De la mateixa manera, es van dur a terme treballs forestals als massissos de les Gavarres i de l'Ardenya-Cadiretes per recuperar els boscos afectats per la gran nevada de l'any 2010 i les posteriors ventades, que van deixar gran quantitat de pistes forestals tallades, arbres trencats o tombats i un perill d'incendi molt elevat.

Entre els darrers estudis desenvolupats en el marc d'aquest conveni, cal destacar l'obtenció de protocols i noves metodologies de lluita contra flora exòtica invasora, entre la qual, el julivert gegant, una espècie fototòxica i perillosa per a la salut humana que es troba al riu Segre, o bé l'estudi de l'eficàcia dels rat-penats en el control de plagues, com ara de mosquits, en zones litorals i camps de cultiu.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/56125_ladiputaciodegironailobra-ociallacaixacomprome-e-ambla-alutdeleco-i-temailarein-ercio-ocial-1.htm