logo
Imprimir
17-10-2017 | 18:43hs
•ANDORRA

Martí i Ubach traslladen l’estat de les negociacions amb la UE amb els representants dels sectors econòmics

Pel que fa a la negociació de la lliure circulació de mercaderies, Maria Ubach ha explicat que Andorra continua treballant amb l’establiment d’una mesura transitòria de vint anys durant els quals el tabac es mantindria en un règim particular d’exclusió duanera

El cap de Govern, Antoni Martí, ha presidit, aquest dilluns, una nova reunió amb els representants dels sectors econòmics i socials en relació al pacte d’Estat per a l’acord d’associació amb la Unió Europea. Martí, acompanyat de la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, ha traslladat als assistents el retorn de la darrera ronda de negociacions que va tenir lloc a Brussel·les la setmana passada on es van tractar l’avançament de les negociacions referents al capítol institucional, a la lliure circulació de mercaderies, l’agenda prevista per als pròxims mesos i al tractament de la lliure circulació de serveis.

Pel que fa a la negociació de la lliure circulació de mercaderies, Maria Ubach ha explicat que Andorra continua treballant amb l’establiment d’una mesura transitòria de vint anys durant els quals el tabac es mantindria en un règim particular d’exclusió duanera. La ministra ha exposat que els negociadors europeus es mostren sensibles a la proposta, i que durant aquest període es farà un seguiment, del que el capítol 24 suposa dins l’economia andorrana.

De la mateixa manera, Maria Ubach, ha indicat que la voluntat del Govern és poder cloure el text de la proposta de la lliure circulació de mercaderies a finals d’aquest any, per continuar avançant amb les negociacions relatives a la lliure circulació de serveis així com amb les altres llibertats.  En aquest sentit, la ministra ha recordat que es preveu una reunió tècnica, prèvia a la pròxima ronda de negociacions de finals d’any, que es desenvoluparà a Andorra la primera setmana de novembre, amb la delegació negociadora del Servei Europeu d’Acció Exterior, encapçalada pel  cap d’Unitat d’Europa occidental, Claude Maerten.

Així mateix, Ubach, ha afirmat que ja s’han intercanviat documents amb la UE amb les línies generals de les propostes sobre el lliure establiment i del transport. Els textos estan en període d’anàlisis per poder fer el retorn de com Andorra podria implementar dins la seva legislació aquests dos aspectes de la lliure circulació de serveis. 

En declaracions davant la premsa la ministra Maria Ubach ha tractat la voluntat del Partit Liberal de fer part del Pacte d’Estat com a observadors actius en aquest procés de negociació. El Govern ha valorat de manera positiva aquesta proposta i ha informat que s’està estudiant la definició dels elements que permetran du a terme la cooperació amb aquesta força política.

Durant la reunió, tant el cap de Govern, com la ministra d’Afers Exteriors han fet el retorn als assistents de les reunions mantingudes en el marc de la 72a Assemblea General de les Nacions Unides així com amb altres agents exteriors en les quals s’ha tractat l’estat de les negociacions per a l'Acord d'Associació amb la Unió Europea. El cap de Govern i la ministra d’Afers Exteriors també han valorat de manera positiva, el fet que el president del Consell Europeu, Donald Tusk, tingui previst visitar oficialment el Principat durant primer semestre del 2018

Dins de l’agenda prevista al tomb de la negociació per l’acord d’associació amb la UE, Martí i Ubach han recordat que es preveu una reunió trilateral Andorra-Mònaco-San Marino, el 21 de novembre, per tal d’intercanviar punts de vista al voltant de la negociació. 




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/52989_martiiubachtra-lladenle-tatdele-negociacion-amblaueambel-repre-entant-del-ector-economic--1.htm