logo
Imprimir
| hs
•EDITORIAL

Les empreses espanyoles inverteixen en R+D la meitat que la mitjana europea

La situació de la recerca a Espanya és el tema del nou dossier de la plataforma d'anàlisi de l'actualitat de l'Obra Social "la Caixa"

El sector privat no estira el carro de la inversió en recerca com aconsellen els organismes internacionals, cosa que en complica la viabilitat en un moment en què el Govern espanyol ha retallat també els pressupostos dedicats a l'R+D. Es tracta d'una de les conclusions de l'estudi La recerca a Espanya: les actituds de les empreses, els governs i els ciutadans, que s'inclou a Recerca i innovació: què ens hi juguem?, el tercer dossier que ha publicat l'Observatori Social de "la Caixa". L'estudi ha estat presentat pel director general de la Fundació Bancària "la Caixa", Jaume Giró, aquest matí a CaixaForum Madrid.

El professor d'investigació i la investigadora de l'Institut de Polítiques i Béns Públics del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Luis Sanz Menéndez i Laura Cruz Castro, signen aquest informe, que xifra en un 1,22% la inversió espanyola del PIB en R+D, molt per sota de la mitjana de la Unió Europea, que s'eleva fins al 2,02%, i de la mitjana de l'OCDE, del 2,40%. Tant Espanya com la Unió Europea estan lluny de les recomanacions internacionals i dels compromisos que van adquirir els governs d'invertir-hi el 2% i el 3%, respectivament.

La crisi ha perjudicat la inversió en recerca, ja que la diferència amb la UE-28 és, a més, molt més gran el 2015 ?última dada publicada? que el 2008: mentre que abans de la crisi la diferència se situava en el 0,44% del PIB, ara ha pujat al 0,73%.

Els autors assenyalen, a més, que el comportament d'empreses i del Govern davant de l'R+D està allunyat, també, de les expectatives socials, ja que la societat espanyola percep la ciència d'una manera molt favorable. De fet, segons dades de l'Eurobaròmetre Especial del 2013, el 80 % dels espanyols creu que la ciència fa que la nostra vida sigui més fàcil, confortable i saludable, un percentatge 12 punts superior a la mitjana europea.

Tal com confirma l'Encuesta de Percepción Social de la Ciencia y la Tecnología que ha fet la FECYT, el 20 % dels ciutadans atorga prioritat a l'augment de les inversions públiques en recerca, per sobre del turisme, entre altres sectors d'inversió. A l'hora de tractar els assumptes relacionats amb la ciència, els ciutadans, en una escala de 0 a 100, desconfien de les administracions (44,6 punts) i de les empreses (56,8). I, en canvi, donen més confiança a les universitats i als hospitals (80,3).

Espanya, amenaçada per l'avenç dels països emergents
El segon article del dossier, ¿Está perdiendo España inversión internacional en I+D?, a càrrec de Paloma Miravitlles, Fariza Achcaoucaou, Ana Núñez-Carballosa i Laura Guitart-Tarrés, de la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona, analitza, amb dades del World Economic Forum i entrevistes amb representants de vuit multinacionals estrangeres amb centres de R+D consolidats a Espanya, la pèrdua dels avantatges competitius dels països que es consideren innovadors intermedis.

Economies emergents, com el Brasil, Rússia, l'Índia i, sobretot, la Xina estan guanyant terreny en el mapa de la localització internacional de l'R+D, i ocupen part de l'espai que abans dominaven indiscutiblement països capdavanters com els Estats Units, el Japó o Alemanya. Aquest nou escenari està deixant en una situació complicada països com Espanya, ja que està sent superada no només en relació amb factors de demanda de mercat, sinó també en aspectes que es vinculen a l'oferta tecnològica.

Espanya només avantatja els països líders en recerca en el cost del personal científic qualificat, i els països BRIC pel que fa a factors que es relacionen amb l'entorn institucional. Tampoc no disposa de cap factor que representi un avantatge absolut respecte als dos grups de països. Per això, es manté a gran distància dels països líders en innovació, alhora que està sent superada pels BRIC, no només en relació amb el mercat, sinó també en factors d'oferta tecnològica com la política de R+D, la disponibilitat de talent científic a cost competitiu i la presència d'institucions científiques capdavanteres.

I Premis Observatori Social de suport a investigadors joves
El programa ha convocat la primera edició dels Premis Observatori Social de "la Caixa", un certamen que premiarà amb 10.000 € articles divulgatius de qualitat científica en les categories que són el focus de l'activitat de la Fundació Bancària "la Caixa" i del mateix Observatori: inclusió social, educació, ciència i cultura. Amb aquesta iniciativa, en memòria del Dr. Rogeli Duocastella, l'Observatori vol donar suport al nou talent en recerca, com també difondre de manera accessible per al conjunt de la societat el coneixement científic en aquestes àrees.
Les persones que hi estiguin interessades poden enviar els articles fins al 16 d'octubre de 2017 i consultar les bases de la convocatòria al web de l'Observatori Social de "la Caixa" (https://observatoriosociallacaixa.org/ca/).

L'Observatori Social de "la Caixa" és una iniciativa per a l'estudi dels nous fenòmens socials que disposa d'un web que s'actualitza cada setmana i d'un dossier monotemàtic quadrimestral. En tots dos suports, l'anàlisi de l'Observatori Social de "la Caixa" es nodreix d'un baròmetre d'indicadors clau sobre temes d'interès social en els països membres de la Unió Europea i l'OCDE, a més d'articles, entrevistes i ressenyes d'experts.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/51011_le-empre-e-e-panyole-inverteixenenrdlameitatquelamitjanaeuropea-1.htm