logo
Imprimir
21-09-2017 | 15:23hs
•+ NOTíCIES

Cassà comença una Fira de Santa Tecla amb una quarantena d’activitats programades

La Fira de Santa Tecla de Cassà va començar a celebrar-se al segle XV

Cassà celebra aquest cap de setmana la seva festa petita amb la Fira de Santa Tecla. En total hi ha programats una quarantena d'actes que començaran demà divendres 22 de setembre al vespre amb un sopar de tapes a partir de les 20 h a la plaça de la Coma, seguit d'un concert d'havaneres i taverna a càrrec de Neus Mar (21 h) i la tradicional XLIII Nit del Cremat amb una ballada de sardanes amb la Principal de Cassà (22.30 h). Una de les novetats destacades d'aquest any també tindrà lloc el divendres a partir de les 22.30 h al pati de Can Trinxeria amb la revetlla monàrquica organitzada per Els Corks de Cassà, la nova entitat cassanenca que ja va revolucionar una part de la tarda del dissabte de la Festa Major amb la incorporació d'un anomenat ensierru molt particular.

El dissabte 23 de setembre l'activitat no s'aturarà i, a banda de la fira fixa que hi haurà al carrer Barraquetes i a la plaça de la Coma de 10 a 20 h amb una quarantena d'estands, durant tot el dia hi haurà activitats paral·leles per a infants, trobada d'esbarts dansaires o concerts. Destaca l'espectacle familiar 'Amira' a les 18 h a la Sala Centre Recreatiu, una representació del conte escrit per la cassanenca Linda Hadj i amb il·lustracions de Cristina Mitjavila. A causa de la bona acollida de l'any passat, el dissabte a les 21 h tindrà lloc la 2a cercavila nocturna del drac Cassiano, organitzada per la Colla Gegantera de Cassà i amb la participació d'entitats diverses. El dissabte a partir de les 20.30 h també es farà al passeig de Vilaret el sopar popular 'Tasta la botifarra de Cassà' organitzat pel Gremi Artesà de Carnissers i Xarcuters de Cassà, seguit de cançons de taverna a càrrec d'Els Panxuts i una sessió de DJ Okam.

El diumenge de la Fira de Santa Tecla és el dia de les entitats i la mainada. Al matí, de 10 a 14 h tindrà lloc al passeig de Vilaret el mercat del Petit Botiguer fet per la mainada, una activitat que agrupa a centenars de nens i nenes i les seves famílies que volen vendre aquells objectes que ja no utilitzen. Aquesta activitat va acompanyada d'altres com la Fira d'entitats i la mostra de creadors, la trobada de puntaires, la trobada gegantera i la cercavila, la inauguració de la nova ubicació de la màquina del tren petit o la projecció del film Incerta Glòria.

El regidor de Cultura, Entitats i Festes, Josep Ferrer, destaca que la Fira de Santa Tecla de Cassà «aconsegueix ser la festa petita del municipi perquè són les entitats i els ciutadans els que organitzen gran part dels actes i n'incorporen de nous com la revetlla monàrquica d'enguany programada per Els Corks de Cassà».

Tota la programació de la Fira de Santa Tecla es pot seguir a www.cassa.cat/santatecla.

Una fira que va començar el segle XV

La Fira de Santa Tecla de Cassà va començar a celebrar-se l'any 1456 quan el municipi va obtenir el permís per organitzar dues fires anuals. No hi ha dades que permetin saber com se celebrava la fira de Santa Tecla a Cassà al llarg dels primers tres segles d'existència però a l'Arxiu hi ha documents que confirmen la seva importància als primers anys del segle XX. La Fira era un referent econòmic perquè es repartien importants premis als millors exemplars equins i bovins i als millors i més nombrosos ramats de xais. La vesant lúdica destacava per la força dels focs d'artifici, les activitats musicals i les esportives amb carrers de cintes i 'foot-ball'. Aquesta darrera activitat es va incorporar al calendari festiu a partir del 1912, el mateix any de la fundació del futbol a Cassà.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/50858_ca-acomencaunafirade-antateclaambunaquarantenadactivitat-programade--1.htm