logo
Imprimir
18-09-2017 | 09:14hs
•CATALUNYA

Intel·lectuals d'esquerres s'uneixen contra 'l'estafa antidemocràtica' de l'1-O

A través d'un manifest publicat al diari 'El País' els signants fan una crida a no participar en la convocatòria, que defineixen com una mesura "tramposa"

Gairebé un miler de persones, la majoria de les quals intel·lectuals i artistes d'ideologia d'esquerres, han signat un manifest contrari a la participació en el referèndum català, una mesura que el col·lectiu defineix com una "estafa antidemocràtica". En el text, publicat avui al diari 'El País', els signants consideren que la convocatòria de l'1-O és una mesura "tramposa" oposada a "l'exercici de lliure decisió del poble de Catalunya".

"Rebutgem l'1 d'octubre com una estafa antidemocràtica. I fem una crida a no participar en aquesta convocatòria", resa el manifest, que compta amb un total de 37 signants catalans com ara la cineasta Isabel Coixet, l'actriu Rosa Maria Sardà o l'escriptor Félix Ovejero. Altres signants destacats, en aquest cas de la resta d'Espanya, són els escriptors Javier Marías o Juan José Millás; el dissenyador Javier Mariscal; l'economista Juan Torres o el músic Miguel Ríos.

La impulsora del manifest, l'associació 'Recortes Cero', ja s'havia mobilitzat anteriorment demanant un acord de progrés entre el PSOE, Podemos i Ciudadanos, entre altres accions. En aquesta ocasió, el referèndum previst per a l'octubre ha tornat a sacsejar el col·lectiu, que concreta que la convocatòria per a l'1-O "no és transparent" i "ha marginat les forces polítiques de l'oposició".

Un referèndum "exprés"

D'altra banda, el text també assenyala que el referèndum s'ha aprovat "de manera exprés", atès que en un sol dia es van aprovar la "Llei de referèndum" i les anomenades "Lleis de desconnexió". "Són decisions de transcendència vital per a tota la ciutadania de Catalunya i les generacions futures i no es poden executar en qüestió d'hores. No busquen que el poble català decideixi lliurement i conscientment, sinó que busquen una declaració unilateral d'independència", resa el manifest, signat per persones que "rebutgen les polítiques del Govern de Rajoy".

"Puigdemont i el seu Govern diuen que actuen en nom de la majoria de la societat catalana, però les forces en què es basen no representen més que el 36% del cens electoral", afegeix el text.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/50506_intellectual-de-querre-uneixencontrale-tafaantidemocraticadel1-o-2.htm