logo
Imprimir
17-09-2017 | 15:38hs
•LA SELVA

Blanes ha celebrat la Setmana de la Mobilitat Sostenible amb una Pedalada Popular avui al matí

També ha funcionat un Taller Gratuït de Reparació de Bicicletes on se n'han reciclat de segona mà procedents de la Deixalleria Municipal, i els qui ja en tenien han pogut passar la ITB

Des de fa dècades, la ciutadania de Blanes ha mostrat el seu compromís envers els objectius que persegueix la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura que aquest 2017 se celebra a Catalunya del 16 al 22 de setembre. Aquest diumenge n'hi ha hagut una nova mostra d'aquesta mentalització a través dels actes organitzats pel Servei de Medi Ambient de l'Ajuntament de Blanes: una Pedalada Popular i un Taller Gratuït de Reparació de Bicicletes.

80 ciclistes han participat en la Pedalada de la Setmana de la Mobilitat

Enguany les activitats han tornat a revalidar l'èxit d'anteriors edicions. Així, hi ha hagut 80 ciclistes que han participat en la Pedalada Popular celebrada avui al matí, acompanyada per un bon temps envejable en relació a la inestabilitat dels darrers dies. L'activitat ha començat a les 10 del matí, amb les inscripcions prèvies i tot seguit, a 2/4 d'11, s'ha iniciat la pedalada popular.

La passejada en bicicleta ha fet un recorregut pel nucli urbà de la vila, així com per diversos camins dels afores. El punt de sortida i arribada ha estat el Banc dels Músics del Passeig de Mar, on s'ha establert la base operativa. Els ciclistes han seguit un trajecte de poc més de 10 kilòmetres escortats per efectius de la Policia Local de Blanes que han vetllat per la seguretat dels participants, gent de totes les edats i inclús famílies senceres que han aprofitat l'esdeveniment per fer una volta pel municipi utilitzant aquest mitjà de transport.

Abans de començar la pedalada, el tinent d'alcalde de Medi Ambient, Juanjo Navarro, s'ha adreçat a tots els assistents. Després d'agrair-los el seu suport actiu participant en la passejada, el regidor ha remarcat: "És reconfortant veure com a Blanes hi ha tanta gent que, com vosaltres, esteu compromesos amb el medi ambient, i especialment avui participant en la pedalada de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura". En aquest sentit, Juanjo Navarro també ha explicat: "El que persegueix la pedalada, que fa molts anys que organitzem des de l'Ajuntament de Blanes, és encomanar el gust per anar en bicicleta, utilitzant-la com a mitjà alternatiu als transports motoritzats. És un acte festiu i de compromís".

L'any 2018 es buscarà la implicació d'entitats del municipi

En un altre ordre de qüestions el tinent d'alcalde de Medi Ambient també s'ha mostrat crític amb el nivell de participació que s'ha registrat aquest 2017, amb un total de 80 ciclistes, quan en canvi l'any passat ho van fer 125 persones. Per això ha avançat: "De cara al 2018 implicarem d'altres entitats del municipi que ens puguin ajudar a fer que aquesta xifra de participants creixi, perquè en relació a les primeres edicions hem anat notant una certa davallada que no m'agradaria que acabés sent crònica". Per últim, Juanjo Navarro ha conclòs: "No vull pas desmerèixer tots els qui han participat avui, els estic molt agraït. Del que es tracta és que el major nombre de persones pugui conscienciar-se sobre els objectius que es persegueixen amb aquesta activitat".

Justament per emfatitzar aquests objectius, s'ha obsequiat a tots els participants amb una matrícula on quedava clar el compromís del seu ocupant amb el medi ambient, ja que l'acreditava com un Vehicle Sostenible, un identificatiu que la major part s'ha penjat en el manillar. El distintiu és molt apreciat per tothom, grans i petits, que s'afanyen a instal·lar-lo a la bicicleta.

L'altre ingredient que ha presidit la passejada és l'ambient festiu, ja que el què més predomina és la presència de nens i nenes acompanyats dels seus respectius pares, ja sigui amb bicicletes pròpies, a bordo d'un seient adossat o remolcats. També n'hi ha que la fan acompanyats ocasionalment del seu animal de companyia.

Estalvi d'expulsió de material nociu a l'atmosfera

La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, que s'emmarca en l'European Mobility Week comptava enguany amb un lema prou explícit: Mobilitza't per un aire més net. El seu principal objectiu és que la ciutadania s'allunyi del domini absolut del vehicle particular i opti per un transport més sostenible, segur i saludable: canviar la manera de desplaçar-se.

Això es tradueix no tan sols en la promoció d'hàbits sostenibles des del punt de vista del medi ambient. També augmenta els nivells d'activitat física per cuidar la salut, es millora la qualitat de l'aire que es respira en els nuclis urbans on hi ha una especial acumulació de vehicles, i també s'influeix en la prevenció d'accidents de trànsit.

Precisament per tots aquests motius, quan els participants de la pedalada han tornat al lloc de sortida se'ls han donat a conèixer diverses dades relacionades amb l'activitat i l'objectiu que mena aquesta celebració mediambiental. En un plafó informatiu s'ha explicat que les 80 persones que han pedalat per un aire més net han evitat amb aquesta acció que s'hagi enviat a l'atmosfera 504 mg d'emissions de NO, monòxid de nitrogen.

També s'han evitat 42 grams d'emissions de PM10, partícules contaminades de menys de 10 micres, i a l'haver fet un recorregut de més de 10 kilòmetres en bicicleta, s'han evitat llençar a l'atmosfera de CO2. Aquesta darrera dada s'obté per la fórmula de multiplicar la distància recorreguda per 0'17, ja que es calcula que cada vegada que agafem la bicicleta evitem contaminar l'aire amb aquesta quantitat de quilos per cada quilòmetre.

L'activitat ha finalitzat amb un to eminentment festiu, lliurant a tots els participants en la pedalada un obsequi que ha consistit en una motxilla lleugera identificada amb el leitmotiv de la campanya: Mobilitza't per un aire més net. D'altra banda, per recuperar forces se'ls ha ofert un refrigeri 100% saludable, a base de fruits secs no torrats i aigua, i també se'ls ha regalat altres elements de la campanya de conscienciació sobre la utilització de mitjans de transport alternatius.

Èxit de participació en el Taller Gratuït de Reparació de Bicicletes

Al llarg del matí, mentre ha estat en marxa la pedalada, l'altre eix de la celebració de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura a Blanes ha estat el Taller Gratuït de Reparació de Bicicletes que s'ha organitzat amb el suport de l'empresa blanenca Bike Ñeke. Per quart any consecutiu, un dels nous serveis que hi ha hagut ha estat poder obtenir una bicicleta de segona mà de franc.

Tothom qui s'ha interessat a rebre una bicicleta gratuïta l'ha pogut obtenir en coordinació amb la Deixalleria Municipal. Els vehicles que s'han lliurat procedeixen d'aquest servei, on al llarg de l'any se'n recullen un bon nombre. El personal de la deixalleria selecciona les que estan en millors condicions de poder tornar a ser utilitzades amb una posada a punt adequada, i es duen al recinte on té lloc la sortida i arribada de la pedalada per anar lliurant-les després de passar pel taller instal·lat en aquest mateix indret.

D'altra banda, tothom qui ja disposava d'una bicicleta pròpia i ha volgut passar-li la ITB –Inspecció Tècnica de Bicicletes-, ho ha pogut fer també de franc. Un cop inspeccionada, un especialista ha anat explicant als respectius propietaris de les bicicletes què necessita fer-li perquè estigui de nou llesta per tornar-la a utilitzar en les millores condicions. Al llarg del matí s'han atès entre cessió de bicis de segona mà i vehicles que han passat la ITV una vintena de persones.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/50490_blane-hacelebratla-etmanadelamobilitat-o-tenibleambunapedaladapopularavuialmati-2.htm