logo
Imprimir
12-09-2017 | 23:48hs
•+ NOTíCIES

109 alumnes amb ceguesa tornen al 'cole' a Girona i demanen accessibilitat total a les noves tecnologies

El 99% ho fa en centres educatius ordinaris, fet que impulsa la inclusió de l'alumnat

Més d'un centenar d'alumnes amb ceguesa o discapacitat visual greu de Girona afronten la tornada a l'activitat escolar i acadèmica com la resta de companys, amb el suport educatiu dels professionals dels equips específics a la ceguesa i la discapacitat visual greu, formats per professionals d'ONCE i del Departament d'Ensenyament. El 99% dels estudiants ho faran escolaritzats en centres d'ensenyament ordinari, és a dir, seguint el principi de la inclusió educativa. Aquest model inclusiu ha aconseguit que, en finalitzar l'ESO, la taxa d'abandonament escolar d'aquests alumnes sigui gairebé tres vegades inferior a la mitjana espanyola, un 9,6% enfront del 23,5% d'Espanya, i dos punts per sota de la mitjana europea, que se situa en l'11,9%, segons l'últim informe de l'agència comunitària d'estadística Eurostat.

Obligada accessibilitat en tots els suports educatius

En aquest sentit, l'ONCE llança cada any un missatge a les administracions i tots els implicats en el procés curricular perquè qualsevol innovació tecnològica a l'aula tingui sempre en compte l'accessibilitat perquè, en cas contrari, pot deixar fora a aquests estudiants amb discapacitat visual i col·locar davant d'ells barreres de vegades insuperables. Pàgines webs, aplicacions, llibres i altres suports educatius han de complir la màxima del disseny per a tothom. L'Organització recorda la necessitat que totes les noves tecnologies docents siguin totalment accessibles per a tot l'alumnat i no quedi ningú exclòs.

A Catalunya 1.166 alumnes s'incorporen avui a les aules: 899, a Barcelona; 109 a Girona; 47 a Lleida, 88 a Tarragona i 23 a Terres de l'Ebre. Tots ells tenen el suport dels professionals del Centre de Recursos Educatius per a Deficients Visuals (CREDV/ CRE ONCE Barcelona).

A Catalunya, la distribució dels alumnes per nivells educatius és: 256 escolars corresponen a Educació Infantil; 179 són d'Educació Primària; 152 estan ja a l'ESO; 41 cursen Batxillerat; 55 Cicles Formatius; 106 són universitaris; i 377 estan inscrits en un altre tipus d'ensenyaments.

La inclusió dels infants amb discapacitat visual en un àmbit educatiu normalitzat respon al fet de crear un únic sistema on s'integrin tots, prevalent sempre el dret de qualsevol alumne a rebre una atenció educativa equitativa i de qualitat, i respectant les necessitats específiques de cada un d'ells.

A Catalunya, el CREDV / Centre de Recursos Educatius de l'ONCE a Barcelona, coordina per a tot Catalunya, l'atenció de les necessitats educatives derivades de la discapacitat visual de cadascun dels alumnes. Intervé en totes les etapes i modalitats educatives, per la qual cosa ha d'adoptar línies d'actuació diverses, flexibles i ajustades, en cada cas, a la situació que s'ha de tractar amb la finalitat de poder donar a l'alumne la resposta més idònia. El seu àmbit d'intervenció s'estén a Aragó, Illes Balears, Navarra i La Rioja.

Per a cada alumne amb discapacitat visual s'elabora un Pla Individualitzat d'Atenció, segons les seves necessitats, i se li assigna un mestre/a de suport encarregat, entre altres funcions, d'assessorar el centre i al professorat d'aula, assessorar i orientar les famílies i realitzar un treball directe amb l'alumne.

Aquest treball directe és possible gràcies als professionals del Centre de Recursos Educatius per a Deficients Visuals (CREDV / CRE ONCE Barcelona), que abasta tots aquells aspectes que puguin afavorir i potenciar la plena inclusió educativa del nen/a: estimulació visual; autonomia personal, orientació i mobilitat, ensenyament d'un sistema de lectoescriptura (braille o tinta); aprenentatge de l'ús de la tiflotecnologia (tecnologia adaptada); orientació acadèmica i professional; oci i temps de lleure; currículum escolar; adaptació de recursos educatius; tecnologies de la informació i la comunicació, etc. A més, el mestre de suport coordina i realitza el seguiment de la intervenció d'altres professionals específics en ceguesa, amb l'objectiu d'aconseguir la major autonomia de l'alumnat i dels professors dels centres, però sense substituir-los en cap cas.

Els Equips Específics estan formats per professionals, experts en diferents àrees d'intervenció: mestre, tècnic de rehabilitació, psicòleg, pedagog, treballador social, psicopedagog, instructor en tecnologia accessible (tiflotecnologia)...

L'atenció va dirigida a totes les etapes educatives, des de l'atenció primerenca i educació infantil, als ensenyaments obligatoris -Primària i Secundària-, ensenyaments post obligatoris i estudis universitaris, educació de persones adultes i atenció a alumnes escolaritzats en centres d'educació especial.

Per a cada nou curs, els serveis de producció bibliogràfica de l'ONCE treballen intensament, perquè, en la tornada a l'escola, els nens i joves cecs puguin portar a les motxilles, des del primer dia de classe, i amb la mateixa il·lusió que els seus companys, els mateixos llibres, però transcrits al sistema braille. Molts d'ells, compten amb adaptacions tecnològiques i informàtiques facilitades per l'ONCE per seguir el curs: ordinadors que parlen; anotadors i calculadores parlants; impressores en braille; lectors de pantalla...

Nous alumnes universitaris
En el cas dels alumnes universitaris, especialment aquells que comencen aquesta nova etapa educativa, a més dels suports educatius específics, l'ONCE desenvolupa també un programa de rehabilitació amb l'objectiu de dotar a l'alumne d'una plena autonomia en la mobilitat i orientació pels nous entorns. Una tasca que es desenvolupa mitjançant la intervenció d'un tècnic de rehabilitació, encarregat d'ensenyar a l'estudiant a desenvolupar-se sense cap dificultat.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/50160_109alumne-ambcegue-atornenalcoleagironaidemanenacce-ibilitattotalale-nove-tecnologie--2.htm