logo
Imprimir
24-07-2017 | 12:55hs
•ALT EMPORDà

La Fundació Gala-Salvador Dalí considera l'exhumació d'improcedent

L'exhumació s'ha fet per complir l'exhort del jutjat de primera instància número 11 de Madrid, que vol aclarir si la demandant Pilar Abel és filla del pintor


La Fundació Gala-Salvador Dalí ha realitzat les primeres declaracions en tot el procés legal que ha acabat amb l'exhumació del cos del geni surrealista Salvador Dalí. La prioritat de l'entitat ha estat preservar la intimitat malgrat que "qualsevol exhumació no deixa de ser un acte de violència contra el difunt" ha explicat el secretari general de la Fundació Gala-Salvador Dalí, Lluís Peñuelas.

L'exhumació s'ha fet per complir l'exhort del jutjat de primera instància número 11 de Madrid, que vol aclarir si la demandant Pilar Abel és filla del pintor. La fundació troba improcedent l'exhumació en basar-se en el testimoni d'una amiga de la mare d'Abel que ha declarat que la dona és fruit d'una relació fortuïta amb el geni.

En roda de premsa el gerent de la Fundació Gala-Salvador Dalí, Joan Manuel Sevillano, ha titllat l'exhumació d'improcedent aclarint que en el recurs que van presentar demanaven que abans de desenterrar el pintor verifiquessin que vident Pilar Abel no és filla de l'home que li ha fet de pare, coteig possible en tenir un germà.

Els responsables de la fundació es reserven el dret d'emprendre accions legals si la prova de paternitat és negativa i exigir responsabilitats pels perjudicis i costos de l'exhumació a la demandant. També estudiaran si en el procés s'ha comès un error judicial i reclamar a l'administració de justícia. La fundació indica que la llei diu que per "fer un acte tan agressiu com l'exhumació hi ha d'haver prou indicis".

La Fundació Gala-Salvador Dalí només gestiona l'herència que pertany a l'Estat Espanyol, que seria qui hauria de fer front si la vident reclama, en el cas que sigui la filla, la legitima de l'herència –un 25%. Pilar Abel també es podria canviar el cognom pel de Dalí.

L'exhumació

L'acte d'exhumació va començar a les vuit de la nit d'aquest divendres i va acabar quatre hores i mitja després. Es va fer a porta tancada en presència d'una jutgessa de Figueres, els forenses i l'advocat de la demandant, entre d'altres. Van extreure del cos del pintor: ungles, dents, cabell i dos ossos llargs que serviran per extreure l'ADN.

Tal com apuntava el forense Narcís Bardalet hores abans de l'exhumació, el cos del geni s'ha trobat en estat de momificació amb els seus bigotis marcant les 10 i 10. La fundació ha reclamat les peces extretes per restituir-les un cop s'hagin fet els anàlisis pertinents. Tot el procés va durar menys estona de l'esperada i la fundació remarca que no va haver-hi cap contratemps.

El Teatre-Museu Dalí ha obert al públic aquest divendres puntualment a les 9 del matí. Amb el geni surrealista descansant altre cop sota una llosa de més d'una tona de pes.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/46683_lafundaciogala-alvadordalicon-ideralexhumaciodimprocedent-5.htm