logo
Imprimir
05-07-2017 | 15:52hs
•CATALUNYA

El TC declara que les partides dels pressupostos pel referèndum són inconstitucionals

El ple de l'òrgan ha decidit, per unanimitat, anul·lar els fons destinats al proper 1 d'octubre


El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha declarat avui com "inconstitucionals" les partides dels pressupostos destinades al referèndum sobiranista que el Govern català vol celebrar el proper 1 d'octubre. En una sentència en la qual ha estat ponent Pedro González Trevijano, el ple ha estimat de forma parcial el recurs presentat pel Govern espanyol a principis d'abril contra la Llei de Pressupostos de Catalunya. El tribunal, per unanimitat, ha declarat que les partides esdevenen inconstitucionals sempre i quan el destí d'aquests diners sigui cobrir les despeses del referèndum independentista.

No obstant això, el TC també ha subratllat el to "preventiu" de la mesura i ha remarcat que les partides pressupostàries impugnades "no mereixen cap tatxa d'inconstitucionalitat en la mesura que tinguin per objecte sufragar les despeses que puguin generar aquests processos o consultes no referendàries". Tal com detalla l'òrgan, aquest tipus de partides tenen com a finalitat "processos electorals i consultes populars", així com "processos electorals i participació ciutadana". En aquest sentit, el Tribunal admet que la gran majoria dels continguts de les partides pressupostàries impugnades no permeten "identificar" quines dotacions concretes es poden destinar a l'1-0.

En concret, les partides en qüestió són tres: una de 5 milions d'euros; una altra de 800.000 euros i una darrera de 407.450 euros, totes destinades a "processos electorals i consultes populars". De fet, aquestes partides ja havien quedat en suspens després de l'admissió a tràmit del recurs el passat mes d'abril, però no ha estat fins ara que el TC ha apuntat que, si es destinen al referèndum, tal com havien estat pressupostades al seu moment, esdevenen "inconstitucionals".




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/46241_eltcdeclaraquele-partide-del-pre-upo-to-pelreferendum-onincon-titucional--2.htm