logo
Imprimir
02-07-2017 | 12:27hs
•ALT EMPORDà

Albanyà inaugura l'observatori astronòmic

Albanyà es converteix en el primer Parc Internacional del Cel Fosc gràcies al reconeixement de la International Dark Association (IDA), una de les entitats de protecció del cel nocturn més importants del món


El municipi gironí d'Albanyà va acollir ahir, 1 de juliol, la inauguració de l'Observatori Astronòmic, un centre d'observació del cosmos per a totes les edats que aspira a convertir-se en un referent en divulgació científica a Catalunya. Durant l'acte, a més, el municipi va ser distingit amb el segell de la International Dark Association (IDA), convertint-se, així, en el primer Parc Internacional del Cel Fosc de l'Estat espanyol.

La construcció de l'Observatori Astronòmic d'Albanyà es va iniciar l'abril del 2017 gràcies a la inversió de més de 100.000€ de diverses PIMES catalanes. Ara el centre ja és una realitat, i compta amb unes instal·lacions d'última generació, que inclouen el telescopi més gran de les comarques gironines, una cúpula de quatre metres quadrats, una pantalla gegant i grades per poder observar el cel a través de les imatges captades pel telescopi.

L'Observatori permet, d'una banda, acostar l'apassionant món de l'Astronomia a famílies, fotògrafs amateur, escoles o persones interessades pel món de la natura i la tecnologia en general. Hi ha programat un bon nombre d'activitats, com per exemple els batejos astronòmics, en què els visitants exploren els planetes del sistema solar, les nebuloses, les galàxies, etc., utilitzant el telescopi.

D'altra banda, la intenció també és donar suport a les investigacions científiques d'astrònoms professionals. Així, durant l'època d'hivern, l'activitat principal de l'Observatori Astronòmic d'Albanyà serà la recerca d'asteroides i de planetes fora del Sistema Solar, coneguts com a exoplanetes.

Albanyà, municipi lliure de contaminació lumínica i segell IDA

Albanyà, que compta només amb 147 habitants, es troba enclavat en un entorn natural privilegiat de l'Alt Empordà. La contaminació lumínica és pràcticament inexistent en aquesta àrea, un fet inaudit al món occidental, avui dia. La raó es troba tant en la seva ubicació com en els esforços que fa el consistori per protegir el medi ambient, fent una gran inversió en adequar l'enllumenat públic, per exemple. Fins i tot s'ha començat a veure a la zona la presència de la 'graellsia isabelae', una papallona que fuig dels focs lluminosos, causants de la seva mort.

La International Dark Association (IDA), una de les institucions de protecció del cel nocturn més importants del món, ha atorgat el seu segell a Albanyà per la seva qualitat del cel. El municipi gironí es converteix, d'aquesta manera, en el primer Parc Internacional del Cel Fosc de tot l'Estat espanyol.

John Barentine, program manager d'aquesta fundació nord-americana, va fer entrega del guardó a l'alcalde d'Albanyà, Joan Fàbregas, durant la inauguració de l'Observatori Astronòmic. A l'acte també hi van assistir el president i el director del centre, l'astrofotògraf Juan Carlos Casado i el científic Pere Guerra, respectivament.

En els parlaments també van participar l'alcalde d'Albanyà, Joan Fàbregas i l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan. A més, també hi van intervenir el director de l'Observatori del Teide, Miquel Serra-Ricart i el president de l'associació astronòmica de Figueres, Pere Horts.

La nit va acabar amb una visita guiada a les autoritats, els mitjans de comunicació el públic en general, per les instal·lacions de l'Observatori.
Link:
https://gironanoticies.com/noticia/46144_albanyainauguralob-ervatoria-tronomic-5.htm