logo
Imprimir
26-05-2017 | 20:45hs
•BESALú, VILA COMTAL

Besalú estrena el centre d'interpretació que reivindica la història de la vila

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha inaugurat aquest vespre l'espai de la Cúria Reial i el monument de record a Companys


Besalú ha inaugurat aquest vespre el centre d'interpretació Espai Besalú, un projecte que realça l'ampli llegat històric de la vila, i el monument de record a Lluís Companys en una vetllada que ha reunit unes 200 persones. L'espai expositiu, que s'ubica a l'antiga Cúria Reial i recull peces de diverses col·leccions museístiques, s'ha obert avui oficialment en un acte en què han participat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el de la Diputació, Pere Vila i l'alcalde de Besalú, Lluís Guinó, i al qual s'han volgut acostar molts besaluencs.

Puigdemont i la resta d'autoritats han visitat l'espai, que tanca un projecte de més de dos anys en què han treballat documentalistes, arqueòlegs i dissenyadors i que exhibeix les peces arqueològiques trobades a les diferents excavacions que s'han fet al poble.

Distribuïda en dues sales, la mostra recull 55 peces que testimonien la història de la vila. Les peces més antigues són les urnes funeràries de Can Barraca datades del 8 i 7 a.C., però el visitant també hi podrà descobrir un fragment de càlat amb una inscripció ibèrica, les declaracions d'un judici del segle XIII, 29 monedes encunyades a Besalú o la carta d'un besaluenc des del front d'Aragó durant la Guerra Civil.

La primera tinent d'alcalde de Besalú, Fina Surina, destaca que és un projecte de "passat, present i futur", perquè mostra un llegat no només important pel municipi, sinó per Catalunya, pel pes de Besalú en la història del país. "Amb aquest espai reconeixem el paper destacat de la vila i posem el seu patrimoni a disposició de tothom que la vulgui conèixer", assegura.

Una estona abans de la inauguració de l'Espai Besalú, Puigdemont i Vila també han inaugurat l'escultura "Roses blanques per a Companys", de l'artista Duaita Prats. El monument de tribut al president Companys s'ha situat a la plaça Bisbe Miró i evoca els darrers moments del polític republicà, representant la paret del castell de Montjuïc on va ser assassinat i les quatre barres de la senyera.

En el seu parlament, Vila ha volgut subratllar que "El record de Lluís Companys és un deure i una obligació democràtica. Hem d'honorar-lo pel que ens queda per venir", i per això ha assenyalat que "actes com els d'avui ens donen força per defensar la nostra cultura i les nostres llibertats on calgui".

Surina destaca la importància de reivindicar i recuperar la figura de Companys en el moment que viu Catalunya. "Volia un país lliure, viure en llibertat i en pau, i això és pel que treballen ara els catalans", afirma.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/45275_be-alue-trenaelcentredinterpretacioquereivindicalahi-toriadelavila-5.htm