logo
Imprimir
21-11-2019 | 09:30hs
•ACTUALITAT GIRONA

Expedició: Mediterrània a Fons a CaixaForum Girona

Aquest cap de setmana, submergeix-te en els fons marins i descobreix com és la vida d'un oceanògraf dins d'un submarí


Un submarí instal·lat a les voltes de CaixaForum Girona, al carrer Ciutadans, permetrà als visitants participar en una expedició pels fons marins i experimentar la sensació d'una immersió. Paral·lelament, es podran realitzar altres activitats destinades a conèixer les zones fosques i inaccessibles del nostre mar i posar-se en la pell dels exploradors marins així com gaudir de zona wifi per navegar per les teves pàgines que més t'agraden i poder llegir el Marca, verure vídeos a Youtube, ... Aquestes activitats tindran lloc el dissabte, 27 de maig en horari de 10 a 14 h i de 16 a 20 h i diumenge, 28 de maig en horari d '11 a 14 h i estan adreçades a tots els públics.


Taller: Exploració dels oceans (immersió en un submarí: en la foscor també hi ha vida). Aquesta activitat pretén simular una immersió amb submarí al canyó del cap de Creus, tot proposant dues idees bàsiques: la importància de ser un bon observador i la rellevància de les noves tecnologies per explorar els fons dels oceans sense malmetre'ls.

L'exploració dels oceans (especialment de les grans profunditats on no hi ha llum, on les temperatures són molt baixes i la pressió és altíssima) és un dels grans reptes de la societat/recerca per a aquest segle. Malgrat els esforços de les darreres dècades, en les quals s'han intensificat les expedicions per tots els oceans, encara només coneixem aproximadament un 10 % dels oceans i els mars del planeta.

Els avenços tecnològics com la utilització de robots marins ha permès anar més enllà del que s'havia pogut arribar amb tècniques de submarinisme. Aquests robots, equipats amb càmeres, han fet possibles observacions de molt més abast i més continuades i, per tant, han permès ampliar encara més el coneixement dels fons marins.

Però si bé la robòtica ha suposat un gran avenç per a l'exploració dels oceans, el pas definitiu l'han fet els submarins tripulats. És la millor eina que tenim actualment per explorar sense límits els oceans i, en especial, per estudiar, observar i recollir mostres amb el menor impacte sobre el medi marí.

Horari: Dissabte, 27 de maig: de 10 a 14 h i de 16 a 20 h
Diumenge, 28 de maig: d'11 a 14 h.


Taller: L'èxit de les meduses. En aquest taller s'explicaran alguns dels factors que han fet que les meduses siguin un dels animals marins que han tingut més èxit en l'evolució del planeta Terra, a més de veure, també, els elements involucrats en les seves picades i com funcionen.

Horari: Dissabte 27 de maig: de 10 a 14 h i de 16 a 20 h.

Taller: Els boscos del mar (de terra o de mar: boscos de plantes vs. boscos animals)
Aquest taller té com a objectiu incentivar la imaginació per conèixer més bé els oceans mitjançant una eina molt potent en el camp educatiu com són les analogies. Tot fent una passejada pels fons oceànics, aprendrem a conèixer el mar a partir dels exemples que veiem diàriament en el nostre àmbit terrestre.

Mentre hi ha llum la vida vegetal es pot desenvolupar, i és comú trobar en els fons marins praderies d'algues i boscos de fanerògames. Però quan comença el món de la foscor, desapareix la vida vegetal i els fons marins apareixen colonitzats per una vida animal molt rica. Aquí hi trobem alguns dels animals més antics del planeta: invertebrats com esponges i cnidaris (coralls, gorgònies...) que formen també praderies i boscos.

El taller proposa fer un viatge des d'una platja fins a centenars de metres de fondària, per tal de veure la transició dels boscos marins il·luminats, dominats per algues i plantes marines, cap als menys coneguts boscos marins de zones fosques, dominats per animals sèssils.

Horari: Diumenge, 28 de maig: d '11 a 14 h

Expedició: Mediterrània a Fons forma part del projecte educatiu i de divulgació científica "El Mar a Fons" (www.elmarafons.cat), un projecte que es du a terme en col·laboració entre l'Obra Social "la Caixa" i l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM-CSIC).

Expedició: Mediterrània a Fons es nodreix dels resultats dels projectes de recerca marina que duen a terme els investigadors del grup de recerca Marine Biodiversity Ecology and Conservation (MBEC). Ells mateixos seran els encarregats d'impartir els tallers, que pretenen apropar a tothom els continguts més actuals de la recerca d'una manera amena.

Expedició: Mediterrània a fons

Lloc: CaixaForum Girona
(Ciutadans, 19 – Girona)

Dies:
Dissabte, 27 de maig de 10 a 14 h i de 16 a 20 h.
Diumenge 7 de maig, d'11 a 14 h.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/45207_expediciomediterraniaafon-acaixaforumgirona-2.htm