logo
Imprimir
22-05-2017 | 08:44hs
•EL RIPOLLèS

Arriba la 51a Festa Nacional de la Llana i el Casament a Pagès, una festa única al món

El proper diumenge 21 de maig arriba a la 51a edició.Creada l'any 1967, aquesta festa única a tot el món pretén homenatjar la tradició llanera de la Comarca del Ripollès


Amb un caràcter més personalitzat que mai, com cada any a Ripoll es celebra la Festa Nacional de la Llana i Casament a Pagès, que el proper diumenge 21 de maig arriba a la 51a edició.Creada l'any 1967, aquesta festa única a tot el món pretén homenatjar la tradició llanera de la Comarca del Ripollès. S'hi recullen els més populars actes de l'antiga vida dels pastors, en retornar els ramats de les terres on havien hivernat, celebrant l'arribada a la llar amb grans i tradicionals festes en ser rebuts als seus pobles.

El favor rebut del públic, tant el vilatà com el d'arreu, fou incentiu per que s'hi adjuntés a la festa una presentació del Casament a Pagès, acte que revestia la diada amb una pletòrica grandesa. Així, des del maig de 1971, la festa passà a titular-se FESTA NACIONAL DE LA LLANA I CASAMENT A PAGÈS.

És part de la tradició etnogràfica de la nostra comarca a través del Casament a Pagès on es recupera una tradició catalana: la unió entre l'hereu i la pubilla de famílies benestants del poble. La Susanna Mora i l'Arnau Farrer es casaran en un enllaç tan especial com emotiu. Els padrins també sempre són especials. L'any passat van ser la Núria Feliu i el President de la Generalitat de Catalunya, en Carles Puigdemont. Enguany serà Toni Albà i Paula Valls.

Sobrepassats ja els 50 anys de la festa, per la seva tradició i presentació i pel seu aroma amb caràcter i originalitat, tota aquesta celebració s'ha vist guardonada amb la concessió de "Festa declarada d'interès turístic nacional" i "Patrimoni Festiu de Catalunya".

Per tots aquests motius, aquesta Festa es consolida com una fita obligada de gairebé totes les tradicions que fan viva Catalunya.

ACTES DE LA FESTA
Des del Centre d'Iniciatives i Turisme es pretén implicar a un major nombre de persones que participen directament en els actes festius. Des dels nuvis amb la comitiva passant pel pastor, en Cristobal Burguete, que ha estat campió d'Espanya en vàries ocasions, els actors, els balladors, els genets i tota la gent que desinteressadament han estat col·laborant al llarg dels anys.

Gràcies a tots ells, els actes que se celebraran a la Festa seran els següents:
1- Recorregut a peu d'un ramat de 150 ovelles.
2- Segon concurs d'esquilar ovelles.
3- Exhibició de filadores, matalassers i altres oficis del ram de la llana.
4- Espectacle teatral al voltant dels casaments al món rural.
5- Exposició d'oficis antics.
6- Fira Agro-alimentaria del Ripollès.

EL RIPOLLÈS. UNA ZONA ÒPTIMA PER AL PASTOREIG DES DE FA ANYS
Des de fa anys, l'abundància de pastures i el de prats d'altura al Ripollès han permès que el bestiar de peu rodó, sobretot el de llana, assolís una rellevància considerable. La importància de la ramaderia ovina no solament es posava de manifest en l'existència d'una nombrosa cabanya, sinó també en la presència d'una espècie autòctona pròpia, l'ovella ripollesa.

Aquesta raça té una bona actitud per a la producció de xais lleugers, és la més ben adaptada a la comarca i es pot trobar en altres zones de Catalunya com Osona i el Vallès Oriental, tot i que actualment on hi ha el major nombre de caps d'ovella ripollesa és a l'Alt Empordà. Durant segles, el pastoreig i les activitats relacionades amb aquesta font, esdevingueren una activitat econòmica usual. Filar, tricotar i teixir eren tasques casolanes, que en l'imaginari local han esdevingut un tret d'identitat.

Ovelles a punt de ser esquilades




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/45017_arribala51afe-tanacionaldelallanaielca-amentapage-unafe-taunicaalmon-2.htm