logo
Imprimir
21-04-2017 | 21:58hs
•OPINIó

El Dia de la Terra

500 organitzacions denuncien que a Europa es degraden 500 hectàrees de terreny al dia


La carta, presentada amb motiu del Dia de la Terra, fa referència a l'objectiu de l'ONU d'"aturar globalment la degradació de les terres en 2030" i es dirigeix ??a la Comissió Europea, sol·licitant que prengui part en aquest assumpte, ja que les polítiques europees tenen una gran influència en els sòls de la resta del món. La crida ha estat llançat pels organitzadors de la Iniciativa Ciutadana Europea "People4Soil", en nom de les 500 organitzacions que estan promovent la petició de l'ICE a Europa (www.people4soil.eu). Demanen al president de la Comissió Europea, Claude Juncker, que aturi la degradació de les terres i elabori un marc jurídicament vinculant que abordi les principals amenaces del sòl.

A Europa hi ha 170 milions d'hectàrees de sòls agrícoles, el que equival aproximadament al 39% del territori de la UE. Tot i que és considerable, aquesta superfície és insuficient per subministrar aliments i matèries primeres al mercat europeu, que necessita el doble de la superfície agrícola conreada. Tot i que Europa representa el 7% de la població mundial, suposa una càrrega al 20% de les 1.600 milions d'hectàrees de terres agrícoles mundials. Els aliments d'alt valor proteic, el malbaratament alimentari i els productes no alimentaris estan entre les causes de l'alta petjada ecològica sobre les terres dels països fora de la Unió Europea, on la seguretat alimentària depèn de superfícies agrícoles cultivades per càpita més petites, contribuint a la desnutrició, la pobresa i la migració. Aquest és el cas d'Amèrica del Sud, on milions d'hectàrees d'agricultura intensiva han reemplaçat als boscos i l'agricultura local, per produir pinsos per al bestiar europeu. També passa a l'Àfrica subsahariana, on les empreses europees i asiàtiques estan prenent terres, en detriment de les comunitats rurals, generant grans fluxos migratoris.

Si Europa té una necessitat tan forta de terres conreades, per què no hauríem de protegir els nostres propis sòls? Cada dia es segellen o degraden 500 hectàrees de sòl i, en molts casos, la degradació correspon a una pèrdua definitiva d'aquest preciós recurs. "El sòl és el recurs natural més preciós i escàs d'Europa, ¡i en canvi no ho protegim! En els últims 50 anys, la superfície coberta per assentaments i infraestructures a Europa s'ha duplicat fins a arribar als 20 milions d'hectàrees, el doble de la superfície d'Hongria. Per no esmentar totes les altres amenaces del sòl: 3 milions de llocs contaminats, 10 milions d'hectàrees greument danyades per l'erosió i 14 milions en risc de desertificació Si realment volem que la comunitat europea aturi la degradació del sòl, hem de començar per un marc comú: es necessita urgentment una legislació europea per protegir els sòls".

Una política activa de protecció del sòl és també una política de seguretat i desenvolupament econòmic: sòls saludables, rics en matèria orgànica, permeten millorar la producció agrícola i augmentar la seva resiliència al canvi climàtic. Alhora, aturar la construcció intensiva dels territoris fèrtils és l'única manera de dirigir les inversions immobiliàries on realment es necessiten, en la regeneració de les ciutats. És una política de desenvolupament a llarg termini, que protegeixi els recursos i herència europea, però també és la pedra angular de les estratègies de mitigació i adaptació al canvi climàtic.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/44348_eldiadelaterra-1.htm