logo
Imprimir
15-01-2017 | 22:59hs
•ALT EMPORDà

Pere Vila assumeix l'alcaldia de Llançà amb 'humilitat' després de la moció de censura contra Guillem Cusí

En el seu primer discurs després de recuperar la vara, ha assenyalat que assumeix "la responsabilitat amb honorabilitat" en un dia que ha qualificat de "diferent i especial" per a Llançà


Pere Vila (PDECat) s'ha convertit aquest migdia en el nou alcalde de Llançà després que hagi prosperat la moció de censura que el seu partit i el PSC van presentar el passat 27 de desembre contra el republicà Guillem Cusí. La moció ha rebut els 7 vots favorables dels regidors del PDECat i del PSC i els quatre en contra d'ERC i d'Alternativa per Llançà. Vila i el socialista Francesc Guisset es repartiran l'alcaldia 15 mesos cadascun fins a les properes eleccions, a les quals el nou alcalde ha confirmat que no optarà a la reelecció. En el seu primer discurs després de recuperar la vara, ha assenyalat que assumeix "la responsabilitat amb honorabilitat" en un dia que ha qualificat de "diferent i especial" per a Llançà.

Pere Vila, que havia ocupat el càrrec entre 2003 i 2015, ha mostrat el seu agraïment a Guillem Cusí "pel que ha fet per Llançà, i ho dic sense ironia. Ser alcalde no és una feina senzilla ni agradable, i li agraeixo la feina que ha fet", però també ha reconegut que no han tingut més remei que presentar la moció de censura perquè "la situació era insostenible, i l'expulsió dels regidors del PSC ho ha precipitat tot. Llançà no pot tirar endavant amb quatre regidors i necessita un govern fort, no un de minoria".

El nou alcalde ha recordat que el seu partit va ser el més votat a les darreres eleccions municipals, i que ara les dues formacions que han pactat per governar a Llançà sumen gairebé el 66% dels vots. "El pacte tripartit que hi havia fins ara sumava un 53%, mentre que ara 2 de cada 3 ciutadans de Llançà van votar les sigles que encapçalen el nou govern".

El fins avui alcalde, Guillem Cusí, ha aprofitat el seu torn per carregar contra els dos partits que han tirat endavant la moció de censura i ha lamentat que no hagin tingut temps de tirar endavant tots els projectes que tenien per a Llançà. El portaveu republicà ha assenyalat que la moció "no és normal, i encara menys com s'ha produït", ha assenyalat que Vila té "ànim de revenja contra ERC. És poc ètic recuperar l'alcaldia d'aquesta manera" i ha assegurat que el PDECat s'ha "abaixat els pantalons" amb el pacte que han signat amb el PSC. Cusí ha recordat que en els 18 mesos que han passat des de les eleccions el partit de Pere Vila ha presentat "més de 250 preguntes, però cap prec ni proposta", i els ha acusat de "cínics" i de tenir "poca ètica política".

Sobre els socialistes, Guillem Cusí ha assenyalat que a la campanya electoral "demonitzaven CiU" i ara "han superat divergències històriques" per tancar el pacte de govern a Llançà. El republicà ha reconegut que destituir els dos regidors del PSC va ser "dolorós" però ha afegit que "la decisió la van prendre vostès, no jo. Francesc Guisset no tenia cap interès a solucionar la viabilitat del govern".

En la seva rèplica, Guisset ha comentat que van presentar la moció de censura "per exercir la nostra responsabilitat política amb el poble de Llançà" i ha criticat que "el govern que presidia Guillem Cusí s'havia convertit en un regne de taifes on no hi havia coordinació". El pacte entre PDECat i PSC suposa per al municipi un "nou govern alternatiu, de majoria i de coalició, que és fruit del consens". El portaveu socialista li ha recordat a Cusí que "durant 18 mesos sempre m'ha tingut al seu costat" i li ha recriminat que "si en lloc de perdre el temps amb diferències cap a nosaltres n'hagués dedicat la meitat a arribar a consens, potser avui no estaríem aquí".

Guisset ha fet referència també al ple dels pressupostos, en el qual els regidors socialistes s'hi van abstenir, i ha destacat que Cusí "va voler tirar endavant el ple tot i saber que 2 regidors de l'equip de govern no votaríem a favor. En el mínim temps legal va convocar una qüestió de confiança que sabia que no guanyaria i, no content amb això, ens va destituir fulminantment". El portaveu socialista ha afegit que "amb l'aprovació de la moció de censura posem fi a un govern inoperatiu i donem pas a un govern de majoria".




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/41936_perevilaa-umeixlalcaldiadellancaambhumilitatde-pre-delamociodecen-uracontraguillemcu-i-4.htm