logo
Imprimir
02-11-2016 | 22:34hs
•SALUT

Una gironina finalista del premi més prestigiós d'Infermeria a Espanya

La infermera gironina Noèlia Quirant ha resultat finalista dels premis "Enfermería en Desarrollo", a la categoria "Universitat. Treballs Fi de Grau, Màster i EIR"


Què passaria si un dia desapareguessin les infermeres? Aquesta és la premissa de la qual parteixen els onze guions, quatre d'ells filmats, que conformen el treball de fi de grau de la Noèlia Quirant, estudiant de la Facultat d'Infermeria de la Universitat de Girona. Després de quatre anys recorrent hospitals per a completar les seves pràctiques, aquesta gironina va descobrir el món de la infermeria, però també la imatge estereotipada que la societat té d'aquests professionals i la invisibilitat del seu treball. Així va dedicar el seu projecte de fi de grau a lluitar contra aquesta manca de reconeixement, creant uns curtmetratges que de forma simple però impactant mostren la feina de la infermeria i la seva importància.

El jurat d' "Enfermería en Desarrollo 2016" han valorat aquest projecte, nominant-lo com a finalista dels prestigiosos premis en la categoria de treballs universitaris. A l'edició d'aquest any s'han presentat 200 candidatures d'infermeres i fisioterapeutes, tant assistencials com docents, investigadores i gestores, estudiants, unitats d'infermeria, associacions professionals i de pacients de tota Espanya i d'altres països com Regne Unit, Colòmbia i Guatemala, que desenvolupen diferents iniciatives per millorar les seves respectives professions.

Una candidatura diferent

Els treballs presentats són de caire tècnic però el de Noelia Quirant ha destacat entre els altres per centrar l'atenció en la infermeria com a concepte i en la utilització de disciplines que semblen allunyades de les sanitàries, com és l'audiovisual. "La temàtica que defèn aquest treball pot arribar a considerar-se simple però és bàsica pel progrés de la professió" afirma Quirant, que creu que els audiovisuals (des de les sèries de televisió fins als vídeos de youtube) projecten una imatge errònia de la infermeria, cosa que impacta als professionals, a la seva motivació i expectatives. "La Infermeria s'ha de sentir responsable del rol que ocupa front aquestes imatges distorsionades que fins al moment són les dominants" assegura.

Els onze guions de "Estem per a tu. Ens veus?" plantegen diferents situacions relacionades amb la salut en les que qualsevol persona es pot trobar: una operació, un pacient pluripatològic a casa, una àvia al geriàtric, un atac d'ansietat en un centre de salut mental... Primer veiem com es desenvolupa sense que hi hagi una infermera i després, la mateixa situació, resolta amb la presència d'aquest professional. Sense cap diàleg, els vídeos fan entendre de forma senzilla perquè és important que hi sigui la infermeria. De les onze peces plantejades només s'han gravat quatre, amb direcció i ajut tècnic de l'estudiant de Comunicació Audiovisual Alicia Egorov.

Acte de lliurament
Els guanyadors de cada categoria es coneixeran en l'acte de lliurament dels premis que se celebrarà el 24 de novembre de 2016, al teatre Fernando de Rojas del Cercle de Belles Arts de Madrid, on rebran un guardó commemoratiu. L'objectiu final dels premis és posar cara a tots aquells que sustenten els valors de la infermeria.

Destacar la importància de la Infermeria així com tot allò que realitzen les infermeres i fisioterapeutes i que prestigia a la professió és el principal objectiu de la revista Enfermería en desarrollo, editada pel Sindicat d'Infermeria, SATSE. Es tracta d'una publicació de periodicitat trimestral, creada al maig del 2013, que recull les experiències singulars de persones i institucions vinculades amb les cures de salut que han obert nous horitzons o que han donat forma a projectes que afavoreixen el desenvolupament professional i atenen les demandes de salut de la societat.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/40698_unagironinafinali-tadelpremime-pre-tigio-dinfermeriaae-panya-4.htm