logo
Imprimir
21-09-2016 | 18:54hs
•INTERNACIONAL

Eurodiputats reclamen a Brussel·les una estratègia europea sobre persones desaparegudes

Un grup d'onze eurodiputats, d'entre els que hi ha el català Francesc Gambús, presenten esmenes per demanar una estratègia comuna sobre persones desaparegudes davant la problemàtica de més de 10.000 desaparicions forçades sense resoldre a Europa


Un grup d'onze eurodiputats de l'Estat Espanyol han reclamat a les autoritats comunitàries una estratègia europea per abordar la problemàtica que plantegen les més de 10.000 desaparicions forçades sense aclarir que es produeixen anualment a Europa. Així ho han exposat en les quatre esmenes conjuntes (s'adjunta document d'esmenes al correu electrònic) presentades a l'informe anual que el Parlament Europeu dedica a l'estat dels Drets Fonamentals a la Unió. Els signants consideren que aquests successos generen "una victimització particular que ha de ser reconeguda i atesa".

Aquest grup d'eurodiputats està format Francesc Gambús (EPP), Izaskun Bilbao (ALDE), Eider Gardiazabal (S&D), Carlos Iturgaiz (EPP), Ramón Jáuregui (S&D), Josu Juaristi (GUE/NGL), Javier Nart (ALDE), Maite Pagazaurtundua (ALDE), Josep Maria Terricabras (Greens-EFA), Ramon Tremosa (ALDE) i Pablo Zalba (EPP).

L'eurodiputat català Francesc Gambús, membre del grup parlamentari EPP, ha afirmat que "existeix una enorme dispersió normativa sobre els drets d'aquests col·lectius i els terminis legals que s'apliquen per resoldre les incerteses jurídiques" i ha refermat que "és necessari traçar aquesta estratègia europea sobre persones desaparegudes, perquè la Comissió no disposa de dades oficials que permetin avaluar la dimensió d'aquesta problemàtica".

Gambús ha incidit en la importància "compartir protocols i coordinar-se entre els Estats per transmetre informació entre els cossos policials", fet que possibilitaria també un inici més ràpid de la investigació, que és una de les claus de la resolució de casos en què hi ha implicacions de caràcter criminal.

En les seves esmenes, els eurodiputats destaquen que bona part de les desaparicions forçades i no esclarides estan relacionades amb el tràfic d'éssers humans. Vistos els resultats de l'estratègia desplegada per les autoritats comunitàries per abordar la lluita contra les xarxes de traficants de persones i les peculiaritats legals, socials i emocionals a què donen lloc les desaparicions, els signants aposten per "una estratègia específica per a les desaparicions que hauria de començar per una comunicació de la Comissió Europea sobre aquesta matèria".

Les bases de la nova resposta europea per afrontar el drama de les desaparicions de persones haurien d'incorporar, segons el parer dels onze eurodiputats, "una major cooperació policial i judicial, especialment en els primers moments després de la denúncia d'una desaparició sospitosa d'estar vinculada a un fet delictiu, destacant-se en zones transfrontereres". A més, proposen mesures destinades a "promoure la formació dels actors implicats, dotar d'una atenció específica a les persones afectades i un estret suport i cooperació amb les organitzacions de la societat civil que treballen en aquest àmbit".

Aquestes esmenes presentades són fruit d'una bateria de preguntes parlamentàries que s'han presentat aquest estiu, la preparació d'una proposta de resolució i un informe d'iniciativa que aniran tramitant-se en els pròxims mesos.

Els eurodiputats signants han col·laborat en diverses iniciatives relacionades amb aquesta problemàtica entre les quals destaquen unes jornades sobre desaparicions que van tenir lloc a Brussel·les la tardor passada coincidint amb el segon aniversari de la desaparició a Anvers del jove basc Hodei Egiluz i en les quals va participar Gambús. Així doncs, aquestes esmenes converteixen en iniciatives parlamentàries les conclusions d'aquestes jornades.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/39850_eurodiputat-reclamenabru-elle-unae-trategiaeuropea-obreper-one-de-aparegude--2.htm