logo
Imprimir
20-04-2024 | 15:17hs
•POLíTICA

La CUP-Defensem la Terra proposa plans de regeneració d'aigua per protegir els arrossars del Baix Ter

Els integrants de la llista gironina Ignasi Sabater i Marta Guillaumes han contraposat el gran consum turístic de la zona amb les restriccions al sector primari

Els arrossars de Pals, un element vital de l'agricultura al Baix Ter, s'enfronten a una situació cada vegada més precària per la falta d'aigua, una problemàtica que els candidats de la CUP-Defensem la Terra, Ignasi Sabater i Marta Guillaumes, han portat al centre de l'atenció pública recentment.

Durant una concentració sota el lema "Salvem la Platja de Pals", Sabater i Guillaumes han criticat durament la gestió de l'aigua a la regió, destacant un desequilibri flagrant entre les necessitats del sector turístic i les de la pagesia local. Els arrossars, que depenen directament de l'aigua del riu Ter, van experimentar l'any passat restriccions d'aigua del 60%, limitant severament la seva capacitat de cultiu.

A més de l'impacte directe sobre l'agricultura, la manca d'aigua també agreuja el problema de salinització dels aqüífers, una qüestió ambiental de gran importància per a la zona. Enfront d'aquesta situació, els candidats han denunciat la gran quantitat d'aigua subterrània consumida pels complexos recreatius adjacents, com el càmping El Delfín Verde i el Golf de Pals, que junts sumen fins a 6.323.000 m³ anuals d'extracció.

La proposta de la CUP-DT inclou mesures com la regeneració i reutilització de les aigües depurades i la garantia d'un cabal ecològic suficient per al Ter. Això, segons Guillaumes, és essencial no només per a la sostenibilitat ambiental, sinó també per assegurar la viabilitat a llarg termini de la pagesia local i avançar cap a la sobirania alimentària.

Amb els mesos crítics que s'acosten i el risc creixent de salinització, les accions proposades busquen un equilibri més just entre els diversos usuaris de l'aigua, posant l'èmfasi en la necessitat d'una gestió més equitativa i sostenible de l'aigua a Catalunya.
Link:
https://gironanoticies.com/noticia/236035_lacup-defen-emlaterrapropo-aplan-deregeneraciodaiguaperprotegirel-arro-ar-delbaixter-1.htm