logo
Imprimir
02-04-2024 | 14:22hs
•PLA DE L'ESTANY

Banyoles lluita contra el malbaratament alimentari transformant 800 kg de taronja amarga en melmelada

Aquest projecte no només destaca per la seva contribució al medi ambient i la inclusió social, sinó també per reforçar el vincle entre la ciutadania i l'entorn urbà

En una aposta decidida per la sostenibilitat i el compromís social, l'Ajuntament de Banyoles ha dut a terme una iniciativa pionera que combina la lluita contra el malbaratament alimentari amb la promoció de l'ocupació i la formació en l'àmbit de l'hostaleria. A través d'un projecte de recuperació i transformació de taronja amarga, procedent de l'arbrat municipal, s'han elaborat un centenar de pots de melmelada, fruit de la col·laboració entre el Centre Especial de Treball El Puig i el restaurant Can Xapes, en el marc del seu projecte d'inserció laboral Tr3s Accions.

La iniciativa, que ha tingut lloc durant els mesos de gener i febrer, ha permès recollir prop de 800 quilos de taronja amarga, dels quals 400 quilos s'han transformat en melmelada. Aquesta acció té un triple objectiu: reduir el malbaratament alimentari, oferir formació i oportunitats laborals a joves i adults en situació de vulnerabilitat i promoure una cultura d'aprofitament dels recursos locals.

Albert Tubert, regidor de Polítiques Mediambientals, ha destacat l'important missatge que l'administració pública vol enviar amb projectes com aquest: liderar per l'exemple en la lluita contra el malbaratament i promoure una economia més circular i sostenible. L'elaboració de la melmelada, a més, ha involucrat 23 joves i una vintena de persones usuàries del Centre El Puig, oferint-los una experiència formativa en l'àmbit de l'hostaleria i la producció alimentària.

Lluc Quintana, xef de Can Xapes, ha ressaltat el repte i la satisfacció que ha suposat treballar amb un producte amb característiques diferents de les habituals, obtenint com a resultat una melmelada de gran qualitat, ideal per acompanyar diferents plats, especialment carns, per la seva intensitat i sabor amarg.

A més, en una acció paral·lela, 350 quilos de taronges han estat cedides a la Fundació Espigoladors per a la seva transformació en melmelada, que posteriorment serà distribuïda a entitats socials. Aquesta col·laboració reafirma l'aposta per l'economia circular i el suport a iniciatives que promoguin l'aprofitament alimentari i la inclusió social.

Aquest projecte no només destaca per la seva contribució al medi ambient i la inclusió social, sinó també per reforçar el vincle entre la ciutadania i l'entorn urbà, mostrant com els recursos naturals de la ciutat poden ser aprofitats de manera creativa i sostenible. Amb aquesta iniciativa, Banyoles es posiciona com a referent en la gestió sostenible dels recursos locals i en la promoció de l'ocupació i formació en àmbits socialment i ambientalment responsables.
Link:
https://gironanoticies.com/noticia/234229_banyole-lluitacontraelmalbaratamentalimentaritran-formant800kgdetaronjaamargaenmelmelada-1.htm