logo
Imprimir
28-03-2024 | 15:17hs
•SALUT

Salut amplia a la cirurgia major ambulatòria i als parts la gestió de les baixes directament des de l'hospital

Aquesta nova mesura farà possible evitar gairebé 100.000 desplaçaments anuals innecessaris dels usuaris per fer tràmits

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha anunciat una mesura revolucionària que promet millorar significativament l'eficiència dels processos administratius relacionats amb les baixes laborals derivades de cirurgies majors ambulatòries (CMA) i parts. A partir del pròxim juliol, tots els hospitals de la xarxa pública catalana, integrants del SISCAT, implementaran un sistema que permetrà la gestió directa d'aquestes baixes, eliminant la necessitat per als pacients de desplaçar-se als seus Centres d'Atenció Primària (CAP) per aquest tràmit.

La iniciativa s'ha provat amb èxit a l'hospital Parc Taulí de Sabadell, on ja s'ha implementat de manera regular des d'aquest març, i està previst que els hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida s'hi sumin a l'abril. Aquesta mesura busca no només simplificar els procediments sinó també alleujar la càrrega administrativa sobre l'atenció primària, permetent als professionals mèdics centrar-se més en l'atenció al pacient.

En el cas específic de la CMA, que no requereix ingrés hospitalari, es preveu que la majoria dels pacients, més del 97%, podrien beneficiar-se d'una baixa laboral, amb un 10% d'ells requerint només una baixa de menys de cinc dies. Aquests casos seran gestionats integralment pel mateix centre hospitalari, des de la baixa fins a l'alta en una única acció administrativa, mentre que la resta seguiran el procediment habitual de seguiment a l'atenció primària.

Pel que fa als parts, la nova gestió facilitarà l'alta mèdica directament des de l'hospital per a aquelles dones que tenien una baixa laboral activa en el moment del part, estalviant-se així prop de 17.000 desplaçaments anuals al CAP.

Aquesta mesura s'insereix dins d'una estratègia més àmplia de desburocratització i millora de l'eficiència dins del sistema sanitari català, amb l'objectiu d'optimitzar l'experiència del pacient i la qualitat de l'atenció rebuda. Es calcula que, amb la inclusió d'aquestes noves baixes laborals, s'evitaran uns 200.000 desplaçaments innecessaris cada any, amb el consegüent benefici tant per als ciutadans com per als professionals de la salut, que veuran reduïda la seva càrrega de treball administratiu i podran dedicar més temps a la cura dels pacients.
Link:
https://gironanoticies.com/noticia/234004_-alutampliaalacirurgiamajorambulatoriaial-part-lage-tiodele-baixe-directamentde-delho-pital-2.htm