logo
Imprimir
22-03-2024 | 22:18hs
•BESALú, VILA COMTAL

La devoció camina pels carrers de Besalú

La Processó dels Dolors, una tradició única al país, s’ha celebrat avui a la vila comtal

La vila comtal de Besalú ha celebrat avui una jornada plena de devoció i litúrgia en honor a la Mare de Déu dels Dolors. La jornada s’ha iniciat al matí, a les onze, amb una missa solemne que ha estat seguida del lliurament del penó al Prior d’enguany, Pere Gratacós. A la tarda, l’església de Sant Vicenç ha acollit la conclusió del Quinari amb Corona dels Dolors, sermó i cant de La Salve pel Cor d’Apòstols, acompanyats per l’orquestra La Principal de la Bisbal, i, seguidament, s’ha procedit a l’entrada de Novicis i a la Professió de Congregants. A la nit, d’altra banda, s’ha celebrat una missa amb mossèn Miquel Oliveras (19h), que ha esdevingut l’avantsala d'una desfilada dels Estaferms i el Maniple de Manaies pels carrers de la vila (a partir de dos quarts de vuit). Poc després, la comitiva ha anat a cercar al Prior i a les autoritats locals.

A la plaça de la Llibertat, paral·lelament, s’han lliurat els premis del 13è Concurs de Dibuix de la Processó de la Mare de Déu dels Dolors, així com guardons especials a membres destacats de la comunitat: a German Mas i Ferran Duran, del Maniple de Manaies, i a Lluís Rubirola, Joan Molas i Jèssica Mazziotti, del Cos d’Estaferms, pels seus 15 anys de participació en la Processó. I, a partir d’aquí, el silenci. La Processó s’ha iniciat puntual, a les nou de la nit, i ha resseguit un itinerari que ha sortit de l’església de l’antic monestir de Sant Pere per continuar amb la ruta tradicional pels carrers i places de la localitat garrotxina. 

Aquest any, però, hi ha hagut alguna absència destacada en el camp polític. Així doncs, a l’esdeveniment hi havia confirmada la presència d’algun polític rellevant de la primera línia del país, però la convocatòria d’eleccions -la cita a les urnes és al 12 de maig vinent- ha trastocat les agendes de les autoritats i, finalment, no ha pogut ser.

Un any especial

La celebració ha tingut un significat especial, ja que en aquest 2024 s'han commemorat els 325 anys de la fundació de la Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Besalú pel Doctor Jeroni Talavera. En una Acció de Gràcies envers l’Associació de Fidels, la Junta dels Dolors ha volgut recordar com aquesta devoció ha aplegat l’ànima dels besaluencs durant segles, fomentant l’amor cap a la Verge Dolorosa.
Link:
https://gironanoticies.com/noticia/233468_ladevociocaminapel-carrer-debe-alu-1.htm