![]() |
La campanya d'excavacions al jaciment de La Draga es va iniciar el 4 de setembre i es preveu que finalitzi aquest divendres
Els treballs d'excavació arqueològica al jaciment neolític de La Draga de Banyoles han revelat elements estructurals de construccions de fusta en un estat de conservació excepcional. Aquesta investigació forma part del projecte quadriennal de recerca en arqueologia i paleontologia 2022-2025, que es centra en el poblat neolític de La Draga i és impulsat pel Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles.
La campanya d'excavacions al jaciment de La Draga es va iniciar el 4 de setembre i es preveu que finalitzi aquest divendres. Els treballs s'han concentrat en la zona coneguda com el sector B, que es troba al nord del jaciment i presenta condicions òptimes de conservació de la matèria orgànica. En aquest sector, s'han descobert evidències arquitectòniques clares de les cabanes de fusta que construïen els habitants antics de La Draga. També s'han trobat una gran quantitat d'eines i estris elaborats amb fusta i fibres vegetals.
Aquestes excavacions en el sector B han reprès una pausa de deu anys, durant els quals els treballs es van centrar en altres àrees menys conegudes del jaciment. La zona excavada té una superfície de dotze metres quadrats i permetrà no només continuar investigant les estructures d'habitatge descobertes en campanyes anteriors, sinó també registrar i monitoritzar l'estat de conservació de les restes de fusta, que tenen uns 7.200 anys d'antiguitat.
Els codirectors de l'excavació, Toni Palomo i Raquel Piqué (UAB) i Xavier Terradas (CSIC), han explicat que "els treballs a La Draga han permès documentar elements estructurals de construccions de fusta en un estat de conservació excepcional. Principalment, s'han trobat grans taulons de fusta de més de tres metres de llargada que cobreixen gairebé tota la superfície de la zona excavada. Aquesta excavació ens permetrà fer interpretacions molt precises sobre la forma de les cabanes, les tècniques constructives i el moment de la seva construcció, així com la seva relació amb altres àrees ja explorades en campanyes anteriors".
Paral·lelament a les excavacions, s'han realitzat dues accions de prospecció arqueològica i paleocològica a la riba occidental de l'Estany de Banyoles, tant en terreny com subaquàtica. Aquests treballs inclouen sondejos a la riba occidental de l'Estany, amb l'objectiu de recopilar dades sedimentològiques i paleoambientals que ajudin a comprendre la dinàmica ambiental de l'Estany al llarg de l'Holocè i identificar altres ocupacions prehistòriques en aquesta zona. També s'han realitzat prospeccions subaquàtiques per documentar extensions de sediment torbós amb matèria orgànica conservada, com ara restes de fusta.
L'objectiu fonamental d'aquests treballs d'excavació és augmentar el coneixement sobre les comunitats neolítiques que es van establir a La Draga fa uns 7.200 anys, així com la seva vida quotidiana, organització social, i el paisatge que els envoltava. La campanya d'excavacions és part d'un projecte de recerca quadriennal per al període 2022-2025, que compta amb la col·laboració de diverses institucions i investigadors, incloent la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), i altres entitats.
El jaciment de La Draga és excepcional a Catalunya i Europa per la seva antiguitat, dimensions i condicions úniques de conservació, amb una part dels estrats arqueològics protegits per les aigües subterrànies, cosa que ha afavorit la preservació de la matèria orgànica com la fusta i les fibres vegetals. Aquests treballs arqueològics ajuden a enriquir el coneixement sobre la història i el patrimoni de la regió.