logo
Imprimir
15-09-2023 | 13:47hs
•CATALUNYA

La FAFAC, un company de viatge fidel en la lluita contra l’Alzheimer

La federació representa i defensa els interessos i drets de totes les persones que conviuen amb aquesta malaltia a Catalunya, siguin malalts o familiars

El pròxim dimecres 20 de setembre, amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer -que se celebrarà el 21 de setembre-, la Federació d’Associacions de Familiars d’Alzheimer de Catalunya (FAFAC) difondrà un vídeo en el qual instarà les administracions a respondre a la crida urgent per tal de millorar la qualitat de vida de totes les persones i les famílies afectades per aquesta malaltia. 

La federació recorda que l’Alzheimer, una malaltia degenerativa i d’evolució progressiva, afecta entre un 5% i un 10% de les persones més grans de 65 anys. En aquest sentit, el col·lectiu estima que gairebé 3,5 milions de persones a tot l’estat -entre malalts i familiars- conviuen avui amb aquest context. 

La federació

La fita cabdal de la FAFAC és representar i defensar els interessos, necessitats i drets de totes les persones que conviuen amb l’Alzheimer a Catalunya. Actualment, està formada per gairebé 8.000 socis i sòcies -7.905, concretament-, 235 professionals contractats i 518 voluntaris, i un dels camps de treball fonamentals és l’àmbit local, fent costat a les AFA disperses pel territori: avui, 3.644 persones afectades de la malaltia, 7.723 cuidadors i cuidadores, 9 centres de dia i 27 unitats d’estimulació.

Més enllà d’aquest treball de proximitat, la FAFAC també opera a escala global. Així doncs, la federació proporciona un espai de trobada i comunicació entre les diferents AFA de Catalunya, coordinant activitats i ajudant a complir les finalitats de les seves associacions membres. A més a més, també coordina les activitats no lucratives de les AFA membres; reclama a les administracions públiques les ajudes necessàries; transmet el capital de coneixement i la sensibilitat que es genera des del nivell local, les AFA, als organismes que treballes a escala global, i sensibilitza a les institucions, els mitjans de comunicació i la societat en general sobre l’impacte de la demència i la importància de fer costat a les famílies. 

Una de les vies d’actuació més notòries són les reivindicacions a les institucions. En aquest sentit, la FAFAC vetlla per reclamar un major finançament de la recerca per a trobar noves teràpies i tractaments; uns majors esforços en formació i sensibilització; la creació de polítiques de suport i conciliació laboral; més ajudes i recursos per a les famílies que cuidin a persones amb Alzheimer, o una resposta multidisciplinària i determinada per a enfrontar el desafiament d’aquesta malaltia. 

La FAFAC és la federació que agrupa a les setze AFA de Catalunya que funcionen de manera autònoma intentant cobrir l’àrea geogràfica que tenen més pròxima. La federació va néixer el 1998 per donar suport a pacients i familiars o organitzar tallers de formació i activitats. Tot plegat per assolir una meta concisa: alleujar la càrrega dels familiars i cuidadors.
Link:
https://gironanoticies.com/noticia/216894_lafafacuncompanydeviatgefidelenlalluitacontralalzheimer-2.htm