logo
Imprimir
03-09-2023 | 11:26hs
•POLíTICA

Sílvia Orriols: “Aliança Catalana té cada cop més possibilitats d’entrar al Parlament perquè ha demostrat que hi ha oxigen fora de la correcció política”

“La força del discurs és que poc o molt, tothom s’identifica amb Ripoll, perquè els problemes que ara mateix tenim no són gaire diferents dels que colpegen diàriament la resta de viles i ciutats catalanes”, diu la batllessa de Ripoll

El passat 28 de maig Aliança Catalana irrompia amb força a les urnes municipals aconseguint més del 30% dels vots a Ripoll. Aquest resultat, juntament amb la incapacitat de la resta de formacions polítiques a formar govern, van posar la vara d’alcaldia en poder de Sílvia Orriols (Ripoll, 1984). “Les nostres prioritats són la seguretat i la neteja.  Estem treballant conjuntament amb la policia local per erradicar l’incivisme que hem patit els darrers anys i també vetllem de molt a prop per la neteja viària, tant pel nostre propi benestar, com per la imatge que oferim als visitants de fora”, explica.

Quina valoració fa d’aquestes primeres setmanes al capdavant de l’Ajuntament de Ripoll? 

Una valoració molt positiva. En poques setmanes hem pres decisions importants per canviar dinàmiques i redirigir la vila cap a on volem.  Ni la bel·ligerància de l’oposició, ni l’amenaça permanent de la moció de censura, ni les polèmiques absurdes que els mitjans subvencionats han potenciat són suficients per prendre’ns la il·lusió ni la determinació inicials. Ja havíem previst que no seria fàcil i no ho és, però estem preparats per aguantar la pressió i aplicar punt per punt el nostre programa electoral. 

I què li expliquen i quines peticions li fan els ciutadans i ciutadanes de la vila?

No hi ha dia que no rebi el suport o els ànims d’algun veí.  Em demanen que aguanti, que no em rendeixi... Em feliciten per algunes de les intervencions al ple, i evidentment també em comuniquen les incidències que veuen perquè puguem corregir-les.

El llegat que ha deixat l’anterior govern municipal és el que s’esperava?

A mi ningú no m’ha traspassat ni la vara, ni la cartera...  Des del minut zero hem hagut d’esbrinar tot el que hi havia en curs, i en quin estat es trobava el pressupost municipal. Sabíem que no hi havia romanent i que, per tant, la situació econòmica no seria folgada, però tampoc ens imaginàvem que haguessin gastat milers d’euros sense assignació pressupostària. La irresponsabilitat de l’antic govern ens ha obligat a replantejar moltes activitats. També hem tingut una sorpresa negativa pel què fa als equipaments municipals: la majoria tenen goteres o altres problemes greus perquè fa anys que no se’n fa el manteniment adequat.

Entenc que això és consontant amb les prioritats que ha d’afrontar l’Ajuntament amb vostè al capdavant. 

Les nostres prioritats són la seguretat i la neteja.  Estem treballant conjuntament amb la policia local per erradicar l’incivisme que hem patit els darrers anys i també vetllem de molt a prop per la neteja viària, tant pel nostre propi benestar, com per la imatge que oferim als visitants de fora.  Volem millorar l’atenció a la gent gran i als ripollesos vulnerables i frenar aquest terrible efecte crida que ens ha omplert els carrers de vels islàmics i de valors i costums antioccidentals.

Durant la presa de possessió va expressar la seva voluntat de tancar la mesquita. S’ha avançat, en aquesta línia? 

Estem en una fase molt inicial, recopilant el màxim d’informació que ens permeti valorar les diferents opcions que tenim, abans d’iniciar cap procediment legal.  No és una qüestió menor, cal fer-ho amb el màxim de garanties. És un dels objectius clau del nostre mandat, però la seva rellevància no admet errors ni precipitacions, tenim quatre anys per treballar-hi de valent i ho farem.

Va dir, també, que seguiria una metodologia de treball ‘austera’. Mantenir abans que invertir? 

És molt popular fer-se fotos inaugurant grans equipaments, però pocs anys després de totes aquestes fotos de polítics encorbatats la realitat és que darrere la foto no hi havia previsió de manteniment. El meu govern prioritzarà clarament aquest manteniment, abans que les inauguracions.  

El treball diari a un Ajuntament com el de Ripoll pot provocar que aquesta quotidianitat faci minvar la força del seu discurs, en certa manera? 

Penso que precisament la força i l’èxit del discurs és que poc o molt, tothom s’identifica amb Ripoll, perquè els problemes que ara mateix tenim els ripollesos no són gaire diferents dels que colpegen diàriament la resta de viles i ciutats catalanes.

I, entre el seu discurs, també ressalta l’independentisme. La força del moviment s’ha de reactivar des dels pobles?  

No puc proclamar la independència de Catalunya des del balcó de Ripoll... Per això és important que l’independentisme de debò, el que no es ven per xavalla als carcellers de Madrid, faci irrupció al Parlament de Catalunya. És evident que per fer la independència el Parlament de Catalunya ha de garantir el control del territori, i el territori només es pot controlar a través dels ajuntaments. És imprescindible que els governs de les capitals de comarca i de les principals viles i ciutats siguin en mans de persones compromeses amb el país i amb les seves llibertats. Només la unitat estratègica ens farà forts i lliures.

Aliança Catalana sona cada vegada amb més força per entrar al Parlament. Engrandir el rol municipalista no pot desdibuixar l’essència? 

Aliança Catalana té cada cop més possibilitats d’entrar al Parlament perquè ha demostrat que hi ha oxigen fora de la correcció política.  Les polítiques que nosaltres fem a nivell municipal són les que molts catalans d’arreu voldrien aplicar a nivell nacional.  Cada cop que el nom de Ripoll ressona als mitjans, encara que sigui en clau difamatòria, Aliança Catalana guanya vots. Hem aconseguit esquinçar el pensament únic que ens han imposat els darrers anys i oferir una esperança a tots els qui ja l’havien perdut.

La veurem de diputada? 

Ara mateix, tinc tanta feina per fer a Ripoll que no em veig enlloc més.  Però també és cert que si fa quatre anys m’haguessin demanat ‘la veurem com a batllessa?’ hagués somrigut i hauria respost amb un no rotund.

També hi ha qui la veu amb l’etiqueta de l’extrema dreta. Què en pensa? 

Penso que qui no té arguments, llença etiquetes. Personalment, em sap molt de greu la banalització que avui en dia es fa del nazisme, del feixisme o d’altres moviments totalitaris i extremistes. Perquè aquests moviments han existit de debò i han causat milions de víctimes mortals. Frivolitzar amb això per treure’n un rèdit electoral o polític em sembla d’una baixesa moral imperdonable.
Link:
https://gironanoticies.com/noticia/215847_-ilviaorriol-aliancacatalanatecadacopme-po-ibilitat-dentraralparlamentperquehademo-tratquehihaoxigenforadelacorrecciopolitica-1.htm