logo
Imprimir
25-01-2023 | 16:53hs
•POLíTICA

La CUP Nord-Oriental presenta la seva proposta política en defensa del català a Blanes

La CUP treballa amb polítiques per garantir i fomentar la llengua catalana des dels municipis

La presentació política sobre llengua "Garantim el Català" es va celebrar a la Sala de Plens de l'ajuntament amb la col·laboració de la CUP Blanes aquest diumenge passat.

L'acte fou presentat per Carles Estríngana, que encapçalarà la candidatura de la CUP a Blanes en les properes eleccions municipals, i va comptar amb la participació del diputat per la CUP al Parlament de Catalunya Carles Riera, David Gómez i M. Àngels Esteban, els dos membres de la CUP de Blanes. L'objectiu és exposar la situació actual del català, les causes que han generat la davallada en el seu ús social i plantejar accions des dels municipis per revertir ja aquesta situació. Segons la formació, es tracta d'una situació urgent que ens hem de plantejar com a país per no perdre la nostra identitat i sobretot, la nostra cohesió social com a nació.

 

Carles Riera va exposar que "durant les últimes dècades hi ha hagut una important negligència des de les institucions per garantir l'ús del català als centres educatius" i va afegir que "tant Junts com el PSC i ERC han comprat el marc de Ciutadans". David Gómez per la seva banda va explicar en termes històrics la persecució sistèmica d'acabar amb el català per part de l'estat espanyol i segons paraules seves "A Catalunya, el català com a llengua vehicular d'ensenyament no està blindada a secundària i a l'FP, depèn de cada docent fer-la servir i no hi ha cap mecanisme de control que ho garanteixi.". En acabar, la M. Àngels Esteban va exposar les propostes de la CUP per revertir la situació i fomentar l'ús del català a Blanes. Una de les possibles propostes és la creació de la regidoria pel foment del català, la qual controli i avaluï les actuacions de la resta de regidories en matèria de llengua, entre altres.

Els participants van encetar un debat final, acabant l'acte amb un vermut amb tots els assistents.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/195422_lacupnord-orientalpre-entala-evapropo-tapoliticaendefen-adelcatalaablane--1.htm