logo
Imprimir
24-01-2023 | 18:06hs
•LA SELVA

El pressupost del Consell Comarcal de la Selva creix fins als 54,9 milions

Destaca el fort component social i mediambiental dels comptes

El pressupost del Consell Comarcal de la Selva creixerà dels 50,8 milions d'euros del 2022 a pràcticament 54,9 milions pel 2023. Els comptes aprovats aquesta tarda pel ple comporten un creixement del 7,97%, en la línia de l'augment sostingut dels darrers anys. Cal tenir en compte que el pressupost del Consell s'ha de consolidar amb el de Nora i amb el del Patronat del Castell, cosa que implica un pressupost consolidat que supera els 72 milions d'euros.

Des del consell remarquen que es tracta d'un pressupost "amb fort contingut social", ja que creixen les partides destinades a atenció a les dones, suport a les famílies amb el programa "Temps per cures" i en matèria d'acollida, seguint les prescripcions dels departaments de Drets Socials i Igualtat i feminismes.

Hi haurà quatre professionals més a l'EAIA, dos més al Servei d'Intervenció Socioeducativa, un d'igualtat, un més al SIAD i un tècnic propi al servei SAILGTBI, el servei d'atenció integral a la
diversitat afectivosexual i de gènere, on fins ara no n'hi havia.

En l'àmbit de serveis bàsics es podran portar al territori tres tècnics més i també es finança millor el SAD, cosa que permet no haver de pujar l'ordenança P11. Segons ha detallat el president del consell, Salvador Balliu, en aquests serveis bàsics l'aportació dels ajuntaments passarà del 34% actual al 25%. "Voldria destacar l'augment de la partida per a les solucions habitacionals d'emergència per a l'atenció a les dones maltractades que fins aquest any estava en uns totalment insuficients 10.000 euros i per l'any vinent passarà a 30.000 euros. Era una reivindicació que feia temps que reclamàvem, ha dit.

Pel que fa a la dotació d'ajuts de menjador escolar, augmenta en 800.000 euros. La meitat d'aquest import està destinat als més 400 alumnes provinents del conflicte ucraïnès que s'han escolaritzat a la comarca i l'altra correspon a més alumnes beneficiaris dels ajuts i l'augment del preu del servei derivat de la inflació.

Així mateix, amb relació als treballadors del consell, els comptes integren la totalitat de les pujades permeses pels pressupostos generals de l'Estat pel 2023 del 2,5% i l'1%. També es dona resposta a una reivindicació històrica del personal de la casa dotant un fons per a la productivitat amb 50.000 euros.

Pel que fa a dinamització econòmica i promoció del territori, el gran projecte d'aquest pressupost és el projecte turístic de 2,5 milions d'euros provinent dels fons Next Generation, una convocatòria que està previst que es resolgui aquest gener i a la qual l'ens comarcal confia accedir. El projecte beneficia tots els pobles interiors de la Selva i es finançaria el 100%, sense que ni el consell ni els ajuntaments hi hagin d'aportar fons propis.

Aposta pel medi ambient

Balliu també ha posat en relleu el component ambiental del pressupost, la qüestió que rep més diners. El Departament de Territori i Sostenibilitat suporta pràcticament la meitat del pressupost i correspon a matèries com sanejament, gestió i tractament de residus, recollida d'animals o prevenció d'incendis. El president ha destacat la creació de l'Oficina Comarcal de Transició Energètica, amb tres tècnics dedicats exclusivament a aquest tema, un d'ells cedit per la Diputació de Girona, que podrà coordinar els serveis que ofereix als ajuntaments.

En aquesta matèria de transició energètica destaca un projecte d'energies renovables, també a càrrec dels fons Next Generation, que preveu dotar la planta de compostatge de plaques fotovoltaiques. La inversió ronda els 500 mil euros i pràcticament 300 vindrien dels fons gestionats per l'ICAEN. També s'ha de tenir en compte l'augment del retorn del cànon de l'orgànica, que el 2022 era de 790.000 euros i enguany es preveu un ingrés de pràcticament 900.000 gràcies al porta a porta, que funciona en setze municipis.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/195337_elpre-upo-tdelcon-ellcomarcaldela-elvacreixfin-al-549milion--2.htm