logo
Imprimir
08-11-2022 | 13:36hs
•EL RIPOLLèS

Ripoll aprova inicialment el pressupost del 2023, que puja a 13,18 milions

Pel que fa a les ordenances, s'incrementen l'IBI i l'ICO, mentre que la resta d'impostos es congelen

El ple de Ripoll ha aprovat provisionalment la modificació de les ordenances fiscals i inicialment el pressupost de l'exercici 2023, uns comptes que pugen a 13,18 milions i que s'han elaborat pensant en "minimitzar l'increment de taxes i impostos", segons el regidor i cap de l'Àrea de Serveis Econòmics i Administració general, Josep Maria Creixans. Malgrat això, hi ha tres factors importants que afecten els números de l'administració local: l'increment del preu de l'energia, l'increment de l'IPC i l'aprovació de la pujada de la despesa de personal dels ens locals. Per tot plegat, puja l'IBI i l'ICO, mentre que la resta d'impostos es mantenen iguals.

El ple d'aquest dimarts ha aprovat inicialment el pressupost general de l'Ajuntament i dels organismes autònoms que en depenen per al 2023, així com la plantilla de personal i les bases d'execució del pressupost. Ha comptat amb els vots a favor de l'equip de govern de Junts per Ripoll, les abstencions d'ERC i PSC, i els vots en contra d'Alternativa-CUP i la regidora no adscrita a grup municipal Sílvia Orriols.

El pressupost total pel 2023 de l'Ajuntament és de 13.184.433.04 euros, incrementant en un 1,78% respecte a l'any 2022. Els eixos prioritaris del pressupost són 967.000 euros destinats per a Acció Social, 526.900 per a Economia i Ocupació, 389.200 per a Acció cultural i Coneixement, i 985.300 per a les Inversions. Pel que fa als organismes autònoms, el pressupost de la Fundació Guifré serà de 2.046.380,81 euros; el del Consorci de Benestar Social de 2.456.284,70 euros, i el del patronat del Museu Etnogràfic de 900 euros.

També s'ha debatut l'aprovació provisional de la modificació de les ordenances fiscals per a l'exercici 2023. S'ha acabat aprovant amb els vots a favor de l'equip de govern de Junts per Ripoll, les abstencions d'ERC i PSC, i els vots en contra d'Alternativa-CUP i la regidora Sílvia Orriols.

En les ordenances destaca l'increment del 4,5 de l'IBI per mitigar la repercussió que suposa en el pressupost 2023 l'increment de la partida de personal, que puja en un 5,90%; i la bonificació del 95% pels locals destinats a l'exhibició i difusió d'activitats culturals, com ara llibreries, teatre o sales d'exposicions, per potenciar la cultura local.

L'impost de construccions ICO s'incrementa en un 4%, però s'inclou una bonificació del 50% en el cas de construccions d'habitatge de protecció oficial. A la resta d'impostos -IAE o impost activitats econòmiques, impost sobre vehicles de tracció mecànica, i l'Impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana (plusvàlua municipal)- no se'ls aplica cap increment.

Augmenta del 30% al 50% la bonificació per als subjectes passius que tributen per una quota municipal i que utilitzen o produeixen energia a partir d'instal·lacions per a l'aprofitament d'energies renovables o sistemes de cogeneració i la taxa pel servei d'escombraries creix un 4%. Es manté el carnet de bonificació per bon comportament en el tractament de residus i sense puja la taxa del clavegueram i del preu de l'aigua.

Es manté pel 2023 la bonificació del 100% de la taxa d'obertura pels traspassos d'establiments comercials amb més de vint-i-cinc anys d'antiguitat. La taxa per ocupació de via pública per estacionament de vehicles en zones de parquímetres, s'ha incrementat d'acord amb les condicions de la concessió, si bé es manté l'import del mínim d'estacionament de 20 cèntims.

Es bonifica en un 100% la taxa de documents, per la legalització d'explotacions agràries per autoconsum de bestiar, per afavorir el sector primari i els preus públics es mantenen congelats excepte els vinculats a la piscina municipal i activitats esportives. La prestació de caràcter públic del cementiri s'incrementa en un 8,70%, d'acord amb la concessió, que estableix que sigui en funció de l'IPC.

Modificació de crèdit per fer accessible el Pont d'en Calatrava

Finalment, en el tercer punt de l'ordre del dia, s'ha aprovat la modificació de crèdit del pressupost municipal del 2022 referent al Pont de Ripoll (o d'en Calatrava), per un valor d'uns 150.000 euros totals, perquè s'hi pugui realitzar la passera que el faci accessible.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/189262_ripollaprovainicialmentelpre-upo-tdel2023quepujaa1318milion--1.htm