logo
Imprimir
10-10-2022 | 11:14hs
•SALUT

Obstetres i llevadores s'entrenen en l'atenció al part amb distòcia d'espatlles a l'Hospital Santa Caterina

Es tracta d'una complicació no predictible que pot derivar en lesions per al nadó i requereix actuar amb celeritat i coordinació

En el marc de la Setmana Catalana de Simulació organitzada pel grup GESO (Grup Espanyol de Seguretat Obstètrica), l'Hospital Santa Caterina ha dut a terme una jornada de simulació per a l'entrenament en l'atenció al part en cas que el naixement es pugui complicar amb una distòcia d'espatlles.

La distòcia d'espatlles és la dificultat en la sortida espontània de les espatlles que requereix maniobres addicionals per produir l'expulsió fetal després de la sortida del cap. És una emergència obstètrica no predictible i en el 50% dels casos no està associada a factors de risc intrapart ni avantpart identificables, de manera que es pugui prevenir. La complicació més greu que es pot derivar pel nadó és la lesió del plexe braquial. La gran majoria de casos es resolen sense seqüeles importants, però existeix un 10% de recent nascuts que poden presentar una lesió neurològica greu i persistent.

Segons estudis, la seva incidència se situa entre el 0,6-3% dels parts vaginals. Per aquest motiu, és important que els professionals tinguin un entrenament previ per aconseguir la seva resolució de forma segura i, que permeti reduir les complicacions que se'n deriven.

La jornada de la simulació, en què hi han participat professionals tant de l'Hospital Santa Caterina de Salt com dels hospitals de Vic o Palamós, ha estat basada en la recreació d'un escenari el més realista possible. El taller ha permès fer l'entrenament per part del personal sanitari que assisteix aquestes emergències en un entorn segur, sense causar un perill a les pacients. La formació conjunta d'obstetres i llevadores és cabdal perquè per afrontar aquest tipus d'emergències cal la participació i coordinació de tot l'equip que treball a una sala de parts, ja que cal actuar amb celeritat i la màxima coordinació.
Link:
https://gironanoticies.com/noticia/186887_ob-tetre-illevadore-entrenenenlatencioalpartambdi-tociade-patlle-alho-pital-antacaterina-1.htm