logo
Imprimir
23-09-2022 | 17:37hs
•ALT EMPORDà

Salvi Güell: “Posem el focus en la gent, amb polítiques que puguin anar afavorint el dia a dia de les persones”

L’alcalde de Castelló d’Empúries afronta els mesos finals en el càrrec, amb les eleccions municipals de l’any vinent a l’horitzó

Després de tres legislatures al capdavant de l’alcaldia de Castelló d’Empúries, Salvi Güell (ERC) deixarà el càrrec un cop s’hagin celebrat les eleccions municipals del mes de maig de l’any vinent. Subratlla, però, que s’agafa aquests mesos que resten amb normalitat i amb la plena voluntat de seguir treballant com sempre: “Jo m’ho agafo com si després de les eleccions haguéssim de continuar, és a dir, nosaltres seguirem fent coses com hem fet aquests anys, independentment de les eleccions. En tot cas, és segur que després jo ja no seré alcalde, i evidentment m’agradaria deixar com més carpetes tancades millor, però no sempre és així. Les legislatures de quatre anys les considero curtes, i més en aquesta ocasió marcada per la pandèmia, i tot allò que t’havies proposat no es pot fer, sempre hi ha coses pendents”.

Com valora la darrera edició de Terra de Trobadors?

Una valoració positiva del tot. L’any 2020 no es va poder fer i el 2021 la vam haver de fer a mig gas, d’alguna manera. Aquest 2022 ens hem pogut anar preparant durant tot l’any per fer una edició com les d’abans: amb tot obert i sense restriccions. Realment ha funcionat molt bé. De bon principi vam voler esponjar el centre històric, que les activitats i actuacions es repartissin més, i ho hem aconseguit. Ha vingut molta gent i hem hagut d’habilitar pàrquings suplementaris, però els visitants s’han pogut repartir i la circulació ha estat bona, excepte alguna hora puntual, on hi havia alguna acumulació en algun indret concret. Pel que fa a la qualitat de les activitats, tant les professionals com les impulsades per les entitats, han anat millorant any rere any, i tot plegat fa que n’estiguem contents d’aquesta edició, sí.

 

Aquest esdeveniment ha servit per constatar que s’ha recuperat plenament la normalitat, ja?

Sí, això ja ho hem anat veient durant l’estiu: totes les activitats que hem anat programant han estat un èxit, i no només aquí a Castelló, sinó també a la resta de poblacions. La gent s’hi ha bolcat, té ganes de sortir i de tornar a la normalitat, i esperem que aquesta tendència ja es quedi per sempre. 

 

Aquest estiu ha superat les expectatives, doncs?

És així, perquè s’ha anat programant tot allò que s’havia ajornat; el que s’havia anat suspenent; el que ja estàvem habituats a fer i, a més, les coses noves que sempre van sortint. Per tant, ha estat un estiu molt intensificat, amb moltes activitats, i totes han recollit molt d’èxit. A més, la gent del municipi s’ha bolcat amb les propostes que hem anat tirant endavant, i tant el Festival Istiu com la revetlla de Sant Joan, les Festes del Carme, la Festa de Sant Llorenç o les sardanes a la plaça, per exemple, han tingut una gran participació.

 

Estem parlant d’un model turístic marcat sobretot per ser plural i obert a tota mena d’interessos?

Apostem per un turisme familiar, un turisme que cada vegada està més lligat amb la sostenibilitat: estem al costat d’un parc natural, i intentem que això es noti. A banda, també van en augment les activitats a la platja, la gent allà s’hi sent molt còmode i nosaltres cada vegada hi programem més. Estem parlant d’un públic del país, però també, i cada vegada més, de França: estem a prop i per a ells és un lloc fàcil i recorrent. 

 

Acabarà la seva etapa com a alcalde d’aquí a uns mesos, però encara hi deuen haver carpetes damunt la taula.

Jo m’ho agafo com si després de les eleccions haguéssim de continuar, és a dir, nosaltres continuarem fent coses com hem fet aquests anys, independentment de les eleccions. En tot cas, és segur que després jo ja no seré alcalde, i evidentment m’agradaria deixar com més carpetes tancades millor, però no sempre és així. Les legislatures de quatre anys les considero curtes, i més en aquesta ocasió marcada per la pandèmia, i tot allò que t’havies proposat no es pot fer, sempre hi ha coses pendents. 

 

En el nostre cas, continuarem treballant en la remodelació de la sala municipal o en la construcció de l’edifici polivalent de la plaça de les Palmeres. D’altra banda, també hem de cedir els terrenys a Ensenyament per poder construir l’Institut Escola El Bruel d’Empuriabrava d’una manera definitiva, i hem de continuar arreglant voreres, asfaltant carrers, treballant en temes de seguretat -ara hem dotat la Policia Local de molts efectius i els acabarem de dotar de mitjans tècnics-... I també hem de persistir en el suport que donem a l’activitat comercial o a les entitats esportives i culturals. És important assegurar tot això; ara hem d’aprovar pressupostos de cara a l’any que ve: seran continuistes, com sempre hem fet. En definitiva, del que es tracta és d’anar acabant coses, algunes que no ho podrem fer, però treballarem per deixar-les com més avançades millor per a la nova legislatura. És per això que jo recomanaria que l’equip de govern que sortís tingués experiència del que representa la gestió municipal: del que significa, per exemple, portar una regidoria. Si tothom és nou es perd molt temps abans no t’assegures de com funciona tot, vaja. 

 

Fa més de 20 anys que es dedica a la política municipal. Com ha canviat Castelló durant aquest temps?

Ha canviat molt. Per exemple, el que nosaltres hem intentat és anar dotant de serveis la marina d’Empuriabrava, que en el seu moment es va construir amb unes finalitats i s’ha acabat convertint amb una marina on viuen unes 8.000 persones fixes tot l’any: això significa que l’hem hagut d’anar dotant de serveis, s’han esmerçat molts esforços en aquest sentit. Hem posat el focus en la gent, fent polítiques que amb petites coses puguin anar afavorint el dia a dia de les persones. Al final, Castelló d’Empúries, com tots els municipis, ha notat l’evolució del temps, i això ha fet que ens hàgim hagut d’anar adaptant: amb la fibra òptica, per exemple, o amb les zones de Wi-Fi gratuïtes. 

 

Són vint anys que passen volant, però alhora et donen temps per fer moltes coses. D’aquests vint anys n’he estat onze com a alcalde. La primera legislatura (2007-11) va ser la legislatura del POUM: vam incidir en fer canvis importants en aquell POUM que es va aprovar posteriorment. La legislatura entre 2016 i 2019 va ser de bonança econòmica, vam poder fer moltes coses a través d’un pacte de govern molt estable amb CiU. I aquesta última legislatura ha estat marcada per la Covid, que ha aturat i alentit moltes activitats, i durant dos anys hem hagut de dedicar esforços i diners per ajudar al teixit comercial i empresarial del municipi. Parlant amb companys i companyes d’altres pobles, tots coincidim en dir que aquesta és la legislatura més difícil que ens ha tocat viure com a alcaldes i alcaldesses: més enllà del Covid també hi ha hagut el temporal Glòria, incendis, sequeres… Han estat quatre anys bastant durs, sí. En tot cas, un cop plegui i surti de l’Ajuntament tindré una certa perspectiva per fer-ne un balanç més acurat, de tot plegat. 

 

Per tant, es deu fer difícil respondre quina és la tasca de la qual se’n sent més orgullós?

No pot ser una cosa concreta, de cap de les maneres, perquè hem intentat incidir en molts àmbits, i crec que ho hem aconseguit: l’àmbit social, l’educatiu, l’esportiu, el cultural… Hem treballat per dotar de les partides pertinents a cadascuna d’aquestes àrees, amb l’objectiu que poguessin donar serveis als ciutadans. I tot plegat sense deixar de banda les polítiques de promoció del teixit empresarial de casa nostra i també aquelles inversions que hem considerat que s’havien de fer.

 

I hi ha algun compte pendent que no s’ha pogut fer com es voldria?

Sí, ens hem endarrerit molt amb aquestes coses que ens quedaran pendents i que ja comentava anteriorment: la cessió dels terrenys per construir l’Institut Escola El Bruel d’una manera definitiva i les dues construccions pendents, la de la plaça de les Palmeres i la remodelació de la sala municipal. Per diversos motius s’han anat endarrerint i m’hauria agradat deixar-ho més enllestit.

 

De quina manera continuarà vinculat al municipi, a partir de les eleccions municipals de l’any vinent?

Crec que em tocarà descansar un temps, no sé quant (riu). I a partir d’aquí ja es veurà. Des del 1988 visc a Castelló i sempre, a casa nostra, ens hem implicat molt en les activitats del municipi; per tant, seguramentse’m veurà participant de coses que es facin al poble, només faltaria. Crec que després d’un període tan llarg i intens necessito una desconnexió temporal, són coses que passen, i una vegada hagi descansat ja veurem a què em dedico. 

 

Manté la porta oberta a la política municipal, però?

No, no. Tanco la porta a la política municipal, perquè crec que tampoc seria bo que hi tornés. Hi ha d’haver noves idees i noves maneres de fer, i a la gent que ja tenim una edat ens costa adaptar-nos. No seria bo que tornés, no: hi ha d’haver relleu generacional. Està molt bé que hi hàgim estat, però haurem de deixar pas. 




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/185366_-alviguellpo-emelfocu-enlagentambpolitique-quepuguinanarafavorinteldiaadiadele-per-one--1.htm